Woensdag 23/10/2019

Verkeersveiligheid

Groeiend protest tegen "enkel nog dunne bomen langs de weg"

Beeld thinkstock

In een open brief aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ventileren tientallen experts hun ongenoegen over de visie van het Agentschap Wegen en Verkeer over bomen langs de weg. AWV wil enkel nog traaggroeiende bomen aanplanten en ze snoeien eens ze dikker dan 10 centimeter zijn. Weyts countert de kritiek: er worden geen bomen gekapt en er komt meer groen langs de weg, maar doordachter en in combinatie met meer "vergevingsgezinde wegen".

De visie van AVW is "ridicuul" en "onrealistisch", zo valt te lezen in de open brief die meer dan 75 organisaties en vaklui uit private en openbare instellingen al ondertekend hebben.

"Anders gezegd: bomen kort houden om ongevallen te vermijden, is even zinvol als asfalt openbreken om automobilisten trager te doen rijden. Bomen groeien nu eenmaal. Ze worden dikker en hoger", heet dat.

De ondertekenaars lijsten een resem argumenten op om bomen langs de gewestwegen te behouden, deels verwijzend naar studies. Zo zouden volgens een Franse studie drie op de vier bestuurders trager rijden op wegen die met bomen zijn afgeboord. Kort samengevat: "de verkeersveiligheid is absoluut niet gebaat bij minder of dunnere bomen". Bomen kappen lost niets op, want er is bijvoorbeeld ook onverantwoord rijgedrag in het spel.

"Argumentatie genegeerd"

Tweede steen des aanstoots is de wijze waarop de beslissing tot stand kwam. De bomendiscussie gaat al langer mee, maar de minister en de administratie leggen de argumentatie naast zich neer en voerden de tegenovergestelde maatregel in, zo luidt de klacht. Weginfrastructuur is niet enkel een zaak van ingenieurs, maar ook van ontwerpers en landschapsarchitecten.

"Het forum van vakorganisaties en deskundigen vraagt minister Weyts snel actie te ondernemen en de maatregel te herzien."

Infopunt Publieke Ruimte - dat een 40-tal gemeentebesturen, ruim 90 ondernemingen en acht Vlaamse overheidsinstellingen en beroepsfederaties vertegenwoordigt - maakte de brief vandaag wereldkundig. Die werd ook ondertekend door bijvoorbeeld Bond Leefmilieu, hogescholen, boomkwekerijen en de Fietsersbond.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Beeld BELGA

Karikatuur

Voor minister Weyts maakt de kritiek een karikatuur van de plannen. "Wat we doen is een veiligheidszone hanteren. Dicht tegen de weg zetten we dunnere aanplanting en vanaf 3 meter dikkere bomen. Er zal niet minder groen zijn langs de weg, integendeel. Maar we moeten ook maximaal de combinatie maken met vergevingsgezinde wegen", dixit de minister.

Eén kleine fout aan het stuur kan immers al voldoende zijn voor een zwaar ongeval, aldus Weyts, en daarom wil hij bij nieuwe aanplantingen vlak naast de weg geen dikke bomen meer. De minister benadrukt dat het niet de bedoeling is bestaande bomen te kappen langs de weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234