Dinsdag 27/10/2020

Griekse sprintkampioenen Kenderis en Thanou kunnen 'zuivere' naam niet langer hoog houden

Olympisch kampioen Kenderis en vice-olympisch kampioene Thanou raken zoek voor dopingcontrole en belanden even miraculeus in het ziekenhuis

Het (mogelijke) einde van de Bende van Tzekos

Verdacht sinds 1996 en achtervolgd door de dopingautoriteiten sinds Sydney 2000 lijken de Griekse sprintkampioenen Kenderis en Thanou samen met hun illustere sprintcoach Chris Tzekos eindelijk tegen de lamp gelopen. Althans voor de collega-atleten, want enkel het IOC lijkt hun onvoorstelbare geschiedenis van de afgelopen dagen nog enige waarde te geven.

Het is (voorlopig) al het strafste verhaal van Athene 2004. Donderdag moeten zowel Costas Kenderis, olympisch kampioen op de 200 meter (naast wereld- in 2001 en Europees kampioen in 2002), als Ekaterina Thanou, vice-olympisch kampioen op de 100 meter (naast Europees kampioene in 2002 en twee keer brons op de WK's van 1999 en 2001), zich aanmelden bij de antidopingcontrole. De IOC-controleurs wachtten echter tevergeefs op de twee Griekse topatleten.

Aangezien de twee een zware sanctie riskeren - een dopingcontrole missen staat gelijk aan positief testen en mogelijk twee jaar schorsing - begint Griekenland al hardop te janken. De coach van het tweetal, Christos Tzekos, komt echter snel met een 'reden': "Ze waren samen snel nog wat spullen gaan ophalen thuis." Ze zouden ook niet 'geïnformeerd' geweest zijn door de Griekse delegatieleider Papagiannakis, die even later bevestigt: "Ik kon ze niet waarschuwen, want ik vond ze niet. Ik was ook maar om 18.15 uur ingelicht door het IOC." Maar volgens hun coach was er niets aan de hand: ze zouden nog diezelfde avond wél komen opdagen.

Helaas. Ze komen niet. Opnieuw een vreemde reden duikt op: het tweetal zou bij zijn terugkeer naar het olympische dorp in de Atheense buitenwijk Glyfada een motorongeval - met de motor van coach Tzekos - hebben gehad. De atleten zouden in het ziekenhuis opgenomen zijn. Het verhaal wordt zeven uur later, inmiddels zijn we al vrijdagochtend, bevestigd door de Griekse autoriteiten.

Hoewel er nergens een aangifte is gedaan van een ongeval in de bewuste wijk, volgt snel een medisch bulletin. Kenderis liep bij het ongeval een hoofdwonde, een gekneusde nekwervel en knie, en schrammen aan het rechterbeen op. Thanou had dan weer last van kneuzingen aan de buik, rechterkuit en rechterbeen. Acht uur later wordt dat: lichte hoofdwonde, whiplash en open wonden aan het onderbeen (Kenderis); en een rechterdijblessure en kneuzingen aan de heup (Thanou).

De reactie van het IOC kwam gisteren in de late namiddag. Het onderzoek werd op vraag van de beklaagden met 72 uur opgeschort - tot maandag - om hun herstel niet te bemoeilijken en ze een "eerlijk proces" voor de disciplinaire commissie te garanderen. Dat na 72 uur de kans op betrappen gering tot onbestaande is? Geen uitleg. Weglopen van een trainingscontrole is nochtans de beste manier om dopinggebruik te verhullen. Atleten weten dat en ze weten ook dat de controles on shortest notice (binnen het kleinste tijdsbestek) moeten plaatsvinden. Met de kleine doses die tegenwoordig op maat worden toegediend, volstaat het om in een paar uur tijd veel te drinken om de urine oncontroleerbaar te verdunnen.

Vrijdagmiddag, in de persruimte. De man lacht en trekt zijn wenkbrauwen tot achter in zijn nek. "Haha, wat was de uitleg? Een motorongeval? Ze zullen beter moeten doen. That's too much." Collega-journalist en medehotelgast Michael Johnson, olympisch kampioen op de 200 en 400 meter en hier aanwezig namens de BBC, wond er gisteren geen doekjes om. "Te veel twijfels." Zijn 19.32 van Atlanta mag dan verdacht zijn, het belette hem niet een oordeel te vellen over de Griek die hem opvolgde als olympisch kampioen op de dubbele hectometer.

Geen atletiekkenner in de wereld die geen twijfels uitte over de Griekse sprinters. In Sydney kon de tijd van Kenderis er nog door: 20.10, maar wel een verbetering van zijn persoonlijk record met 0,41 seconden (vier meter sneller bij de aankomst) en dat terwijl hij een jaar eerder in Sevilla op de WK in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Op de WK van Edmonton werd hij wereldkampioen in een zwak bezet veld, dat wel. Nog een jaar later werd hij Europees kampioen in de enige wedstrijd van niveau die hij liep. In 2003 trok hij zich terug van de WK in Parijs: de Fransen hadden een te performant lab, zo werd gefluisterd. Ook dit jaar liep hij geen enkele wedstrijd. Ondertussen had hij wel 19.85 achter zijn naam staan.

Ekaterina Thanou liep minder opvallend snel, maar zag er in tegenstelling tot Kenderis daarentegen heel verdacht uit met al die acne en die beharing. Dat vond ook Kim Gevaert, tot ze zelf te goed ging lopen, haar uitspraken wereldnieuws werden en ze wijselijk zweeg. Bovendien was Thanou een eersteklas bitch, agressief tegen al wie haar in de weg stond. Thanou werd wel tweede in Sydney, werd ook Europees kampioene in München in 2002 en derde op de WK van Sevilla en Edmonton.

Ekaterina Thanou is een (proefbuis)project van ene Chris Tzekos, die haar als kind-atleet begeleidt. Van agressie gesproken, Thanou heeft haar driftbuien van niet ver geërfd. Kostas Kenderis is een beetje een verlegen jongen, maar de minzaamheid zelf. Als hij ergens rustig in een hoek wat kan praten wordt zijn Engels ineens een stuk beter. Tzekos spreekt perfect Engels, Amerikaans eigenlijk, maar is geen aangenaam gezelschap. Hij ziet eruit alsof hij iedereen elk moment te lijf kan gaan.

"Ik heb jaren in Chicago gewerkt, ik handelde in voedingssupplementen." Dat was toen een halve bekentenis, toen de omstreden coach in april van vorig jaar samen met ondergetekende op het terras van Club La Sante op Lanzarote zat. Tien dagen zou de Griekse sprintploeg daar blijven, maar na twee dagen waren Tzekos en zijn goudhaantjes alweer vertrokken. De mindere goden die niet onder Tzekos trainden, konden hun ergernis niet verbergen. "Die vragen echt om moeilijkheden." En de organisator van de stage, een Slowaakse coach, zei later: "Die Grieken zijn de grootste dopinggangsters die ik ken. Nu laten ze een week in het mooie appartement onbenut. Gelukkig hebben ze betaald. En dat alleen omdat ze bang zijn dat ze via jou de controleurs naar hier lokken."

Tzekos, koffers bij de hand, gaf wel eerst nog een interview aan ondergetekende, maar veel wijzer werd je daar niet van. "We gaan naar Qatar, maar eerst vliegen we naar Duitsland naar onze manueel therapeut. Het weer is hier niet te best." Ter info: de paasvakantie van 2003 was het beste weer sedert jaren op Lanzarote. Waarom hij niet vaker in Griekenland traint, was een van de vragen. "Omdat jullie denken dat het daar altijd mooi weer is, maar dat klopt niet. Het kan best koud zijn in Athene."

Iets later kwamen we bij de heikele items. Dat het toch verdacht was dat Griekenland zoveel goede sprinters had, bij één en dezelfde coach nog wel. "Paranoia van de Amerikanen", vond Tzekos. "Waarom wij zoveel goede sprinters hebben? Omdat het mooi weer is in Griekenland (terwijl het daar even tevoren te koud was, HV) en dat bevoordeelt de sprint. De Griekse sport is zich pas de laatste jaren van zijn potentieel bewust."

Van verdwijnen hebben Tzekos en zijn bende de laatste jaren een kunst gemaakt. In november 1996 dacht hij het nog anders op te lossen. Thanou liep toen al bij hem en toen een dokter haar wilde controleren in Dortmund ging hij de man te lijf. Twee jaar mocht hij zich niet vertonen bij internationale wedstrijden. Sinds die dag veranderde hij van tactiek. In november 2002 kregen zijn sprinters een eerste waarschuwing van de internationale atletiekbond. Van de veertien atleten die in 2002 niet werden aangetroffen op de locatie die ze hadden opgegeven, waren maar liefst negen Grieken, onder wie Kenderis en Thanou.

In maart 2003 weer van dat: Kenderis moest in Kreta zijn volgens de papieren van het Wereldantidopingagentschap, maar zat in Qatar. Een maand later verklaart Tzekos dat zijn atleten wel zes meetings zullen lopen dat jaar. Ze komen nergens opdagen en zeggen ook af voor het WK in Parijs. In juni van dit jaar geven beide atleten op het laatste moment forfait voor het nationaal kampioenschap. Geblesseerd is de uitleg.

En nu weer dit. Twee out of competition-controles gemist, zo goed als weggelopen uit het olympische dorp en dan op miraculeuze wijze samen op een motorfiets beland waarmee ze een ongeval kregen en in het ziekenhuis terechtkwamen. Iedereen weet het nochtans in het olympische dorp: Kenderis en Thanou moeten mekaar niet, komen amper in elkaars buurt. En dan samen op de motor... Komt daar nog bij dat net hetzelfde tweetal enkele dagen geleden op een out of competition-controle op stage in Chicago ook al eens wegbleef van de dopingcontrole. Hun uitleg: ze waren een dag eerder dan gepland al naar Athene vertrokken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234