Zondag 18/08/2019

Video

Greipel veegt op Champs-Élysées alle twijfels van tafel met krachtige sprintexplosie, Stuyven mooi zesde

Een koninklijke massasprint op de Champs-Élysées, of wat dacht u. We zaten in afwezigheid van grote slokop Mark Cavendish te wachten op een topduel tussen de Duitser André Greipel en Marcel Kittel, maar van de blonde sprintgod van Etixx-Quick.Step was in een chaotische finale geen sprake meer. En zo lag de weg voor 'De Gorilla' volledig open. Met machtige halen walste hij over de Noorse beer Alexander Kristoff, de jump van wereldkampioen en groene trui Peter Sagan kwam dan weer te laat. Eindelijk die ritzege voor de 34-jarige Greipel, die na een ontgoochelende en frustrerende Tour het geloof in eigen kunnen kwijt leek. Twee op een rij voor de Duitse sprintbom op de wereldberoemde avenue in Parijs.

Eindelijk, eindelijk, eindelijk. De oerschreeuw meteen na de beklijvende sprint - alweer prachtig in beeld gebracht door de Franse regie - verraadde het tot ontploffing komen van een vat vol frustratie. Wat heeft André Greipel lang moeten wachten op zijn succesnummer. Keer op keer moest hij toezien hoe zijn grote concurrenten met de prijzen aan de haal gingen, Mark Cavendish tot vier keer toe zelfs. Marcel Kittel schoot tussendoor ook raak, groene trui Peter Sagan scoorde dan weer een magistrale hattrick. En de stoere Duitser van Lotto Soudal? Die bleef op zijn honger zitten en leek op een gegeven moment alle vertrouwen kwijt. Telkens prima gepiloteerd door zijn ploeg, maar het lukte niet meer. De benen en het hoofd blokkeerden, we zagen Greipel tot onze grote verbazing een paar keer de handdoek gooien nog voor de sprint goed en wel aangevat was.

Lotto: twee monumentale zeges
Maar zie, de aanhouder wint. Op de Champs-Élysées kende hij de weg als geen ander, vorig jaar was hij er nog aan het feest en de brede laan is hem gewoon op het lijf geschreven. Alexander Kristoff zowaar als loods en Greipel er los over. Enkel Peter Sagan kwam nog opzetten, maar de groene trui was rijkelijk te laat. Bingo voor Lotto! En zo is de Tour van de Belgische WorldTourploeg toch meer dan geslaagd. Dat was eigenlijk al zo na die stuntzege van Thomas De Gendt op de Mont Ventoux, die tweede monumentale prijs maakt het allemaal dat tikkeltje mooier. Marc Sergeant mag tevreden naar huis, het is weer eens mooi geweest ondanks die aarzelende start.

Lees hieronder verder!

Beeld Photo News
Beeld AP
Beeld AFP
Beeld AP
Beeld EPA
Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld AFP

Etixx deelt in de klappen
Die andere Belgische ploeg Etixx-Quick.Step mag ook niet klagen, behalve over vandaag dan. Wat was dat allemaal? Eerst kregen we een donderslag bij heldere hemel met de opgave van Tony Martin op 45 kilometer van de streep. Je ziet het niet vaak dat iemand vlak voor de poorten van Parijs sneuvelt, de gedeukte 'Panzerwagen' kon echter niet verder door knieproblemen. Wat een domper voor zijn boezemvriend en razendsnelle kopman Marcel Kittel. Alsof het nog niet erg genoeg was, kreeg die zelf af te rekenen met materiaalpech. Nauwelijks tien kilometer verderop waren we en uit colère gooide een boze Kittel zijn achterwiel weg. Achtervolgen geblazen, op 27 kilometer van de koninklijke sprint kon de ritwinnaar van Limoges zijn wagonnetje weer aanhaken. Oef! Maar hoeveel krachten had dit stressmoment gekost?

Van Avermaet probeert het
De finale zelf dan. Die leverde in een schitterend decor gekruid met de gekende lokale rondjes bitter weinig vuurwerk op. Een kopgroep van acht mocht wat publiciteit rapen, Wout Poels en Luke Rowe gaven de collectieve topprestatie van Sky nog wat glans met een duosprong en de Kazach Alexey Lutsenko probeerde het solo. En dan gingen we ineens toch wat zenuwachtiger heen en weer schuiven. Greg Van Avermaet gooide op 12 kilometer van de streep zijn kaarten op tafel. Veel speelruimte kreeg de Belgische Tourheld niet, bij het ingaan van de slotronde was zijn kaars uit. Op naar de onvermijdelijke massasprint en op een cruciaal moment in de sprintvoorbereiding waren we Kittel kwijt. Dan toch de tol van de inspanningen of het juiste wiel kwijt? André Greipel maalde er in ieder geval niet om en sprintte met veel machtsvertoon naar zijn tweede opeenvolgende ruiker in Parijs. De Duitse kampioenentrui blinkt weer. Eind goed, al goed. Ook voor Chris Froome, die na een ontspannen feestdagje in de geschiedenisboeken prijkt als drievoudige Tourwinnaar.

Beeld Photo News
Beeld AP
Beeld Twitter
Beeld EPA
Beeld AP
Beeld BELGA
Beeld TDW
Beeld Photo News
Beeld REUTERS
Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld BELGA
Beeld AP
Beeld AP
Beeld AP

Erelijst:

1903 Maurice Garin (Fra)

1904 Henri Cornet (Fra) voor de groene tafel

1905 Louis Trousselier (Fra)

1906 René Pottier (Fra)

1907 Lucien Petit-Breton (Fra)

1908 Lucien Petit-Breton (Fra)

1909 François Faber (Lux)

1910 Octave Lapize (Fra)

1911 Gustave Garrigou (Fra)

1912 Odile Defraye (Bel)

1913 Philippe Thys (Bel)

1914 Philippe Thys (Bel)

1919 Firmin Lambot (Bel)

1920 Philippe Thys (Bel)

1921 Léon Scieur (Bel)

1922 Firmin Lambot (Bel)

1923 Henri Pélissier (Fra)

1924 Ottavio Bottecchia (Ita)

1925 Ottavio Bottecchia (Ita)

1926 Lucien Buysse (Bel)

1927 Nicolas Frantz (Lux)

1928 Nicolas Frantz (Lux)

1929 Maurice De Waele (Bel)

1930 André Leducq (Fra)

1931 Antonin Magne (Fra)

1932 André Leducq (Fra)

1933 Georges Speicher (Fra)

1934 Antonin Magne (Fra)

1935 Romain Maes (Bel)

1936 Sylvère Maes (Bel)

1937 Roger Lapébie (Fra)

1938 Gino Bartali (Ita)

1939 Sylvère Maes (Bel)

1947 Jean Robic (Fra)

1948 Gino Bartali (Ita)

1949 Fausto Coppi (Ita)

1950 Ferdi Kubler (Zwi)

1951 Hugo Koblet (Zwi)

1952 Fausto Coppi (Ita)

1953 Louison Bobet (Fra)

1954 Louison Bobet (Fra)

1955 Louison Bobet (Fra)

1956 Roger Walkowiak (Fra)

1957 Jacques Anquetil (Fra)

1958 Charly Gaul (Lux)

1959 Federico Bahamontes (Spa)

1960 Gastone Nencini (Ita)

1961 Jacques Anquetil (Fra)

1962 Jacques Anquetil (Fra)

1963 Jacques Anquetil (Fra)

1964 Jacques Anquetil (Fra)

1965 Felice Gimondi (Ita)

1966 Lucien Aimar (Fra)

1967 Roger Pingeon (Fra)

1968 Jan Janssen (Ned)

1969 Eddy Merckx (Bel)

1970 Eddy Merckx (Bel)

1971 Eddy Merckx (Bel)

1972 Eddy Merckx (Bel)

1973 Luis Ocana (Spa)

1974 Eddy Merckx (Bel)

1975 Bernard Thévenet (Fra)

1976 Lucien Van Impe (Bel)

1977 Bernard Thévenet (Fra)

1978 Bernard Hinault (Fra)

1979 Bernard Hinault (Fra)

1980 Joop Zoetemelk (Ned)

1981 Bernard Hinault (Fra)

1982 Bernard Hinault (Fra)

1983 Laurent Fignon (Fra)

1984 Laurent Fignon (Fra)

1985 Bernard Hinault (Fra)

1986 Greg LeMond (VSt)

1987 Stephen Roche (Ier)

1988 Pedro Delgado (Spa)

1989 Greg LeMond (VSt)

1990 Greg LeMond (VSt)

1991 Miguel Indurain (Spa)

1992 Miguel Indurain (Spa)

1993 Miguel Indurain (Spa)

1994 Miguel Indurain (Spa)

1995 Miguel Indurain (Spa)

1996 Bjarne Riis (Den)

1997 Jan Ullrich (Dui)

1998 Marco Pantani (Ita)

1999 - 2005: geen winnaar nadat zeges van Lance Armstrong (VSt) werden geschrapt

2006 Oscar Pereiro (Spa) voor groene tafel (1)

2007 Alberto Contador (Spa)

2008 Carlos Sastre (Spa)

2009 Alberto Contador (Spa)

2010 Andy Schleck (Lux) (2)

2011 Cadel Evans (Aus)

2012 Bradley Wiggins (GBr)

2013 Christopher Froome (GBr)

2014 Vincenzo Nibali (Ita)

2015 Christopher Froome (GBr)

2016 Christopher Froome (GBr)

(1): na het schrappen van zege Floyd Landis (VSt) wegens dopinggebruik

(2): na het schrappen van zege Alberto Contador (Spa) wegens dopinggebruik

Kort portret Chris Froome

Naam: Froome

Voornaam: Christopher

Geboortedatum: 20 mei 1985 (31 jaar)

Geboorteplaats: Nairobi (Ken)

Nationaliteit: Brit

Lengte: 1m86

Gewicht: 68 kg

Profrenner sinds 2008

Ploegen: Barloworld (2008-2009), Sky (2010-2016)

Palmares: 38 profzeges:

2008: 84e Tour, 3e Ronde van de Appenijnen

2009: 1 zege:- rit Giro del Capo - 36e Giro, 18e WK chrono

2010: 9e Haut-Var

2011: 1 zege: rit Vuelta - 14e Ronde van Castilië en Leon, 15e Ronde van Romandië, 2e Vuelta

2012: 1 zege: rit Tour - 4e Dauphiné, 2e Tour, 4e Vuelta

2013: 13 zeges: rit en eindstand Ronde van Oman, rit Tirreno-Adriatico, rit en eindzege Internationaal Wegcriterium, proloog en eindzege Ronde van Romandië, rit en eindzege Criterium du Dauphiné, drie ritten en eindzege Tour - 2e Tirreno-Adriatico

2014: 6 zeges: rit en eindstand Ronde van Oman, rit en eindstand Ronde van Romandië, twee ritten Criterium du Dauphiné - 2e Vuelta

2015: 8 zeges: rit en eindstand Ruta del Sol, rit Ronde van Romandië, twee ritten en eindstand Criterium du Dauphiné, rit en eindstand Tour - Winnaar bergklassement Tour

2016: 7 zeges: rit en eindstand Herald Sun Tour, rit Ronde van Romandië, rit en eindstand Critérium du Dauphiné, 8e en 18e rit, en eindstand Tour - 8e Ronde van Catalonië

11 teams rapen niks:

Heel wat ploegen keren met lege handen huiswaarts na de Tour de France. Van de 22 deelnemende ploegen, blijven er 11 zonder zege. Dimension Data is de veelwinnaar met vijf overwinningen.

Updatezone: container Dimension Data: 5 zeges (4x Mark Cavendish, 1x Steve Cummings)

Tinkoff: 3 zeges (3x Peter Sagan)

Giant-Alpecin: 2 zeges (2x Tom Dumoulin)

Team Sky: 2 zeges (Chris Froome)

Lotto-Soudal: 2 zeges (Thomas De Gendt en André Greipel)

BMC: 1 zege (Greg Van Avermaet)

Etixx-Quick Step: 1 zege (Marcel Kittel)

Katusha: 1 zege (Ilnur Zakarin)

AG2R: 1 zege (Romain Bardet)

Orica-BikeExchange: 1 zege (Michael Matthews)

IAM Cycling: 1 zege (Jarlinson Pantano)

Movistar: 1 zege (Ion Izagirre)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden