Zondag 23/01/2022

Griekenland haalt opgelucht adem

Athene heeft zijn broodnodige obligatieruil beet: 85,8 procent van de private schuldeisers stemt in met een 'vrijwillige' schuldverlichting, die de Griekse schuldenberg met dik 100 miljard moet aftoppen. Daarmee is de 'moeder van alle schuldherschikkingen' een succes.

De 85,8 procent die instemde met de schuldswap ruilt 152 miljard papier voor nieuw papier. Inclusief de zogeheten collectieve actieclausules (CAC), waarmee de Grieken de herschikking konden opleggen aan de overige schuldeisers, loopt de ruil op tot 172 miljard euro. In totaal stapt dus 95,7 procent van de schuldeisers, al dan niet gedwongen, in het bad.

In een verklaring bedankte de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, iedereen voor hun 'opofferingen' in de grootste obligatieruil aller tijden. "Ik wil mijn waardering uitdrukken voor al onze schuldeisers die ons ambitieus hervormingsprogramma hebben gesteund en die de opofferingen van het Griekse volk in deze historische inspanning hebben gedeeld."

Door de obligatieruil slikken de banken een verlies van 73 à 74 procent. De obligatiehouders ruilen immers oud papier voor nieuw, dat een langere looptijd én een lagere rente heeft. Als de groei van de Griekse economie bepaalde drempels overstijgt, kan het papier extra opleveren.

De kwijtschelding moet ongeveer 100 miljard van de ruim 350 miljard euro aan Griekse schuld verlichten. Daarmee bezegelt Griekenland de moeder aller schuldherschikkingen. Vorig 'recordhouder' was Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land deed zijn obligatiehouders tien jaar geleden 75 miljard dollar - bij de wisselkoers van toen zo'n 80 miljard euro - slikken.

Situatie blijft penibel

De schuldendeal werd op applaus onthaald door eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. "Het werk start nu, we doen er alles aan opdat Griekenland op de goede weg zou belanden", verklaarde Schäuble. "Het gaat om een sprankeltje hoop, niet om het einde van de Griekse crisis", temperde Michael Kemmer, directeur van de Duitse bankenfederatie BdB, het enthousiasme. "De inspanningen van Athene mogen niet verslappen", zei hij.

Griekenland had een deal hard nodig. Zo niet ging het land deze maand nog bankroet. Zonder akkoord met de schuldeisers bleef het licht op rood voor het nieuwe internationale reddingsplan van 130 miljard euro. Op 20 maart moet Athene ruim 14 miljard euro schulden aflossen.

Venizelos noemde de schuldherschikking een 'historische kans' om het land weer op de rails te krijgen. "Voor het eerst in de geschiedenis hebben we de kans om de schuld van het land drastisch te reduceren." Groei kan volgens de financiënminister voor het eerst in 2014 verwacht worden. Hij waarschuwde zijn landgenoten ook om fouten uit het verleden niet meer te herhalen.

Het akkoord lost het acute gevaar voor een bankroet dan wel op, de Griekse situatie blijft erg penibel. Sinds het losbarsten van de crisis stuikte de Griekse economie met een dramatische 17 procent ineen.

Doordat de noemer - het bruto binnenlands product - krimpt, bedraagt de schuldgraad vandaag ironisch genoeg nog altijd bijna evenveel als bij de start van de crisis. Het is maar de vraag of Griekenland erin zal slagen zijn schuld tegen 2020 terug te dringen tot een meer houdbaar niveau van 120 procent van het bbp. Dat was net de opzet van de hele operatie.

Vrije val

Nieuwe cijfers wijzen op een vrije val van de Griekse economie. Het bbp kromp in het vierde kwartaal met 7,5 procent, meldt het Griekse statistische bureau Elstat. Halverwege februari werd nog uit gegaan van een krimp van 7 procent. In het derde kwartaal van 2011 had Griekenland te maken met een economische krimp van 5 procent.

De schuldenruil krijgt vrijwel zeker nog een staartje. Dat sommige obligatiehouders ertoe gedwongen worden, kan leiden tot rechtszaken. Het komt volgens specialisten neer op een feitelijke wanbetaling of default, omdat Griekenland eenzijdig de contractvoorwaarden wijzigt tegen de zin van de obligatiehouder in. Het statuut van 'wanbetaler' kan ook de beruchte credit default swaps (cds) activeren. Cds'en zijn verzekeringen tegen wanbetaling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234