Maandag 24/01/2022

Groen!: ‘Besparingen onderwijs leggen hypotheek op volgende generaties’

Naast het structureel verminderen van de lonen heeft onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) nog heel wat onpopulaire maatregelen in petto. Zo zou hij de werking van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen (GOK) willen stopzetten. Ook komt de Brusselpremie er voorlopig niet. Die behoorde het grote verloop van leerkrachten in Brussel tegen te gaan. “De besparingswoede van Smet treft de zwaksten eerst”, zeggen Groen!-parlementsleden Elisabeth Vermeulen (Vlaams) en Elke Van den Brandt (Brussel).Elke Van den Brandt: “Het Steunpunt GOK helpt de zwakste groepen in het onderwijs. De medewerkers van dit steunpunt beschikken over een enorme expertise: er wordt bijvoorbeeld onderzoek verricht naar hoe achterstand in het taalonderwijs weg te werken, essentieel onderzoek voor mensen die het Nederlands onkundig zijn. En is kennis van het Nederlands voor anderstaligen geen prioriteit voor de Vlaamse regering?”

Ook de Brusselpremie sneuvelt, niet?

Van den Brandt: “Met die premie hoopte Frank Vandenbroucke, Smets voorganger, de vlucht van leerkrachten uit Brussel tegen te gaan. Het is niet altijd even makkelijk om in onze hoofdstad les te geven. Niet alle leerlingen kunnen Nederlands, velen komen uit achtergestelde milieus. Het is niet meer dan normaal dat die leerkrachten een bijkomende beloning krijgen voor hun inspanningen.”Hij combineert nochtans Onderwijs, Gelijke Kansen en Brussel.“Dat is toch een droomcombinatie? Vandenbroucke was zowel minister van Onderwijs als van Werk. Dan snap ik dat zijn visie op onderwijs wat meer op de arbeidsmarkt gericht zal zijn. Maar Smets beleid is niet gericht op gelijke kansen, en evenmin op Brussel. Dat snapt een mens toch niet? Door de afschaffing van GOK doet Smet zijn gelijkekansenbeleid geweld aan. En laten we wel wezen: het afschaffen van de Brusselpremie is uiteraard weinig bevorderlijk voor Brussel.”

Maar hij moet nu eenmaal besparen.

“We hadden vooraf hoge verwachtingen van Pascal Smet. Hij kent Brussel bijzonder goed, weet welke problemen er leven. In zijn boek Eén stad, één visie heeft hij er de mond vol van. Maar nu kunnen we niet anders dan teleurgesteld zijn. “Onderwijs is belangrijk. In het budget knippen legt een hypotheek op de volgende generaties. De maatschappelijk zwaksten worden nu geslachtofferd door een socialist. Dat rijmt toch niet?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234