Dinsdag 07/12/2021

Tsipras & Merkel

"Grieken zijn geen luiaards, onze wantoestanden niet de schuld van de Duitsers"

De Griekse premier Tsipras bracht vandaag zijn eerste bezoek aan zijn Duitse evenknie Merkel. Beeld AFP
De Griekse premier Tsipras bracht vandaag zijn eerste bezoek aan zijn Duitse evenknie Merkel.Beeld AFP

Ondanks de onenigheden die er nog zijn tussen beide landen willen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras meer samenwerken en met elkaar in dialoog treden. Dat zeiden de regeringsleiders vanavond na Tsipras' bezoek in Berlijn. Concrete afspraken over het Griekse hervormingsprogramma werden vandaag niet besproken, aldus Merkel.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel wil dat de Griekse economie opnieuw kan groeien en dat de hoge werkloosheid, vooral onder de jongeren, aangepakt wordt. Maar daar zijn wel structurele hervormingen en solide overheidsfinanciën voor nodig.

Voor Merkel toonde het anderhalf uur durende gesprek met Tsipras aan dat de twee landen nog steeds "de wil hebben om samen te werken", ook al blijven er verschillen in zienswijze. Merkel temperde tegelijkertijd de verwachtingen en benadrukte dat heel de eurogroep de Griekse hervormingsvoorstellen moet evalueren, en niet enkel Duitsland. Vandaag werd er enkel "gediscussieerd", en dus niet beslist.

Voor de bondskanselier zijn overigens alle landen in de Europese Unie gelijk, dus ook Duitsland en Griekenland. "Ook al leven er 80 miljoen mensen in Duitsland en zijn we de grootste economie van de EU, dit Europa is gebouwd op het principe dat elk land gelijk is, ongeacht hoeveel inwoners het heeft."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

"Steunprogramma is mislukt"

Tsipras nam op de persconferentie ruim de tijd om te illustreren hoe het steunprogramma van de trojka van de afgelopen vijf jaar mislukt is, met een gestegen werkloosheid, een extreem hoog armoedecijfer en een toegenomen ongelijkheid. Al zijn die feiten ook niet helemaal te wijten aan het buitenland, er zijn ook interne Griekse oorzaken.

Griekenland is volgens Tsipras bereid om structurele hervormingen door te voeren, maar die moeten dan wel met een sociale rechtvaardigheid gebeuren, aldus Tsipras nog. "We moeten tot een nieuwe politieke mix komen om deze kwalen te herstellen." Hij gaf daarbij als voorbeeld een structurele hervorming van de belastingen en een verhoogde strijd tegen de corruptie, iets waarvoor hij trouwens graag Duitse hulp krijgt.

Ook de Griekse premier gaf aan dat er niet over een beoordeling van het hervormingsprogramma gesproken werd: "Je kan niet van mij verwachten dat ik naar hier gekomen ben om Frau Merkel te vragen om de Griekse lonen en pensioenen te betalen."

"Voorbij de stereotypen kijken"

Merkel en Tsipras spraken ook over bilaterale thema's. De Griek benadrukte dat het belangrijk is om langs beide zijden de stereotypen te bevechten. "Grieken zijn geen luiaards, net zo min de Griekse misstanden de schuld zijn van de Duitsers", zo zei hij. Hij pleitte voor een betere verstandhouding tussen beide landen, en deze eerste ontmoeting kan daar de aanzet toe zijn. In de discussie over de Griekse financiële moeilijkheden en het al dan niet verlenen van financiële steun door de andere Europese landen wordt het publieke debat al te vaak gekruid met clichés die over de twee landen en hun inwoners de ronde doen, vindt de Griekse eerste minister.

In tegenstelling tot Merkel sneed Tsipras daarna wel het controversiële thema van de herstelbetalingen voor het leed dat de nazi's veroorzaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan. "Het is belangrijk de schaduw van het verleden op te klaren", zo verantwoordde hij zich. Toch gaat het hem niet zozeer om iets materieels, maar eerder om iets ethisch en moreel. Het doel is volgens Tsipras vooral om regimes als dat van de nazi's nooit meer aan de macht te laten komen. In haar antwoord zei Merkel nogmaals dat wat haar betreft de kwestie over herstelbetalingen politiek gezien gesloten is, al erkende ze wel het leed dat da nazi's de Grieken hebben berokkend.

Tsipras ontkende wel dat er in zijn regering mensen zijn die Duits staatsbezit in Griekenland willen confisqueren. Hij verdedigde bovendien de Duitse kanselier die op de nieuwste cover van het weekblad Der Spiegel wordt afgebeeld tussen nazi-kopstukken op bezoek aan de Akropolis in Athene. Hij noemde de afbeelding een pure provocatie en een aanval. "Het huidige Duitsland heeft niets te maken met het Duitsland van het Derde Rijk."

Tsipras en zijn medewerkers tijdens de meeting met Merkel. Beeld EPA
Tsipras en zijn medewerkers tijdens de meeting met Merkel.Beeld EPA

"Duitsland houdt van Griekenland"

Tsipras werd met het nodige militaire vertoon onthaald aan het Kanzerlamt, de ambtswoning van bondskanselier Merkel in Berlijn. Op het plein voor het gebouw hadden enkele tientallen demonstranten post gevat om te protesteren tegen het beeld dat opgehangen wordt van Duitsland versus Griekenland. Kussende Grieks-Duitse koppels moesten duidelijk maken dat niet alle Duitsers tegen het Zuid-Europese land waren.

Vooraf werd met grote verwachtingen uitgekeken naar het gesprek tussen de twee regeringsleiders die tegenover elkaar staan in de eurogroep. Griekenland heeft snel nieuw geld nodig, Duitsland en de rest van de eurogroep zijn niet happig om dat te voorzien zonder concretere hervormingsmaatregelen uit Athene.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234