Maandag 17/02/2020

VLUCHTELINGENCRISIS

Griekse minister: "Belgische minister zei: 'Drijf vluchtelingen terug in zee, het kan me niet schelen dat ze verdrinken'"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de bewering van de Griekse viceminister "grotesk".Beeld photo_news

De Griekse viceminister van Immigratie Ioannis Mouzalas heeft in het actuaprogramma 'Newsnight' op de BBC zwaar uitgehaald naar "de Belgische minister van Binnenlandse Zaken". Die zou tijdens de EU-top in Amsterdam eerder deze week gezegd hebben dat Griekenland de vluchtelingen terug in zee moet duwen. Die zogenaamde push-backs noemt Mouzalas onwettelijk, maar volgens de Griek zei de Belgische minister: "Ga tegen de wet in, het kan me niet schelen dat ze verdrinken". Mouzalas doelde wellicht op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Die ontkent dat hij dergelijke uitspraak deed en noemt de uitlatingen van zijn Griekse collega "grotesk".

Francken en Mouzalas namen maandag deel aan de informele vergadering van de EU-ministers die bevoegd zijn voor migratie. Na afloop verklaarde Francken publiekelijk dat Europa het beheer van de hotspots in Griekenland moet overnemen. "Niet om 8.000 of 10.000 opvangplaatsen te creëren, want dat is gewoon belachelijk, maar 100.000 of 200.000", zei hij.

Push-backs
Volgens Mouzalas had de Belgische minister het over 400.000 opvangplaatsen. Maar de kwestie van de push-backs, het onderscheppen en terugsturen van migranten op zee, verbaast Newsnight-presentator Evan Davis.

Mouzalas herhaalt: "Ook push-backs, meneer Davis. De Belgen zeiden: 'Drijf ze terug in zee. Ga tegen de wet in. Het spijt me, maar het kan me niet schelen dat je ze verdrinkt. Ik wil push-backs'. Wellicht was niemand in de conferentie het daar mee eens".

De presentator wil het nog even samenvatten. "Dus de Belgen vroegen je om de vluchtelingen terug in zee te drijven als oplossing voor het probleem?". Waarop Mouzalas kortweg "ja" antwoordt.

Informeel
De woordvoerster van Francken kon eerder op de dag, voor er een reactie van Francken zelf kwam, niet bevestigen of ontkennen dat Francken gepleit heeft voor het terugduwen van de vluchtelingen.

"De gesprekken in Amsterdam waren informeel. Daar werd in alle vrijheid gediscussieerd, ik kan daar geen verdere commentaar bij geven", zei Katrien Jansseune. Ze voegde er aan toe dat net vanwege het informele karakter van de vergadering niets van wat Francken gezegd heeft een officieel standpunt van de regering is.

Francken noemt de beschuldiging van Mouzalas grotesk. Francken ontkent te hebben gezegd dat de vluchtelingen terug op zee moeten gestuurd worden.

"Griekenland geïsoleerd"
"Ik betreur deze groteske verklaringen ten zeerste", aldus de staatssecretaris in een Engelstalige mail aan alle media.

"België is een gerespecteerd land, met hoge standaarden rond mensenrechten, ontvangst van asielzoekers en internationale bescherming. Ik kan alleen maar constateren dat deze beschuldigingen er komen op een moment waarop Griekenland steeds geïsoleerder staat in het Europees debat over migratie."

Teruggestuurd
De staatssecretaris roept nogmaals op om Europese 'hotspots' te organiseren in Griekenland, om de ontvangst van de vluchtelingen uit Griekse handen te nemen. "De regering in Athene ontbeert duidelijk de mogelijkheden om de situatie aan te kunnen, dus moeten de andere Europese landen ingrijpen. De hotspots moeten fungeren als Europese wachtkamer."

Migranten die geen asiel aanvragen in Griekenland moeten volgens Francken onmiddellijk worden teruggestuurd ('pushed back') naar hun thuisland of transitland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234