Woensdag 23/06/2021

Eurogroep

Griekenland krijgt verlenging steunprogramma van 4 maanden

Johan Van Overtveldt, Jeroen Dijsselbloem en Yanis Varoufakis. Beeld AP
Johan Van Overtveldt, Jeroen Dijsselbloem en Yanis Varoufakis.Beeld AP

Griekenland en de achttien andere landen van de eurozone hebben een akkoord bereikt over de verdere aanpak van de Griekse schuldencrisis. Athene wordt gevraagd tegen maandagavond een reeks hervormingen voor te stellen, die moeten passen in het huidige steunprogramma. Als dat het geval is, kan het programma met vier maanden verlengd worden en krijgen de Grieken dus meer tijd om hun hervormingen uit te voeren. Daarna wil Athene een nieuwe start maken met een "contract voor herstel en groei".

Athene vroeg gisteren in een brief formeel om een verlenging van het huidige, maar snel aflopende hulpprogramma aan. De brief was vooral voor Duitsland nog te vaag en Berlijn wees die dan ook af. Griekenland moet de eerder gemaakte afspraken gewoon nakomen, was het standpunt van Berlijn. Veel eurolanden sloten zich daarbij aan.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardensteun en moest daarvoor in ruil ingrijpend bezuinigen en hervormen. Dit steunprogramma zou, na een eerste technische verlenging met twee maanden, op 28 februari om middernacht aflopen en zonder een verlenging zou Griekenland snel in de financiële moeilijkheden komen.

De nieuwe Griekse regering wilde niet zomaar om een verlenging vragen en wilde juist het programma stop te zetten en bezuinigingen terug te draaien. De eurolanden hamerden, met Duitsland voorop, op het nakomen van de gemaakte afspraken.

Griekenland zegt nu toe niet te tornen aan eerdere bezuinigingen, ook zal het niets terugdraaien zonder overleg met de geldschieters en blijft het land streven naar "diepe en structurele bezuinigingen en hervormingen". De eurolanden zullen de verslechterde economische omstandigheden meenemen bij de beoordeling en evaluatie van de eerder opgestelde fiscale doelstellingen.

Wat is er beslist?

• Griekenland moet uiterlijk maandag een lijst hervormingsmaatregelen aanleveren
• De maatregelen moeten passen in het huidige steunprogramma
• De instellingen analyseren de maatregelen dinsdag
• Als ze goedgekeurd worden, wordt het pakket steunmaatregelen met 4 maanden verlengd

Athene moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met hervormingsmaatregelen. De experts van de geldschieters zullen die dan beoordelen, maakte EU-commissaris voor de euro Valdis Dombrovskis via Twitter bekend. Als die de lijst goedkeuren, en dat is de verwachting zei Dijsselbloem, dan zullen de landen die parlementaire goedkeuring nodig hebben voor de verlenging, de procedure beginnen. Dat geldt onder meer voor Duitsland en Nederland.

"Dan zijn er drie mogelijkheden", legde de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt na afloop van de eurogroep uit. "Als het een 'ja' is, en de instellingen dus vinden dat de maatregelen de verdere uitvoering van het programma mogelijk maken, wordt er onder de eurogroepleden een teleconferentie georganiseerd om verder te praten. Draait het uit op een 'neen', of hebben de instellingen 'gerede twijfel', dan komt de eurogroep zo snel mogelijk opnieuw bijeen." Bij een negatieve beoordeling zal het spookbeeld opnieuw opduiken dat Griekenland het vanaf 1 maart weer zonder internationale steun zal moeten zien te redden. Dinsdag zal die deadline nog vijf dagen verwijderd zijn.

De extra tijd kan Athene gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over eventuele verdere steun, zei Dijsselbloem. De verlenging maakt de weg ook vrij voor het nog openstaande geld voor Griekenland uit het programma, als er uiteraard voldaan is aan alle voorwaarden.

De hervormingen die maandag moeten worden gepresenteerd, zullen tegen dinsdag geanalyseerd worden door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Pas daarna wordt bekeken of het programma effectief met vier maanden kan worden verlengd.

Conceptnota

Eerder vanavond raakten Duitsland en Griekenland het eens over een concepttekst, die moest dienen als uitgangspunt voor de verlenging van het Griekse schuldenprogramma. Een verlenging levert Griekenland vooral tijd op. Het huidige programma loopt aan het einde van de maand, op 28 februari om middernacht, af en zonder de steun en het geld van de geldschieters krijgt het Zuid-Europese land het snel financieel moeilijk. De extra tijd kan Athene gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over verdere steun.

Meteen na de start van de eurogroep omstreeks 18.20 uur waarde een sfeer van optimisme door de gangen van het Raadsgebouw van de EU. "Mensen die ik al zeer gespannen heb gezien, zitten nu duidelijk veel meer ontspannen aan de tafel", zei een diplomaat. "Ik denk niet dat het vanavond nog heel lang zal duren."

Omstreeks 20.40 uur meldde persagentschap Reuters dat er een akkoord werd gesloten om het schuldenprogramma met vier maanden te verlengen.

Pendeldiplomatie

Het akkoord kwam er vrijdag na een hele dag van pendeldiplomatie onder leiding van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt toonde zich tevreden met het resultaat van de vergadering, maar waarschuwde voor overdreven optimisme. "Er blijft nog een belangrijke angel, namelijk dat het akkoord moet goedgekeurd worden in verschillende nationale parlementen", zei hij. Volgens Van Overtveldt blijven verschillende van zijn meer ervaren collega's in de eurogroep "achterdochtig" ten aanzien van de engagementen die Griekenland is aangegaan.

De minister benadrukte dat de Griekse regering, die sinds eind januari geleid wordt door het linkse Syriza, zich ertoe verbindt al haar financiële verplichtingen na te komen. "Er is dus geen sprake van een schuldkwijtschelding of -herschikking." De Grieken zullen reeds besliste maatregelen evenmin terugschroeven.

Het voorlopige akkoord spreekt niet over extra geld voor Griekenland, maar volgens Van Overtveldt "hebben de Grieken relatief dringend extra geld nodig".

Van Overtveldt wilde niet gezegd hebben dat de verlenging van het lopende programma met vier maanden er automatisch komt als de instellingen dinsdag groen licht geven voor de voorgestelde hervormingen (die, overigens, tegen eind april aangevuld moeten worden met bijkomende maatregelen). "Er blijft nog een belangrijke angel, namelijk dat het akkoord moet goedgekeurd worden in verschillende nationale parlementen", zei hij. Het gaat met name op Duitsland, Finland, Oostenrijk en Nederland. Van Overtveldt voegde eraan toe dat hij bij sommige meer ervaren ministers van Financiën nog "een grote mate van achterdocht" ontwaarde ten aanzien van de Grieken.

Wat er na juni moet gebeuren, wanneer het verlengde programma zou aflopen, is nog niet duidelijk. Een derde programma behoort tot de mogelijkheden, klinkt het uit verschillende verklaringen. De Griekse minister Varoufakis stelt alvast een "contract voor herstel en groei" in het vooruitzicht, waarmee Griekenland "zich uit de crisis kan groeien".

"Dit akkoord van vandaag", besloot de Griek, "is nog maar een eerste stap. Maar het verschil met vroeger is dat dit een stap in de goede richting is." Volgens Varoufakis heeft Griekenland zich aan de regels van de monetaire unie gehouden én aan het programma waarmee ze vorige maand de verkiezingen won. "We hebben logica en ideologie kunnen combineren."

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld EPA
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld EPA

Griekse deal stuwt beurzen New York

De Amerikaanse effectenbeurzen gingen na de aankondiging flink omhoog, waarbij de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe records bereikten. Beleggers in New York reageerden positief op het akkoord dat in Brussel werd gesloten over de Griekse schuldenkwestie.

De Dow stond richting het slot van de handel 0,8 procent hoger op 18.131 punten. De S&P noteerde 0,6 procent in de plus op 2.108 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent naar 4.952 punten.

De euro was 1,1371 dollar waard, tegen 1,1362 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 50,34 dollar. Brentolie klom 0,3 procent naar 60,36 dollar.

Letterlijk: het statement van de eurogroep

The Eurogroup reiterates its appreciation for the remarkable adjustment efforts undertaken by Greece and the Greek people over the last years. During the last few weeks, we have, together with the institutions, engaged in an intensive and constructive dialogue with the new Greek authorities and reached common ground today.

The Eurogroup notes, in the framework of the existing arrangement, the request from the Greek authorities for an extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), which is underpinned by a set of commitments. The purpose of the extension is the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement, making best use of the given flexibility which will be considered jointly with the Greek authorities and the institutions. This extension would also bridge the time for discussions on a possible follow-up arrangement between the Eurogroup, the institutions and Greece.

The Greek authorities will present a first list of reform measures, based on the current arrangement, by the end of Monday February 23. The institutions will provide a first view whether this is sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review. This list will be further specified and then agreed with the institutions by the end of April.

Only approval of the conclusion of the review of the extended arrangement by the institutions in turn will allow for any disbursement of the outstanding tranche of the current EFSF programme and the transfer of the 2014 SMP profits. Both are again subject to approval by the Eurogroup.

In view of the assessment of the institutions the Eurogroup agrees that the funds, so far available in the HFSF buffer, should be held by the EFSF, free of third party rights for the duration of the MFFA extension. The funds continue to be available for the duration of the MFFA extension and can only be used for bank recapitalisation and resolution costs. They will only be released on request by the ECB/SSM.

In this light, we welcome the commitment by the Greek authorities to work in close agreement with European and international institutions and partners. Against this background we recall the independence of the European Central Bank. We also agreed that the IMF would continue to play its role.

The Greek authorities have expressed their strong commitment to a broader and deeper structural reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, ensuring stability and resilience of the financial sector and enhancing social fairness. The authorities commit to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and improving the efficiency of the public sector. In this context, the Greek authorities undertake to make best use of the continued provision of technical assistance.

The Greek authorities reiterate their unequivocal commitment to honour their financial obligations to all their creditors fully and timely.

The Greek authorities have also committed to ensure the appropriate primary fiscal surpluses or financing proceeds required to guarantee debt sustainability in line with the November 2012 Eurogroup statement. The institutions will, for the 2015 primary surplus target, take the economic circumstances in 2015 into account.

In light of these commitments, we welcome that in a number of areas the Greek policy priorities can contribute to a strengthening and better implementation of the current arrangement. The Greek authorities commit to refrain from any rollback of measures and unilateral changes to the policies and structural reforms that would negatively impact fiscal targets, economic recovery or financial stability, as assessed by the institutions.

On the basis of the request, the commitments by the Greek authorities, the advice of the institutions, and today's agreement, we will launch the national procedures with a view to reaching a final decision on the extension of the current EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement for up to four months by the EFSF Board of Directors. We also invite the institutions and the Greek authorities to resume immediately the work that would allow the successful conclusion of the review.

We remain committed to provide adequate support to Greece until it has regained full market access as long as it honours its commitments within the agreed framework.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234