Vrijdag 30/10/2020

Natuur

Groen: "Aan huidig tempo wordt doelstelling stadsbossen pas in 2072 gehaald"

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).Beeld BELGA

Oppositiepartij Groen verwijt minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) een gebrek aan ambitie als het gaat om de aanleg van de beloofde stadsbossen. Dat concludeert de partij na een studie van Bos+. "Vlaanderen besteedt jaarlijks 100 miljoen euro aan natuur en bos, maar voor sommigen is het blijkbaar nooit genoeg", reageert Schauvliege.

Het is Groen dat de studie van Bos+ heeft besteld waaruit blijkt dat in 25 jaar 27,3 procent van de 4.810 geplande hectare bos gerealiseerd werd en dat het de laatste jaren helemaal is stilgevallen. "Aan dit tempo halen we die doelstelling in 2072, ik ben dan 97 jaar oud", zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. 

Op termijn moeten alle stedelijke of kleinstedelijke gebieden beschikken over een stadsbos, zo besliste de Vlaamse regering. Voor 62 Vlaamse steden en gemeenten werden er bosuitbreidingsdoelstellingen vastgelegd, specifiek voor stadsbossen. Uit de studie van Bos+ blijkt evenwel dat in zeven jaar tijd 460 hectare is aangelegd, waarvan bijna de helft (223 hectare) alleen al in Gent. "Het totale gebrek aan ambitie zorgt ervoor dat de doelstellingen de facto een lege doos zijn. Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) liet uitschijnen voor een versnelling te willen zorgen met haar Pact 2020, maar daar kwam bitter weinig van in huis", zegt Elisabeth Meuleman.

De minister ontkent dat er alleen in Gent vooruitgang geboekt is. "Ik verwijs bijvoorbeeld naar het Preshoekbos in Kortrijk, het Herkenrodebos in Hasselt, het Kravaalbos in Aalst, het stadsbos in Mechelen en de 1.000 hectare toegankelijk groen in de Vlaamse rand rond Brussel." 

Meuleman pleit voor nieuwe kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen voor de realisatie van stadsbossen. "Daarbij horen ook een duidelijke deadline en een degelijk monitoringsysteem dat (online) publiek te raadplegen is", zegt Meuleman.

Groen wil tot 2030 ieder jaar 300 hectare stadsbos aanplanten en zo binnen twaalf jaar de initiële doelstelling van 4.810 hectare halen. Voor de lokale overheden is een cruciale rol weggelegd, zegt Groen, maar de Vlaamse overheid moet voor voldoende ondersteuning zorgen, zowel financieel als op het vlak van vergunningenbeleid.

"Nogal doorzichtig"

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) merkt op dat Bos+ en Groen in hun studie naar de aanplanting van stadsbossen enkel rekening houden met nieuwe bosaanplantingen. Schauvliege: "Het begrip stadsbos is nochtans geëvolueerd tot een groene ruimte in nabijheid van steden, waar het aangenaam vertoeven is in een afwisselend landschap bestaande uit bos, maar ook met talrijke open ruimtes (hooilanden, weilanden, heide...). Het gaat ook om het aankopen van private, bestaande bossen en die toegankelijk maken voor het publiek. Jammer dat die ruimte niet telt voor Groen/Bos+."

Schauvliege stipt ook aan dat Vlaanderen jaarlijks 100 miljoen euro besteedt aan natuur en bos. "Dat bedrag staat op een historisch recordpeil, maar voor sommigen is het blijkbaar nooit genoeg." Ze vindt het bovendien "nogal doorzichtig" dat Groen net bij Bos+ een studie heeft besteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234