Dinsdag 28/09/2021

Griekse schuldenlast wordt gekortwiekt

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vindt dat schuldverlichting voor Griekenland onvermijdelijk is. Hij werd daarin gesteund door alle partners. Alleen de Duitse minister Schäuble heeft nog twijfels.

Binnen twee weken moeten verschillende opties zijn uitgewerkt zodat de ministers op 24 mei een besluit kunnen nemen over de schuldverlichting. De Griekse minister Tsakalotos toonde zich opgetogen over het resultaat van de extra eurogroepvergadering maandag. "Dit is een goede dag voor Griekenland én voor Europa." Volgens Tsakalotos kan de vicieuze cirkel van bezuinigen-recessie-meer bezuinigen nu doorbroken worden. "Dat is waar investeerders en burgers op zitten te wachten."

Uit een vertrouwelijke analyse van de Griekse schulden - opgesteld door het noodfonds - blijkt dat zelfs in het meest optimistische scenario Griekenland pas in 2060 zijn staatsschuld richting het toegestane maximum voor eurolanden (60 procent van het bbp) terugdringt. In de meer realistische en sombere scenario's komt de schuld in 2060 uit op respectievelijk 104,9 procent en 258,3 procent van het bbp. Op basis van deze analyse concludeerde Dijsselbloem dat schuldherschikking onvermijdelijk is.

Kwijtschelding: taboe

Kwijtschelding van schulden blijft taboe. Er wordt gekeken naar langere looptijden van de verstrekte leningen en aflossingsvrije periodes. De jaarlijkse schuldbetaling mag een nog vast te stellen plafond niet overschrijden. Voor het IMF is schuldverlichting een voorwaarde wil het blijven deelnemen aan de noodhulp voor Griekenland.

De ministers geven Griekenland iets meer financiële ruimte. Vanaf 2019 hoeft Athene niet meer te voldoen aan een primair overschot op de begroting (vóór schuldaflossing) van 3,5 procent.

De bewindslieden verwelkomden het bezuinigings- en hervormingspakket van ruim 5 miljard euro dat het Griekse parlement zondagnacht goedkeurde. Het gaat om een - door de eurolanden geëiste - versobering van het pensioenstelsel en een hervorming van de belastingen, maatregelen die groot verzet oproepen in Griekenland. Onder druk van de andere eurolanden, stelde Tsakalotos nog een extra bezuinigingspakket van 3,5 miljard euro samen dat automatisch in werking treedt als de Griekse begroting opnieuw ontspoort.

Als de details van het hervormings- en reservepakket zijn geregeld, maakt dat de weg vrij voor een volgende tranche uit de noodlening van 86 miljard euro die Griekenland vorige zomer kreeg. Met deze circa 5 miljard euro kan Athene de komende maanden zijn schuldverplichtingen voldoen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234