Vrijdag 18/10/2019

Vluchtelingen

Griekse opvangcentra kunnen toevloed niet meer slikken

Vluchteling in het Griekse Idomeni Beeld Photo News

Griekenland kan de instroom aan vluchtelingen nauwelijks het hoofd bieden. Volgens de lokale overheid steken dagelijks 200 vluchtelingen de grens over. Dat cijfer is het hoogst sinds maart 2016.

De vluchtelingen komen voornamelijk uit Irak en Syrië. Volgens ngo Save the Children is 40 procent van hen jonger dan achttien jaar. "Het gaat om de allerzwaksten", vertelt Elias Pavlopoulos van Artsen Zonder Grenzen in de Britse kwaliteitskrant The Guardian. "In de voorbije maanden hebben wij meer slachtoffers van geweld, verkrachting en martelpraktijken opgevangen dan ooit tevoren." 

Barsten in vluchtelingendeal

Waarom het aantal vluchtelingen opnieuw stijgt hebben de ngo's het raden naar. De instroom is het hoogst sinds maart 2016. Toen sloten de Europese Unie en Turkije de zogenaamde vluchtelingendeal waarbij Turkije vluchtelingen zou opvangen in ruil voor in totaal 6 miljard euro aan steun.

In The Guardian somt Pantelis Dimitrou van Iliaktida, een lokale ngo op het Griekse eiland Lesbos, enkele mogelijke verklaringen op. 'Misschien komt het door de verslechterde relatie tussen Europa en Turkije of door de Duitse verkiezingsuitslag. Mogelijk is het een opflakkering voor de winter aanbreekt'

Volgens recente cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben in 2017 tot nu toe 134.549 migranten via zee Europa bereikt. Ngo's stellen dat tegenwoordig een aanzienlijk deel geen bootjes gebruikt, maar te voet de landsgrens tussen Turkije en Griekenland oversteekt. 

Volle opvangcentra

Volgens The Guardian kampen opvangcentra in Griekenland met overbevolking. Het Europese spreidingsplan en de vluchtelingendeal had de druk op het land moeten verlichten. Dat is niet gelukt. De deal met Turkije verloopt moeizaam, zo zitten op de Griekse eilanden nog 13 000 vluchtelingen die door Turkije zouden worden teruggenomen.

Het spreidingsplan heeft zijn doel niet gehaald. Twee jaar geleden besloten de Europese lidstaten om 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië elders te hervestigen. Uiteindelijk is dit gelukt voor zo'n 29.000 van hen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelt dat België  997 asielzoekers, van wie 698 uit Griekenland, heeft overgenomen in plaats van de beoogde 1.530.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234