Dinsdag 31/01/2023

Pensioen

Grensarbeiders dreigen zonder pensioen te vallen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Grensarbeiders riskeren een aantal jaar geen pensioen te krijgen. De Belgische federale Ombudsman en zijn Nederlandse ambtsgenoot vragen om een snelle oplossing.

Redactie

Concreet krijgen 65-jarige Belgische grensarbeiders die in Nederland werkten, maar daarna werkloos werden, geen sociale uitkeringen in België. Tegelijkertijd hebben ze nog geen recht op hun pensioen, dat door Nederland wordt uitbetaald. In Nederland is de pensioenleeftijd is vastgelegd op 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2022.

Het gaat om heel wat mensen. Volgens ramingen van de federale pensioendienst worden dit jaar al ruim 2.000 mensen getroffen. Dat cijfer loopt op tot ruim 2.900 in 2018, ruim 3.700 in 2019 en ruim 4.400 in 2020. Zij lopen het risico om gedurende twee jaar in een juridisch vacuüm terecht te komen, zonder pensioen of uitkering.

Volgens de ombudsmannen hebben België en Nederland geen voorzorgsmaatregelen getroffen terwijl ze zich wel bewust waren van het probleem. “Noch België, noch Nederland neemt maatregelen. De betrokken grensarbeiders weten dat ze in de problemen komen, maar kunnen niet reageren zolang ze geen beslissing krijgen. En dan is het te laat. Ze bevinden zich dus in een impasse.”

Bij de pensioendienst van de Christelijke Mutualiteit zegt men veel vragen te krijgen over de problematiek. "Vooral in de grensregio's in de Kempen en in Limburg", vertelt pensioenspecialist Niek De Meester. Volgens de CM Pensioendienst is de problematiek niet alleen beperkt tot Nederland, maar dreigt hetzelfde vacuüm voor grensarbeiders die in Duitsland of Frankrijk hebben gewerkt. De situatie voor de grensarbeiders die in Nederland hebben gewerkt, is wel het meest prangend.

Vragen bij CM

De CM heeft een dossier opgesteld waarbij een gepensioneerde het vanaf 2018 dreigt te moeten stellen met een pensioen van 200 euro per maand. Dat is het bedrag dat hij aan pensioen krijgt voor de jaren die hij in België aan de slag was. Om recht te hebben op het deel van het pensioen voor de jaren die hij in Nederland werkte, moet hij wachten tot hij 66 wordt (de pensioenleeftijd in Nederland vanaf 2018).

Uitkering voor grensarbeiders

In de commissie Sociale Zaken van het Beneluxparlement vroegen de ombudsmannen vrijdag om snel tot een oplossing te komen. In België zouden er uitkeringen kunnen komen voor grensarbeiders tot ze de wettelijke pensioenleeftijd uit het buitenland bereiken. In juli werd er een wetsvoorstel in die zin ingediend in het parlement. In Nederland zou er bijvoorbeeld een ruimere overbruggingsuitkering mogelijk zijn.

Ook de CM bepleit een oplossing waarbij de wetgever het mogelijk maakt om de werkloosheidsuitkering voor grensarbeiders te verlengen na 65 jaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234