Donderdag 22/04/2021

Update

Grimbergen geeft Eurostadion negatief advies

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Grimbergse college heeft beslist een negatief advies te geven voor de stedenbouwkundige aanvraag voor het Eurostadion dat Ghelamco op Parking C wil bouwen.

Grimbergen neemt over het Eurostadion pas een definitieve beslissing als de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar aan wie het dossier thans wordt doorgestuurd zijn advies heeft uitgebracht. Deze laatste heeft hiervoor 30 dagen de tijd.

Buurtweg

In haar motivering wijst Grimbergen onder meer naar de buurtweg door Parking C die in de huidige stand van zaken het afleveren van een bouwvergunning sowieso onmogelijk maakt. Daarnaast worden nog verschillende aspecten uit de ingediende projectaanvraag aangehaald die volgens het het schepencollege onverenigbaar zijn met de vereisten van een goede ruimtelijke ordening.

Zo is het project niet in overeenstemming met het GRUP voor deze site dat bijvoorbeeld maximaal 50.000 m2 recreatieve ruimte toelaat. Ghelamco tracht dit te omzeilen door aan het stadion in hoofdzaak een socioculturele in plaats van recreatieve functie toe te kennen, maar dit is volgens Grimbergen onterecht. Het hoofdgebouw werd immers duidelijk ontworpen als een voetbalstadion waarvan de hoofdbestemming recreatie moet zijn. Ook de maximale oppervlakte die het GRUP toelaat voor kantoren (20.000 m2), wordt overschreden.

Parkeerruimte
In de lijn van wat eerder het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid liet weten, is Grimbergen van oordeel dat er in de aanvraag onvoldoende garanties opgenomen zijn om het projectgebied aan te sluiten op toekomstige tram- en metro-infrastructuur. Volgens Grimbergen is er in het project ook onvoldoende parkeerruimte voorzien om de parkeervraag bij een grote beurs op de naburige Heizel, in combinatie met de dagelijkse activiteiten op de site of bij een groot concert, op te vangen.

Grimbergen vreest tot slot dat het project negatieve effecten zal hebben op omwonenden (bijvoorbeeld schaduweffecten) en het park onvoldoende ontoegankelijk zal zijn voor zwakke weggebruikers waardoor het zijn positief effect op de buurt mist.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Volste vertrouwen"

Ghelamco reageert niet verrast op het negatieve advies. "Zolang de buurtweg niet is afgeschaft, kunnen adviezen niet anders dan negatief zijn gelet op vaststaande rechtspraak", laat Ghelamco vanavond weten.

Inzake het GRUP is Ghelamco in de overtuiging dat zijn project conform is. Het voelt zich naar eigen zeggen gesterkt door de positieve adviezen van de meest gereputeerde advocatenkantoren inzake ruimtelijke ordening. De andere aspecten die de gemeente aanhaalt zijn perfect onderbouwd in het door de Vlaamse overheid goedgekeurde Milieu Effectenrapport. Ook inzake mobiliteit heeft Ghelamco zich laten bijstaan door nationale en internationale experten.

"We hebben gegeven deze topexperten in de diverse materies het volste vertrouwen in een goede afloop", aldus Philip Neyt, bestuurder van Ghelamco.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234