Zaterdag 27/11/2021

Griekse crisis

Grieken blijven watertrappelen

De Griekse publieke opinie is niet te vinden voor nog meer Europese besparingen. Beeld © AP
De Griekse publieke opinie is niet te vinden voor nog meer Europese besparingen.Beeld © AP

De Griekse premier Tsipras wacht vanmiddag in het parlement in Athene een verhit debat. Zowel de oppositie als zijn collega-Syriza-politici sabelden het eindbod voor een nieuwe steunregeling neer. Athene zal het IMF vandaag alvast niet terugbetalen.

Griekenland heeft het Internationaal Monetair Fonds gisteren meegedeeld dat het de vooropgestelde schijf van 300 miljoen euro vandaag niet zal terugbetalen en gebruik wil maken van een regeling die het mogelijk maakt om alle betalingen in juni op het einde van de maand te voldoen. Dat heeft het IMF laten weten. Prominente Syriza-parlementariërs roepen in een reactie intussen op om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Waar Alexis Tsipras de "constructieve houding" van de crediteuren prees, spraken de parlementariërs in Athene schande over het "ultimatum". "Terwijl iedereen hoopte dat er een akkoord werd gesloten, heeft Juncker (voorzitter van de Europese Commissie, red.) het meest vulgaire, moorddadige en harde plan overgebracht", zei Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het Griekse parlement. "Als wat in de verslagen staat klopt, kunnen we dit natuurlijk niet accepteren", stelde staatssecretaris van Scheepvaart Thodoris Dritsas.

Zambiaanse toestanden

De harde kritiek in Griekenland drukte snel de stemming in Brussel. Daar was na nachtelijk beraad afgelopen woensdag tussen Tsipras, Jean-Claude Juncker en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorzichtig optimisme gerezen dat een akkoord naderbij kwam. Betrokkenen omschreven de houding van Tsipras als "open en redelijk". De Griekse premier kreeg tijdens het beraad het eindbod van de geldschieters gepresenteerd: stevige hervormingen en bezuinigingen waarvoor Athene in ruil een noodlening van 7,2 miljard euro krijgt. Het gaat om de laatste tranche van een eerdere lening van 240 miljard euro. Zonder de extra miljarden is een faillissement van Griekenland onvermijdelijk.

Het kritische onthaal van Tsipras bij zijn thuiskomst en het spoeddebat vandaag in het Griekse parlement, verstoorden dit voortvarende schema. EU-ambtenaren noemen komende dinsdag als de eerst mogelijke dag waarop de gesprekken kunnen worden hervat. Athene creëerde wel enige financi-ele ademruimte door een reeks geplande aflossingen van 1,5 miljard euro aan het IMF tot eind deze maand uit te stellen. Een noodgreep, alleen Zambia deed dit eerder in de jaren tachtig.

Vooral de eis van de geldschieters om het pensioenstelsel te versoberen, is voor Syriza onacceptabel. Ook maatregelen die leiden tot loonmatiging en makkelijker ontslag, zijn moeilijk verteerbaar. Verder voelt Tsipras niets voor de introductie van een effectiever btw-stelsel en de gevraagde verkoop van staatsbedrijven. Wel tekent zich overeenstemming af over de hoogte van de benodigde bezuinigingen de komende jaren, mede omdat de eurolanden en het IMF hun eisen hebben verlaagd.

Dijsselbloem waarschuwde Tsipras gisteren opnieuw dat er weinig veranderd kan worden aan het eindvoorstel van de crediteuren. De meningsverschillen met Athene zijn kleiner geworden maar nog steeds substantieel, aldus de Eurogroepvoorzitter. Hij wil dat er uiterlijk medio juni een akkoord ligt om paniek op de geldmarkten te voorkomen als het huidige hulpprogramma voor Griekenland op 1 juli afloopt.

De Griekse minister van Sociale Zekerheid Dimitris Stratoulis toonde zich niet onder de indruk. "Als ze (de crediteuren, red.) niet inbinden, is het land niet verloren. Er zijn alternatieven die minder kosten dan het ondertekenen van een schandelijk en oneervol akkoord."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234