Woensdag 08/12/2021

Live

Griekse wanbetaling kan elke Belg tot 609 euro kosten

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het vertrek van Griekenland uit de eurozone is een serieuze optie geworden. Spoedoverleg tussen Athene en zijn geldschieters eindigde zondagavond in een mislukking. Donderdag komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw bijeen. Voorafgaand aan dat beraad zullen de onderhandelaars niet stilzitten. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

21.48u: De Grauwe: "Het doet huiveren dat ECB over toekomst Griekenland zal moeten beslissen"

In zijn column in onze dinsdagkrant huivert professor Paul De Grauwe bij de gedachte dat de Europese Centrale Bank straks een cruciale rol speelt bij de beslissing of Griekenland in de eurozone mag blijven. "Dat zou dramatisch zijn voor de toekomst van de eurozone", vindt hij.

"Een stel ambtenaren in Frankfurt dat over de toekomst van een regering en van een land zo maar op zijn eentje kan beslissen, dat zou de ergste vorm van integratie in Europa zijn", schrijft De Grauwe in zijn column in De Morgen. "Het zou de toekomst van de muntunie hypothekeren."

Econoom Paul De Grauwe. Beeld Tim Dirven
Econoom Paul De Grauwe.Beeld Tim Dirven

19.25u: "Griekse wanbetaling kan elke Belg tot 609 euro kosten"

Als het tot een wanbetaling van Griekenland zou komen, kan die in het slechtste geval elke Belg 609 euro kosten. In zo'n scenario waarbij Griekenland 100 procent van zijn schulden niet zou terugbetalen, zou dit ons land 6,825 miljard euro kosten, of 1,69 procent van het bbp. Dat blijkt uit een berekening van ING Economic Research, die enkel rekening houdt met het geld dat de eurolanden via steunmechanismen aan Griekenland geleend hebben.

Lees hier het volledige artikel.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De pensioenen zijn veruit het grootste struikelblok tussen Griekenland en zijn geldschieters, zo blijkt uit details van de uitgelekte plannen van beide kampen. In het Griekse voorstel dat maandag uitlekte, levert de versobering van vervroegde pensionering in 2016 een bedrag op van 71 miljoen euro.

De troika van EU, ECB en IMF presenteerden vorige week een veel ambitieuzer plan en wil dat de pensioenhervorming volgend jaar al 1,8 miljard euro oplevert. Europa wil onder meer de vervroegde pensionering aanpakken, de tekorten van ambtenarenpensioen niet meer uit de staatskas betalen, de uitkeringen bevriezen en gepensioneerden een hogere eigen bijdrage laten betalen voor de zorg.

Het meningsverschil tussen Griekenland en de geldschieters bij de herzieningen van de btw zijn aanzienlijk kleiner en ogen meer overbrugbaar De geldschieters willen 1,8 miljard euro meer ophalen met hogere tarieven. Griekenland denkt volgend jaar 1,3 miljard extra btw te kunnen innen, onder meer door ook luxueus voedsel (zoals chocolade, jam, zeevoedsel exclusief vis, sauzen en blikvoedsel) voor 23 procent aan te slaan.

Sommige bezuinigingen uit het Griekse plan ogen boterzacht. De Griekse overheid wil 300 miljoen ophalen door benzinesmokkel aan te pakken en 700 miljoen euro door btw-fraude tegen te gaan.

Grieks premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis spraken het voorbije weekend met elkaar in een park in Athene Beeld EPA
Grieks premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis spraken het voorbije weekend met elkaar in een park in AtheneBeeld EPA

18u00: Beurs Athene duikt 4,7 procent lager

De beurs van Athene heeft maandag 4,7 procent prijsgegeven. Vooral de banken kregen het zwaar te verduren tijdens de handel, nu zondag de onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers, opnieuw, vastliepen. De rente op de Griekse tienjaarsobligatie was rond 17.45 uur 66 basispunten gestegen tot 12,021 procent.

De sterindex van Athene ging 4,68 procent lager tot 738,25 punten. Tijdens de handel was het verlies nog opgelopen tot 7,4 procent. Bij de banken was het rood nog donkerder gekleurd: Alpha verloor 9 procent, National Bank of Greece 5,7 procent, Eurobank 6,9 procent en Piraeus Bank 12,2 procent.

Vrijdag had de Atheense beurs al 5,9 procent verloren, maar tekenend voor de volatiliteit in onzekere dagen was er donderdag nog 8,2 procent winst.

Ook elders in Europa is weinig goeds te melden over de beurzen. In Frankfurt gaf de Dax 1,89 procent prijs, iets meer dan de 1,75 procent die de Parijse CAC40-index verloor. In Londen bleef het verlies voor de FTSE100-sterindex beperkt tot 1,1 procent. De Amsterdamse AEX hield het op -1,02 procent. Ook op de Zuid-Europese beurzen was er weinig Griekse vreugde te besparen. Lissabon ging 2,33 procent lager, Madrid 1,71 procent en Milaan 2,4 procent.

15u56: 'Grexit is onbekend terrein voor ECB'

Als het misgaat en Griekenland uit de eurozone vertrekt, bevindt Europa zich op onbekend terrein. Maar de ECB heeft wel de middelen om met een Grexit om te gaan. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, gezegd.

Ook zei hij dat de problemen met de Griekse crisis illustreren dat de EU een onvoltooid project is. 'Alle betrokkenen moeten nu een extra inspanning doen, maar om de nodige stappen te ondernemen ligt de bal klaar en duidelijk in het kamp van de Griekse regering', zei Draghi op een hoorzitting in de commissie Economie en Monetaire Zaken.

De Grieken zijn het daar trouwens niet mee eens: 'We wachten de uitnodiging van de instituties (geldschieters, red.) af', zo luidt een deel van een verklaring van Tsipras. De Grieken staan wel 'op elk moment open om op die uitnodiging in te gaan en de onderhandelingen te hervatten'.

De ECB zal Griekse banken van liquiditeiten blijven voorzien zolang ze kredietwaardig zijn en over voldoende onderpand beschikken om die noodleningen terug te betalen. Volgens Draghi is dat nog het geval.

Een eventuele beslissing om Griekenland nieuwe financiële steun te geven zal in elk geval van verkozen politici moeten komen, zei Draghi, en niet van centrale bankiers.

15u35: Het beruchte 'eindbod'

Het zogenaamde eindbod van de schuldeisers aan de Grieken, dat de afgelopen dagen het wereldnieuws beheerste, is hier te lezen.

Het grootste gat tussen de eisen van Brussel en het tegenvoorstel (.pdf) van de Griekse regering heeft met de pensioenen te maken. Griekenland weigert meer dan 71 miljoen euro op de pensioenen te korten, terwijl de geldschieters verwachten dat Griekenland zeker 1 procent van het BBP bezuinigt door het pensioenstelsel te hervormen. Dat komt neer op meer dan een miljard euro.

15u25: ECP-president Mario Draghi spreekt

Zometeen zal de baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, het jaarrapport van de ECB presenteren aan de Parlementaire Commissie voor Economische en Monetaire Zaken. Dat is hier live te volgen - er is voor sommige browsers een plug-in nodig. Draghi spreekt ongetwijfeld ook over de Griekse crisis.

14u41: De spagaat van Angela Merkel

Binnen het het Christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel groeit de kritiek op haar streven Griekenland binnen de eurozone te houden, schrijft De Volkskrant-journalist Sterre Lindhout in deze reportage.

Dit zou Merkel in haar rol als 'Redster van de euro' op den duur een geloofwaardigheidsprobleem kunnen opleveren.

Onduidelijk of ze whatsappt, instagramt of haar mail checkt, maar Angela Merkel bekijkt haar smartphone tijdens een CDU-congres Beeld EPA
Onduidelijk of ze whatsappt, instagramt of haar mail checkt, maar Angela Merkel bekijkt haar smartphone tijdens een CDU-congresBeeld EPA

14.22 uur: Afgewezen plan Griekenland gepubliceerd

De Griekse krant Kathimerini heeft het laatste voorstel van Griekenland aan de geldschieters gepubliceerd. Dit is het voorstel dat gisteravond werd verworpen.

In het plan stelt de Griekse regering onder meer een speciale belasting op bedrijfswinsten van boven de 1 miljoen euro voor. Ook de inkomstenbelasting voor bedrijven zou omhoog gaan, van 26 naar 29 procent.

Het plan bevestigt de uitspraken van Griekse officials eerder vandaag over dat Griekenland niet nog meer wil besparen op de pensioenen. Volgend jaar bezuinigen de Grieken al 71 miljoen op de pensioenen.

Verder weigert de regering om het laagste BTW-tarief (6,5 procent) te schrappen. De Grieken willen dat tarief - voor medicijnen, boeken en theater - zelfs verlagen naar 6 procent. Ondanks dit voorstel verwachten de Grieken wel nog dit jaar 680 miljoen euro te kunnen bezuinigen door BTW-hervormingen.

Ook worden bezuinigingen op defensie, nieuwe belastingen op tv-reclames en hogere belastingen op luxegoederen als privéjachten voorgesteld.

Het is niet verassend dat de Griekse regering hogere winstbelasting, hogere belasting op luxegoederen en bezuinigingen op defensie voorstelt. Syriza, de grootste regeringspartij, staat bekend als zeer links.

13.19 uur: "Griekenland blijft in eurozone"

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos is ervan overtuigd dat Griekenland in de eurozone zal blijven. Dat zei het staatshoofd op de Griekse staatszender ERT1. Ook riep hij de politieke partijen in Griekenland op om samen te werken.

Volgens Pavlopoulos blijft de koers die is ingezet in zowel Europa als Griekenland ongewijzigd, zo verzekerde hij zijn toehoorders.
De conservatieve jurist Pavlopoulos werd in februari tot president van Griekenland gekozen. Hij zal op 7 juli een officieel staatsbezoek brengen aan Duitsland.

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos in een mausoleum. Beeld REUTERS
De Griekse president Prokopis Pavlopoulos in een mausoleum.Beeld REUTERS

12.58 uur: "Tijd dringt" weer eens

Het is niet zo dat het de afgelopen tijd heeft ontbroken aan deadlines voor Griekenland, of berichten dat de tijd dringt. Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse centrale bank, doet een duit in het zakje. De dreiging van een Grieks bankroet wordt volgens hem steeds groter. "De tijd dringt". "En de kans dat er geen oplossing wordt gevonden stijgt daarmee met de dag", vervolgde Weidmann, die sprak tijdens een symposium van de Bundesbank in Frankfurt. Volgens hem lijkt het de Grieken te ontbreken aan welwillendheid om tot een overeenkomst met de schuldeisers te komen.

Weidmann benadrukte daarbij dat het land alleen met schuldhulpverlening op de korte termijn niet is geholpen. "Het doel moet zijn dat de Grieken op eigen benen kunnen staan. Daarmee ligt de bal op dit moment overduidelijk bij de Griekse regering", zei hij.

12.38 uur: "Al grote concessies gedaan", zegt Europa

De schuldeisers van Griekenland hebben al "grote concessies" gedaan, vindt de Europese Commisie. Zij willen het voorstel in zijn huidige vorm niet accepteren.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde desgevraagd de kans dat Griekenland uit de Euro stapt "reëel".

12.26 uur: "Geen problemen met terugbetalen IMF"

De Griekse regering heeft er nog vertrouwen in. "We geloven in een overeenkomst", zei een regeringswoordvoerder tijdens een persconferentie (live) van de Griekse regering.

Zelfs het IMF kan eind juni worden terugbetaald volgens de woordvoerder.

12.05 uur: "Geen verlaging pensioenen", zegt Athene

De Griekse regering zal geen maatregelen nemen die de pensioenen verlagen. Dat heeft een woordvoerder van de regering gezegd, meldt Reuters.

"We zullen geen maatregelen implementeren die pensioenen verlagen of de btw verhogen", zei de woordvoerder.

Verder liggen er geen plannen voor nieuwe verkiezingen of een referendum. "Het enige doel is het bereiken van een overeenkomst" met de geldschieters.

De persconferentie van de Griekse regering is hier live te volgen. Helaas wordt de woordvoerder niet live ondertiteld.

11.50 uur: EU-commissaris: concrete noodscenario's

De Europese Unie moet zorgen voor concrete noodscenario's voor het geval dat er geen akkoord komt over de schuldencrisis in Griekenland. Dat heeft Eurocommissaris Günther Oettinger gezegd in Berlijn.

Dat zei de Eurocommissaris voor Digitale Economie tegen verslaggevers van persbureau Reuters vlak voor een bijeenkomst van de Duitse Christendemocraten, de partij van bondskanselier Merkel. Oettinger is een prominent lid van die partij.

Het wordt volgens Oettinger tijd om concrete voorbereidingen te treffen voor een crisis in Griekenland als de onderhandelaars niet tot een deal komen en Griekenland de eurozone verlaat. "Griekenland zou in een staat van nood belanden." Volgens Oettinger zou de energietoevoer, het loon voor politiepersoneel en andere ambtenaren en andere essentiële zaken zoals gezondheidszorg dan in gevaar komen.

Günther Oettinger. Beeld AFP
Günther Oettinger.Beeld AFP

11.40 uur: Tsipras komt niet aan de pensioenen

Een van de redenen waarom er nog altijd geen akkoord met de geldschieters is, is de onwil van premier Alexis Tsipras om in de pensioenen te snijden. Na vijf jaar recessie zijn de pensioenen volgens de regering het enige "sociale vangnet" dat de samenleving bij elkaar houdt.

De Griekse hoogleraar economie Platon Tinios zegt dat Tsipras juist wel het pensioenstelsel moet hervormen. "Juist doordat ons pensioenstelsel zo duur is, is er geen geld om andere sociale vangnetten te creëren", zegt hij in de Nederlandse krant de Volkskrant.

Hij waarschuwt dat gepensioneerden juist slechter af kunnen zijn als Tsipras blijft volharden in zijn standpunt. "Als Griekenland de euro verlaat, zijn het de pensioenen die het hardst worden geraakt door de inflatie. De gepensioneerden zijn dan de grootste slachtoffers."

11.35 uur: Beurs Athene daalt verder

De beurs van Athene verliest ondertussen meer dan zeven procent. Vooral bankaandelen krijgen klappen. Ook elders in Europa gaan de beurzen in het rood, al blijven de verliezen beperkt om en rond het procent.

null Beeld EPA
Beeld EPA

11.21 uur: Tsipras "wacht geduldig tot de instellingen realistisch worden"

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras legt de bal in het kamp van zijn internationale kredietverleners. "We wachten geduldig tot de instellingen zich realistisch opstellen", zegt hij aan de krant Ephimerida ton Syndakton.

Dat de "instellingen" maar blijven aandringen op besparingen in het Griekse pensioenstelsel is volgens Tsipras ingegeven door "politiek opportunisme". Zelf heeft de Griekse regering aan haar gesprekspartners de nodige tegenvoorstellen overgemaakt, zegt hij.

Tsipras vraagt Europa en het IMF stil te staan bij twee zaken: "Wij zijn niet alleen de erfgenamen van een lange strijd. Wij dragen ook de waardigheid van een volk en de hoop van de Europese volkeren op onze schouders". Dat hij zich in de onderhandelingen onverzettelijk opstelt, is voor Tsipras "geen kwestie van ideologische obsessie, maar van democratie".

11.10 uur: Griekse onderhandelaars in spoedoverleg

De Griekse onderhandelaars hebben, eerder dan verwacht, een spoedbijeenkomst. Op dit moment overlegt Tsipras met zijn ministers.

11.03 uur: "Geen tijd te verliezen", zegt Hollande

De onderhandelingen over de Griekse crisis moeten zo snel mogelijk worden hervat, er is geen tijd te verliezen. Dat zei de Franse president François Hollande vandaag, meldt persbureau Reuters.

François Hollande. Beeld AFP
François Hollande.Beeld AFP

10.52 uur: Varoufakis sluit Grexit uit

"Ik sluit een Grexit uit als goede oplossing voor de Griekse schuldencrisis", zei minister van Financiën Yanis Varoufakis tegen de Duitse krant Bild. "Herstructurering van de schulden is de enige stap voorwaarts."

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld EPA
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld EPA

10.44 uur: Overleg Griekse onderhandelaars om 12.30 uur

Griekse media melden dat het Griekse onderhandelingsteam om 12.30 uur lokale tijd gaat overleggen in Athene.

10.25 uur: Ook Europese beurzen koersen omlaag

Ook de beurzen in de rest van Europa openden met verlies. Dat meldt persbureau Reuters. De Duitse beurs daalde 1,5 procent, de Franse 1,1 procent en de Italiaanse 1,3 procent.

10.15 uur: Griekse beurs opent 6 procent lager

De beurs van Griekenland is vanmorgen ruim 6 procent lager geopend dan bij de sluiting afgelopen vrijdag. Dat meldt persbureau AFP.

Tsipras versterkte vandaag in een interview nog eens het beeld dat een impasse is bereikt in de onderhandelingen om Griekenland voor een vertrek uit de eurozone te behoeden. Hij zei "geduldig op de instituties" (de geldschieters, red.) te wachten.

10.05 uur: Deal onmogelijk zonder concessies

Zondagavond klapten de besprekingen tussen vertegenwoordigers van de geldschieters en de Griekse premier Tsipras al na driekwartier. "Dit is ernstig, heel, heel ernstig", verklaarde een nauw betrokken EU-ambtenaar na afloop. Volgens meerdere betrokkenen hebben de crediteuren "alle onderhandelingsmarges" afgetast maar weigert Athene te bewegen. "Het lijkt erop dat Tsipras geen deal wil."

Athene ontkende dat en legde de schuld voor het afbreken van het overleg bij de eurolanden en het IMF. Die eisen 2 miljard euro meer bezuinigingen per jaar van Griekenland dan Athene voor ogen staat, verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het overleg dit weekeinde werd vooraf door voorzitter Juncker van de Europese Commissie betiteld als "laatste poging" om een akkoord klaar te stomen. Juncker probeert al wekenlang voor en achter de schermen een vergelijk tussen Tsipras en zijn geldschieters te bereiken. De Commissievoorzitter is inmiddels danig gefrustreerd door de opstelling van de Griekse premier.

Het IMF trok vorige week zijn mensen terug uit Brussel als protest tegen wat het ziet als onwil en onkunde aan Griekse zijde. Athene wil niet alleen minder bezuinigen en de pensioenen ontzien, het vraagt daarnaast om kwijtschelding van een deel van de leningen (240 miljard euro) die de eurolanden en het IMF afgelopen jaren aan Griekenland verstrekten. Zonder dat geld was Griekenland al failliet geweest.

Zonder grote concessies van Athene zal ook de vergadering van de Eurogroep donderdag in Luxemburg niet tot een doorbraak leiden.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem wilde gisteren niet reageren op het stuklopen van het overleg. Hij is dinsdag in Brussel voor reeds gepland beraad met Juncker, ECB-voorzitter Draghi en EU-president Tusk over de toekomst van de eurozone. Mogelijk schuift Tsipras daar al aan om een akkoord in de Eurogroep mogelijk te maken.

Zonder akkoord krijgt Griekenland niet de laatste 7,2 miljard euro van de eerder toezegde leningen. Athene heeft dat geld nodig voor aflossingen aan het IMF en de ECB de komende maanden. De eurolanden zijn voorbereid op de situatie dat Griekenland de rekeningen niet betaalt: scenario's (te beginnen met opschorting van het Grieks-Europese kapitaalverkeer) liggen klaar.

Alexis Tsipras (l) en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis in Athene afgelopen weekend. Beeld EPA
Alexis Tsipras (l) en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis in Athene afgelopen weekend.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234