Zaterdag 08/05/2021

Griekse agenten mishandelen Albanese immigranten

Gezien op YouTube: een Griekse agent die klappen uitdeelt aan twee vermeende gauwdieven van Albanese komaf, en het vooral ook leuk vindt om ze elkaar te laten slaan.

Door Lode Desmet in Sofia

Athene l De minister van Openbare Orde wil de agenten voor het gerecht; de socialistische oppositie wil de kop van de minister.

De locatie is het politiekantoor van Omonia in centrum-Athene. Een kaal geschoren kerel gekleed in een zwart T-shirt en een korte blauwe jeansbroek heeft een houten knuppel in zijn hand.

Tegen de muur zitten op twee stoeltjes twee jonge mannen. De ene in het rood en de andere met een blauw voetbalshirt aan. De man met de knuppel schreeuwt de twee jonge mannen iets toe en de jongen met het voetbalshirt staat op en slaat zijn makker. Eén, twee, drie keer. Dan komt de man met de knuppel tussenbeide. Hij lijkt te zeggen: nee - niet goed of niet hard genoeg. Zo moet je slaan. Hij doet het voor. En de jongen met het voetbalshirt slaat opnieuw. Met zijn hand in het gezicht van zijn kompaan. Daarna worden de rollen omgewisseld en is het de beurt aan de jongen in het rood.

Nu en dan verschijnt ook een vierde man in beeld - in uniform schijnbaar: een zwarte broek en zwart hemd met korte mouwen en het gedeeltelijk leesbare 'ATH... POL' opschrift. Deze vierde man heeft zwarte handschoenen aan.

Het filmpje verscheen eerst op internet en werd afgelopen weekend door de Griekse televisie aan een breed publiek vertoond. Het werd met een gsm opgenomen in juni 2006.

Drie politiemannen en de chef van het politiebureau van Omonia in Athene werden er gisteren voor geschorst. De twee politiemannen die de Albanezen arresteerden omdat ze ervan verdacht werden een dameshandtas te hebben gestolen, zullen worden ondervraagd. Een van de geschorste politiemannen zou volgens de Griekse media intussen hebben gezegd dat het allemaal "maar om te lachen was".

"Ik heb het incident op dvd gezien en het is onaanvaardbaar", verklaarde minister van Openbare Orde Vyron Polydoras. "Het schaadt de cultuur van ons land en de verantwoordelijken zullen voor het gerecht worden gebracht."

Maar Alekos Papadopoulos van de socialistische oppositiepartij Pasok vroeg gisteren om het ontslag van minister Polydoras. Hij zei dat het incident symptomatisch is voor de algemene cultuur van straffeloosheid die door de (conservatieve) regering in de hand wordt gewerkt. "De regering probeert met rivieren van krokodillentranen het publiek ervan te overtuigen dat dit een toevallig incident is. De waarheid is dat het een gevolg is van hun beleid van politiek favoritisme."

Ook van uit de Albanese hoofdstad Tirana kwamen er verontwaardigde reacties. Een beetje cynisch werd er gezegd: "Dit voorval heeft niets gemeen met de geest van samenwerking en goede verstandhouding tussen onze twee landen." De verstandhouding tussen Griekenland en buurland Albanië is op zijn minst gezegd vaak moeilijk.

In Griekenland verblijven 800.000 legale en wellicht nog eens zo veel - of meer - illegale migranten. Naar schatting de helft van die migranten is van Albanese komaf. Ze leven in Athene veelal net ten westen van de wijk Omonia, waar de goedkoopste behuizing te vinden is. De Albanese migranten worden met veel minachting bejegend.

Drie maanden geleden deed de Albanese regering al eens haar beklag over een andere video waarop Griekse militairen te zien waren die tijdens hun training liedjes zongen met anti-Albanese opmerkingen.

Maar het stopt niet bij de Albanezen. In 2005 werd Griekenland door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld voor de mishandeling van twee arrestanten van Roma-komaf in een politiebureau in Mesolonghi. De twee waren op heterdaad betrapt toen ze 's nachts in een krantenkiosk probeerden binnen te breken. Na hun arrestatie werden ze geslagen, in de buik getrapt en uitgescholden.

Een van de twee arrestanten getuigde nadien dat politiemannen "een wapenstok in zijn achterwerk hadden gestoken en de stok nadien voor zijn neus hadden gehouden met de vraag of het stonk".

Dit incident is symptomatisch voor algemene cultuur van straffeloosheid

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234