Woensdag 22/01/2020

Greipel zet kers op de taart met meesterlijke sprint op Champs-Elysées

Beeld AP

Greipel, Greipel, Greipel en nog eens Greipel. Vier keer prijs in de Tour, nooit deed de 33-jarige Duitser van Lotto Soudal beter dan in 'La Grande Boucle' 2015. Veel overschot had 'De Gorilla' dit keer wel niet want hij moest eerst een ontketende Kristoff remonteren en vervolgens nog het kleine sprintertje Bryan Coquard afhouden. Maar hij heeft dus eindelijk zijn eerste op de befaamde Champs-Elysées te pakken. En of hij nu helemaal zijn plaats heeft verworven in het rijtje der grote sprintkampioenen. Het mag dan ook niet verbazen dat de anders zo kalme Duitser na de finish erg emotioneel reageerde. Vooral zijn team werd volop in de hulde betrokken, maar natuurlijk ook familie, vrienden en begeleiders. En voor we het in alle commotie zouden vergeten: Chris Froome mag zich nu officieel tweevoudig Tourwinnaar noemen. Al moest hij in de laatste rit nog twee keer bij de pinken zijn: eens toen zijn ploegmaat Richie Porte hem bij een vroeg fotomomentje bijna mee tegen het asfalt sleurde en dan ook nog eens bij een late fietswissel diep in de finale. Boosdoener was een zak die in zijn wiel verstrikt was geraakt. Al maakte dat laatste niet zo heel veel uit gezien het feit dat de tijdsverschillen al bij de eerste passage werden opgenomen.

Laat ons beginnen met een open vraag over de triomfator van vandaag: hebben we de immer koele en zakelijke André Greipel ooit zo aangedaan zien als na zijn ware triomf op de meest spraakmakende en poepchique avenue ter wereld? Alsof hij meteen besefte wat hij had gepresteerd. Ja, het is best wel een huzarenstukje. Drie ritzeges al op de teller met respectievelijk Neeltje Jans, Amiens en Valence, goed voor een evenaring van zijn beste resultaat in 2012. Maar hij wou zo graag de felbegeerde kroon op het werk zetten. Opdracht met grote onderscheiding volbracht zouden we zeggen. Vooral omdat hij moest opboksen tegen een kransje sprinters met een nul op de teller en een op wraak beluste Mark Cavendish. De 'Manx Express' had er nog maar eentje gepakt en kon vandaag al zijn vijfde (!) ruiker ooit opstrijken op de Champs-Elysées, vijf vingers in de lucht steken, die film zal in zijn dromen afgelopen nacht wel een paar keer gepasseerd zijn.

Froome sluit deal met jury
Geen extra brok geschiedenis voor 'Cav' ergo, wel persoonlijke geschiedenis voor de man met wie hij bij Columbia destijds op voet van oorlog leefde: Herr Greipel. En van geschiedenis gesproken, zouden we het ooit al meegemaakt hebben dat Parijs voor het slotakkoord van de grootste wielerwedstrijd ter wereld zo kletsnat en spiegelglad lag te blinken? Herman Frison van Lotto Soudal kon het zich alvast niet herinneren, ook zijn Etixx-collega en oud-winnaar in de lichtstad Tom Steels moest al eens diep in het geheugen tasten. Regen ja, maar met bakken? Nope. De renners zaten niet onterecht met een ei in de koersbroek en Chris Froome sloot als spreekbuis van de 160 resterende renners een deal met de wedstrijdjury: de tijdsverschillen zouden opgenomen worden bij de eerste passage aan de streep. Zo bleven eventuele slachtoffers van een val gevrijwaard van een nachtmerrie.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld TDW
Beeld GETTY
Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld AP
Beeld PHOTO_NEWS

Vanbilsen sluit af in schoonheid
En dat was bijzonder goed nieuws voor onze Stijn Devolder, die vlak voor de slotkilometer keihard tegen het asfalt smakte. De West-Vlaamse kasseistamper bleef roerloos liggen, dat deed het ergste vermoeden. Gelukkig tweette zijn team Trek al snel dat hij in orde was. En nu we toch bij de landgenoten aanbeland zijn, Kenneth Vanbilsen die mag zich naast Greipel de held van de dag noemen. Wat de 25-jarige Limburger weer liet zien, was bijzonder knap en dat in zijn eerste grote ronde. Samen met de Fransman Vachon en de Portugese kampioen Oliveira smeet hij in het criterium de knuppel in het rustige hoenderhok, zo stevig dat zelfs een gepatenteerde hardrijder als Jan Barta het gat niet dichtkreeg. Een dikke halve minuut kregen ze, maar het trio knokte voor elke centimeter. Uiteindelijk mocht hun avontuur niet baten, maar spannend hielden ze het wel. Vanbilsen werd op vijf kilometer van de meet ingerekend samen met Rohan Dennis. U weet wel, de eerste gele trui na zijn tijdritwinst in Utrecht.

De Gendt echt wel onvermoeibaar
Een andere Belg die weer de beeldbuis kleurde, was Thomas De Gendt. Samen met zijn makkers van Lotto Soudal controleerde hij zorgvuldig en met veel dynamiek en engagement de boel. De rode trein bulkte duidelijk van het vertrouwen met de 'Schorpioen van Beveren' als exponent. Na zo een sterke Tour op de slotdag nog eens alles uit de kast halen, dat verdient alleen maar respect. Al doet het wonderen als je weet dat je een kopman hebt die het keizerlijk afmaakt. En dat deed André Greipel eens te meer. Coquard, Kristoff, Boasson Hagen, Démare, Cavendish, Sagan, Degenkolb en Matthews. Allemaal in de top-10, als je die mannen op hun nummer zet dan ben je de gekroonde spurtkoning. Als er een WK van de sprint bestond dan stak Greipel vanavond de regenboogtrui in zijn bagage.

Quintana en Valverde mee op podium
Om af te ronden nog de cijfers: Chris Froome mag in Parijs samen met de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alejandro Valverde het podium op. De 30-jarige Brit heeft in de eindstand een voorsprong van 1'12" op de Colombiaan en van 5'25" op Valverde, beiden prominente leden van Movistar. 'Froomey' wint ook, voor het eerst, de bolletjestrui. In het bergklassement gaat hij Quintana en de Fransman Romain Bardet vooraf. De groene puntentrui is voor het vierde opeenvolgende jaar voor Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), die de Tour zonder ritzege moet afsluiten.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld EPA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld TDW
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld EPA
Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld TDW

Kort portret André Greipel

Naam: Greipel

Voornaam: André

Bijnaam: "de Gorilla"

Geboorteplaats: Rostock (Dui)

Geboortedatum: 16 juli 1982

Lengte: 1m84

Gewicht: 82 kg

Profrenner sinds 2005:

Teams: Wiesenhof (2005), T-Mobile (2006-2007), Columbia-Highroad (2008-2010), Omega Pharma-Lotto (2011), Lotto-Belisol (2012-2014), Lotto Soudal (2015)

Palmares:

140 profzeges:

2005: 3 zeges: Stadlohn (crit), rit Ronde van Denemarken, Gladbeck (crit)

2006: 3 zeges: twee rittens Ronde Pheinland-Pfaltz, Longerich (crit)

2007: 2 zeges: twee ritten Ronde van Saksen

2008: 15 zeges: Down Under Classic, vier ritten en eindstand Tour Down Under, rit Giro, rit Ronde van Oostenrijk, twee ritten Ronde van Saksen, rit Eneco Tour, rit Ronde van Duitsland, Nurnberg, Koolskamp, Munsterland Giro

2009: 22 zeges: rit Tour Down Under, rit Vierdaagse van Duinkerke, drie ritten Ronde van Beieren, Neuseen Classic, TD Bank Philadelphia Int Championship, Sinzig (crit), Hürth (crit), drie ritten Ster Elektrotoer, drie ritten Ronde van Oostenrijk, rit Ronde van Saksen, rit Ronde van Polen, vier ritten Ronde van Spanje, Parijs-Bourges - Puntenklassement Vuelta

2010: 21 zeges: drie ritten en eindstand Tour Down Under, Trofee Magaluf, rit Ronde van Algarve, vijf ritten Ronde van Turkije, rit Giro, twee ritten Ronde van Oostenrijk, twee ritten Ronde van Polen, twee ritten Eneco Tour, drie ritten Ronde van Groot-Brittannië - 3e Cyclassics Cup Hamburg

2011: 10 zeges: rit Ronde van de Algarve, rit Driedaagse De Panne-Koksijde, rit Ronde van Turkije, twee ritten Ronde van België, rit Tour, Neus (crit), Hannover (crit), twee ritten Eneco Tour - 3e Kuurne-Brussel-Kuurne, 7e Tour Down Under, 4e Gent-Wevelgem, 2e Memorial Rik Van Steenbergen, 2e Kampioenschap van Vlaanderen, 3e WK

2012: 20 zeges: Down Under Classic, drie ritten Tour Down Under, twee ritten Ronde van Oman, rit Ronde van Turkije, drie ritten Ronde van België, twee ritten Ronde van Luxemburg, Prorace Berlijn, rit Ster ZLM Toer, drie ritten Tour, twee ritten Ronde van Denemarken, GP Impanis-Van Petegem - 9e Kuurne-Brussel-Kuurne, 5e Frankfurt, 2e Vattenfall Cyclassics, 2e World Ports Cycling Classic, 4e Memorial Rik Van Steenbergen

2013: 15 zeges: People's Choice Classic, drie ritten Tour Down Under, rit Ronde Middellandse Zee, twee ritten Ronde van Turkije, twee ritten Ronde van België, Ronde van Zeeland, Duits kampioenschap, rit Tour, Ronde van Bochum, rit Eneco Tour, Brussels Cycling Classic - 2e Vattenfall Cyclassics, 3e Garmin Prorace Berlijn, 9e GP Jef Scherens

2014: 16 zeges: twee ritten Tour Down Under, rit Ronde van Qatar, drie ritten ronde van Oman, rit World Ports Classic, rit Ronde van België, twee ritten Ronde van Luxemburg, rit Ster ZLM Tour, Duits kampioenschap, rit Tour, Brussels Cycling Classic, GP Jef Scherens, Sparkassen Münsterland Giro

2015: 13 zeges: rit Ronde van de Algarve, rit Parijs-Nice, rit Ronde van Turkije, rit Giro, twee ritten Ronde van Luxemburg, twee ritten en eindstand Ster ZLM Tour, vier ritten Tour - 2e Trofeo Palma

Kort portret Chris Froome

Naam: Froome

Voornaam: Christopher

Geboortedatum: 20 mei 1985

Geboorteplaats: Nairobi (Ken)

Nationaliteit: Brit

Lengte: 1m86

Gewicht: 69 kg

Profrenner sinds 2008

Ploegen: Barloworld (2008-2009), Sky (2010-2015)



Palmares:

30 profzeges:

2008: 84e Tour, 3e Ronde van de Appenijnen

2009: 1 zege - rit Giro del Capo - 36e Giro, 18e WK chrono

2010: 9e Haut-Var

2011: 1 zege - rit Vuelta - 14e Ronde van Castilië en Leon, 15e Ronde van Romandië, 2e Vuelta

2012: 1 zege - rit Tour - 4e Dauphiné, 2e Tour, 4e Vuelta

2013: 13 zeges - rit en eindstand Ronde van Oman, rit Tirreno-Adriatico, rit en eindzege Internationaal Wegcriterium, proloog en eindzege Ronde van Romandië, rit en eindzege Criterium du Dauphiné, drie ritten en eindzege Tour - 2e Tirreno-Adriatico

2014: 6 zeges - rit en eindstand Ronde van Oman, rit en eindstand Ronde van Romandië, twee ritten Criterium du Dauphiné - 2e Vuelta

2015: 8 zeges - rit en eindstand Ruta del Sol, rit Ronde van Romandië, twee ritten en eindstand Criterium du Dauphiné, rit en eindstand Tour - Winnaar bergklassement Tour.

Erelijst

1903 Maurice Garin (Fra)

1904 Henri Cornet (Fra) voor de groene tafel

1905 Louis Trousselier (Fra)

1906 René Pottier (Fra)

1907 Lucien Petit-Breton (Fra)

1908 Lucien Petit-Breton (Fra)

1909 François Faber (Lux)

1910 Octave Lapize (Fra)

1911 Gustave Garrigou (Fra)

1912 Odile Defraye (Bel)

1913 Philippe Thys (Bel)

1914 Philippe Thys (Bel)

1919 Firmin Lambot (Bel)

1920 Philippe Thys (Bel)

1921 Léon Scieur (Bel)

1922 Firmin Lambot (Bel)

1923 Henri Pélissier (Fra)

1924 Ottavio Bottecchia (Ita)

1925 Ottavio Bottecchia (Ita)

1926 Lucien Buysse (Bel)

1927 Nicolas Frantz (Lux)

1928 Nicolas Frantz (Lux)

1929 Maurice De Waele (Bel)

1930 André Leducq (Fra)

1931 Antonin Magne (Fra)

1932 André Leducq (Fra)

1933 Georges Speicher (Fra)

1934 Antonin Magne (Fra)

1935 Romain Maes (Bel)

1936 Sylvère Maes (Bel)

1937 Roger Lapébie (Fra)

1938 Gino Bartali (Ita)

1939 Sylvère Maes (Bel)

1947 Jean Robic (Fra)

1948 Gino Bartali (Ita)

1949 Fausto Coppi (Ita)

1950 Ferdi Kubler (Zwi)

1951 Hugo Koblet (Zwi)

1952 Fausto Coppi (Ita)

1953 Louison Bobet (Fra)

1954 Louison Bobet (Fra)

1955 Louison Bobet (Fra)

1956 Roger Walkowiak (Fra)

1957 Jacques Anquetil (Fra)

1958 Charly Gaul (Lux)

1959 Federico Bahamontes (Spa)

1960 Gastone Nencini (Ita)

1961 Jacques Anquetil (Fra)

1962 Jacques Anquetil (Fra)

1963 Jacques Anquetil (Fra)

1964 Jacques Anquetil (Fra)

1965 Felice Gimondi (Ita)

1966 Lucien Aimar (Fra)

1967 Roger Pingeon (Fra)

1968 Jan Janssen (Ned)

1969 Eddy Merckx (Bel)

1970 Eddy Merckx (Bel)

1971 Eddy Merckx (Bel)

1972 Eddy Merckx (Bel)

1973 Luis Ocana (Spa)

1974 Eddy Merckx (Bel)

1975 Bernard Thévenet (Fra)

1976 Lucien Van Impe (Bel)

1977 Bernard Thévenet (Fra)

1978 Bernard Hinault (Fra)

1979 Bernard Hinault (Fra)

1980 Joop Zoetemelk (Ned)

1981 Bernard Hinault (Fra)

1982 Bernard Hinault (Fra)

1983 Laurent Fignon (Fra)

1984 Laurent Fignon (Fra)

1985 Bernard Hinault (Fra)

1986 Greg LeMond (VSt)

1987 Stephen Roche (Ier)

1988 Pedro Delgado (Spa)

1989 Greg LeMond (VSt)

1990 Greg LeMond (VSt)

1991 Miguel Indurain (Spa)

1992 Miguel Indurain (Spa)

1993 Miguel Indurain (Spa)

1994 Miguel Indurain (Spa)

1995 Miguel Indurain (Spa)

1996 Bjarne Riis (Den)

1997 Jan Ullrich (Dui)

1998 Marco Pantani (Ita)

1999 - 2005: geen winnaar nadat zeges van Lance Armstrong (VSt) werden geschrapt

2006 Oscar Pereiro (Spa) voor groene tafel (1)

2007 Alberto Contador (Spa)

2008 Carlos Sastre (Spa)

2009 Alberto Contador (Spa)

2010 Andy Schleck (Lux) (2)

2011 Cadel Evans (Aus)

2012 Bradley Wiggins (GBr)

2013 Christopher Froome (GBr)

2014 Vincenzo Nibali (Ita)

2015 Christopher Froome (GBr)

(1): na het schrappen van zege Floyd Landis (VSt) wegens dopinggebruik

(2): na het schrappen van zege Alberto Contador (Spa) wegens dopinggebruik

Tien teams zonder zege

Lotto-Soudal: 4 zeges (4x André Greipel)

Etixx-Quick.Step: 3 zeges (1x Mark Cavendish, Zdenek Stybar, Tony Martin)

BMC Racing Team: 3 zeges (Rohan Dennis, ploegentijdrit, Greg Van Avermaet)

Katusha: 2 zeges (2x Joaquim Rodriguez)

AG2R: 2 zeges (Alexis Vuillermoz, Romain Bardet)

Lampre-Merida: 1 zege (Ruben Plaza)

Giant-Alpecin: 1 zege (Simon Geschke)

Tinkoff-Saxo: 1 zege (Rafal Majka)

Sky: 1 zege (Chris Froome)

Astana: 1 zege (Vincenzo Nibali)

MTN-Qhubeka: 1 zege (Stephen Cummings)

FDJ: 1 zege (Thibaut Pinot) .

Sky dé grootverdiener

Team Sky: 556.630 euro

Movistar: 442.080 euro

Tinkoff-Saxo: 176.350 euro

Astana: 112.950 euro

AG2R: 95.330 euro

Lotto-Soudal: 75.520 euro

Team Giant-Alpecin: 65.810 euro

Etixx-Quick Step: 63.310 euro

BMC: 52.910 euro

MTN-Qhubeka: 52.440 euro

FDJ: 44.960 euro

Europcar: 44.150 euro

Team LottoNL-Jumbo: 41.360 euro

Katusha: 39.120 euro

Cannondale-Garmin: 31.030 euro

Trek: 28.360 euro

IAM Cycling: 22.700 euro

Lampre-Merida: 20.510 euro

Bretagne-Séché Environnement: 19.260 euro

Cofidis: 16.340 euro

Bora-Argon 18: 15.590 euro

Orica-GreenEdge: 10.940 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234