Woensdag 14/04/2021

Groeien met een volledige stad

Tegen 2020 zal de bevolking in Brussel toegenomen zijn met naar schatting 116.227 inwoners. Dat is een groei die overeenkomt met het huidige inwoners-aantal van een grote Vlaamse centrumstad als Brugge.

Dat Brussel aankijkt tegen een fikse demografische groei is al langer bekend. Uit de nieuwe brochure met kernstatistieken over het Brussels hoofdstedelijk Gewest, die gisteren door het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse is gepubliceerd, blijkt nogmaals dat die aangroei in de hoofdstad al volop bezig is. Hij verloopt met een jaarlijkse bevolkingsgroei van 2 procent ook sneller dan in Vlaanderen (0,5 procent) of Wallonië (0,8 procent).

De Brusselse bevolking is ook jonger, zo blijkt nog: 22,5 procent van de hoofdstedelijken zijn jonger dan achttien, tegenover 20,3 procent in België.

Migratie

Behalve door een geboorteoverschot (er waren in 2012 8.870 meer geboortes dan sterfgevallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), wordt de bevolkingsuitbreiding mede verklaard door buitenlandse migratie (met een saldo van 19.498 in 2012). Dat laatste cijfer nuanceert meteen ook de stelling dat de demografische groei bewijst dat de stadsvlucht gestopt is. Dat is in Brussel vooralsnog niet het geval: vanuit Brussel vertrekken nog altijd meer bewoners naar een andere plek in België (36.412 in 2012) dan omgekeerd (22.698).

De 'vergroening' van de hoofdstad vormt een enorme uitdaging, onder meer op vlak van huisvesting, kinderopvang, onderwijs of mobiliteit.

Is Brussel daar klaar voor? Wel, niet echt, zo moet ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in De Tijd toegeven. "De jonge bevolking is op termijn een troef voor de arbeidsmarkt, maar we moeten de jongeren wel kunnen opleiden", zegt hij. "Het is de taak van de Nederlandse en Franstalige Gemeenschap om ook in Brussel voor elk kind een plaats te voorzien."

Verantwoordelijken

Voor hun persoonsgebonden bevoegdheden (zoals onderwijs, welzijn of cultuur) zijn de Vlaamse en Franse Gemeenschap in Brussel vertegenwoordigd door hun Gemeenschapscommissie (de VGC voor Vlaanderen, de Cocof voor de Franstaligen). Die klagen aan dat ze vanuit de deelstaten veel te weinig middelen krijgen voor de Brusselse noden.

"Het tekort aan middelen voor Brusselse gemeenschapsbehoeften is het beste bewijs dat Vlaanderen én Wallonië Brussel wel degelijk loslaten", zegt Brussels minister en VGC-voorzitter Guy Vanhengel (Open Vld). "Brussel heeft een diverse, gemengde internationale bevolking waarvoor geen van de twee grote gemeenschappen zich echt verantwoordelijk voelen. Vlaanderen en Wallonië kijken naar elkaar en vinden dat de ander het maar moet oplossen. Dit is nefast voor de toekomst van het hele land: wie vandaag geen deftige school vindt, is morgen de nieuwe jongerenwerkloze."

Vanhengel richt zijn pijlen met name op de Vlaamse regering (waartegen Open Vld oppositie voert, BE). "Als een pingpongballetje slaan ze het balletje over en weer naar de Franse gemeenschap over wie er voor capaciteitsuitbreiding moet zorgen. Vlaanderen doet minder dan het kan en dan nodig is voor zijn hoofdstad."

Die houding is volgens Vanhengel zelfs ongrondwettelijk. "Elke ouder heeft het grondwettelijke recht om voor zijn kind het onderwijsnet vrij te kiezen. De gemeenschappen zijn verplicht dat aanbod te volgen. Vlaanderen doet zijn plicht niet, want de vraag overstijgt ruim het aanbod."

Vanuit Vlaanderen volgt daarop de verzuchting dat het de Franse Gemeenschap is die haar verantwoordelijkheid wat meer mag opnemen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de cijfers voor kinderopvang. De Franstalige dienst ONE voorziet amper meer plaatsen dan het Vlaamse Kind & Gezin (9.309 tegenover 7.540).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234