CoronavirusTweede golf
Grimmig model schetst mogelijk verloop van tweede coronagolf in ons land
Professor Biostatistiek Kurt Barbé van de Vrije Universiteit Brussel trekt aan de alarmbel. Zijn Covid-19-model, voor het aantal gehospitaliseerde coronapatiënten in ons land, vertoont een grimmig verloop. We zijn volgens hem aan een tweede golf begonnen. En die zou hoger pieken dan de eerste.
“Mijn model houdt de huidige R-factor (het aantal mensen dat een patiënt besmet, red.) op 1,2064”, licht Barbé toe. De professor maakte medio mei met collega’s Geert Molenberghs en Niel Hens projecties over hoe een tweede coronagolf er zou kunnen uitzien. “Ik vrees dat de data consistent zijn met de pessimistische verwachtingen die toen gemaakt werden.”
Lees het interview met professor Kurt Barbé: ‘Volgens mijn berekeningen is 31 juli het punt waarvoor we moeten ingrijpen’
Volgens het model van Barbé is de tweede golf inmiddels ingezet. Nu neemt het aantal patiënten in de ziekenhuizen nog heel geleidelijk toe, maar in september zou dat steil de lucht in gaan, om begin november tot een nieuwe piek te komen. Die zou meer dan de helft hoger liggen dan de piek die we begin april kenden. Toen lag er een 6.000-tal mensen in het ziekenhuis. Volgens het model van Barbé zouden dat er in november bijna 10.000 zijn. Op de dienst intensieve zorgen zou eenzelfde beweging te zien zijn, maar met een factor 4 lager.
Barbé vreest dat lokale lockdowns niet te vermijden zullen zijn. “De exponentiële groei zet zich in en men realiseert zich steeds te weinig dat dit een multiplicatief proces is. Het gaat traag, waardoor men snel bagatelliseert, maar dat is net eigen aan een multiplicatief proces. We hebben nog tot 31 juli de tijd om de groei om te buigen. Stabilisatie is niet voldoende.”
Volgens collega-biostatisticus Molenberghs is er sprake van een wereldwijde trend. “Die snelle stijging komt overeen met wat we in de rest van de wereld zien”, zei hij eerder in De Morgen. “België is daarin echt niet alleen. Kijk naar Ierland. Of naar Australië, een land waar de situatie lang onder controle bleek, maar waar in twee staten opnieuw een lockdown is afgekondigd. Zij zitten plots weer in de problemen en zo flakkert het virus overal weer op.”
Lokale lockdowns
Doordat de cijfers blijven stijgen, is het volgens Molenberghs aan te raden dat er weldra regio’s opnieuw in lockdown gaan. Indien dat niet gebeurt, stevenen we volgens hem af op een tweede meer ingrijpende totale lockdown.
De professor kijkt voor die minder ingrijpende lokale lockdowns vooral in de richting van provincie Antwerpen. Maar ook in bijvoorbeeld Houthalen-Helchteren, Beringen of Brussel ziet hij zorgwekkende cijfers die tot een lokale lockdown kunnen leiden.
Er wordt al langer gesproken over het invoeren van lokale lockdowns bij stijgende cijfers, maar tot nu toe zijn die er nog niet gekomen. In het buitenland lijken zulke ‘hyperlokale lockdowns’ wel te werken. Zo werd er in het Spaanse Catalonië een lockdown afgeroepen en in de Portugese hoofdstad Lissabon werden sommige wijken afgesloten.
Volgens Molenberghs is het belangrijk dat ook in België bepaalde regio’s of buurten tijdelijk op slot gaan. Hoe dat precies moet verlopen, is volgens hem aan de politici om te bepalen. Het belangrijkste is dat het contact tussen de mensen tijdelijk beperkt wordt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus de biostatisticus.
Lees nu: Van avondklok tot totale lockdown: zo moeten burgemeesters corona bestrijden