Zondag 31/05/2020

'Griek' uit zaak-Dutroux voor rechtbank wegens aanranding van 19-jarig meisje

De correctionele rechtbank van Dinant buigt zich op 22 februari opnieuw over Michaël Diakostavrianos. De man werd destijds samen met Marc Dutroux gearresteerd en beschuldigd van medeplichtigheid aan een aantal kinderontvoeringen. Hij kwam in juli 1997 weer vrij. Kort daarna, zo blijkt nu, was hij opnieuw actief in de illegale autohandel. Hij zou ook een 19-jarig meisje hebben verkracht. De ouders van Julie en Mélissa willen dat dit dossier vanuit Dinant wordt overgeheveld naar Neufchâteau.

Antwerpen / Dinant

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Een jaar geleden bood zich een Belg met een niet zo Belgisch klinkende naam aan bij de diensten van de burgerlijke stand in Antwerpen. Hij was vergezeld van een jong Oost-Europees meisje en liet weten dat hij haar wou huwen. "We hadden toen vermoedens dat criminele bendes via Antwerpen schijnhuwelijken trachtten te voltrekken", zegt de bevoegde schepen Patsy Sörensen. "Hij was een van die gevallen die door de administratie als verdacht werden beoordeeld. Waarom komt iemand ander uit Dinant hierheen om te trouwen? We vroegen de man om terug te komen, voor een tweede gesprek. Hij is niet komen opdagen, wat ons sterkt in de overtuiging dat we te maken hadden met een mensenhandelaar."

De man heette Michaël Diakostavrianos. Hij is tot vandaag een van de beschuldigden in de zaak-Dutroux. De 'Griek', zoals zijn kompanen hem noemden, werd in augustus 1996 opgepakt door onderzoeksrechter Connerotte en beschuldigd van autozwendel en medeplichtigheid aan kinderontvoeringen. Dat hij samen met Dutroux razend actief was in het verhandelen van gestolen auto's in het voormalige Oostblok en de 'import' van jonge vrouwen naar België, staat vast. Bewijzen van zijn betrokkenheid bij kinderontvoeringen werden nooit gevonden. Op 15 juli 1997 vernietigde de Luikse kamer van inbeschuldigingstelling de arrestatie van 'Diakosta', zoals dat eerder ook was gebeurd voor Michel Nihoul. Na zijn vrijlating trok Diakostavrianos in bij een oude kennis in Dinant. Hij hervatte daar meteen zijn vroegere activiteiten. Al in december 1997 kwam hij echter opnieuw in aanvaring met het het gerecht. Het Dinantse parket verrichtte onderzoek rond een handeltje in autobanden en liet een aantal mensen verhoren. Een van hen was de 19-jarige en licht mentaal gehandicapte dochter van zijn kompaan. Zij beschuldigde Diakostavrianos ervan haar te hebben aangerand. Haar ouders ondersteunden de klacht niet. Ze stelden zich geen burgerlijke partij tegen hun 'vriend des huizes'. Dat belette onderzoeksrechter Hanin echter niet om de klacht ernstig te nemen en eind vorig jaar de doorverwijzing van Diakostavrianos naar de correctionele rechtbank te bepleiten.

De ouders van Julie en Mélissa reageerden geschokt toen ze dit vernamen. Gisteren diende hun advocaat Victor Hissel een 'verzoek tot vrijwillige tussenkomst' in bij de rechtbank in Dinant. Hij vraagt dat het dossier wordt overgeheveld naar Neufchâteau, om er te worden samengevoegd met het basisdossier-Dutroux. "Dat lijkt mij logisch", zegt Hissel. "We hebben hier te maken met een van de hoofdverdachten, die nu vervolgd wordt wegens het aanranden van een tienermeisje en van wie nu blijkt dat hij nog steeds actief is in de autozwendel en mogelijk ook in de mensenhandel. Hoe kan men volhouden dat dat niets te maken heeft met de zaak-Dutroux?" Nochtans ziet het er niet naar uit dat de tussenkomst van Hissel veel kans op succes heeft. Het Dinantse parket gaat er vanuit dat "de feiten na de zaak-Dutroux gepleegd zijn er dus geen verband kan zijn". Diakostavrianos noch zijn advocaat kwamen gisteren opdagen. Zij werden vooraf op de hoogte gebracht van het feit dat de zaak zou worden uitgesteld wegens overbelasting van het hof. Carine Russo, de moeder van Mélissa, wist dat niet. Zij zat gisteren wel op de publieksbanken. De zaak komt opnieuw voor op 22 februari.

Ouders Julie en Mélissa vragen samenvoeging Dinants zedendossier met zaak-Dutroux

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234