Dinsdag 19/11/2019

Greipel: 'Dit is geen team'

Bovenstaande was de boodschap van André Greipel, geformuleerd na het hardhandig parkeren van de fiets tegen de flanken van de teambus. Philippe Gilbert is 'gedefriend', nadat hij in de sprint voor eigen succes ging. Nieuw incident bij Omega Pharma-Lotto, een team dat stilaan water maakt.

André Greipel kon in Cap Fréhel niet wat Jurgen Van den Broeck een dag eerder wel had gekund. Greipel hield de tanden niet op elkaar, nadat een aanval van ploegmaat Philippe Gilbert de eigen kansen kelderde. "This is not a team", riep de Duitse sprinter van Omega Pharma-Lotto meteen na de finsh. De fiets ging onzacht tegen de teambus, waarna Greipel naar binnen vluchtte. Geen verdere uitleg, geen namen. Maar de goede verstaander had het al begrepen: Gilbert was andermaal de gebeten hond.

Marcel Sieberg, ploegmaat, landgenoot en locomotief van Greipel, noemde wel man en paard. "Gilbert ging langs rechts en sloot André zo in." En daarmee was ook dat interview afgelopen. Het is onduidelijk in hoeverre de sprint van Gilbert daadwerkelijk de kansen van Greipel hypothekeerde. Zeker is wel dat het consigne 's ochtends in de bus niet dubbelzinnig geïnterpreteerd kon worden. "Voor de sprint alles op Greipel", zou Marc Sergeant daar hebben gezegd. Logisch: de Lottoploeg verleidde Greipel vorig jaar met de belofte van onvoorwaardelijke steun in de Tour. Een prerogatief dat hem bij Team Mobile (Gerald Ciolek) en Team HTC (Mark Cavendish) nooit was toegekend. Zeker is dus ook dat het Greipel bijzonder hoog zou/zal zitten als hij ten derde male tot de tweede viool gedegradeerd wordt.

Maar Philippe Gilbert is dus een probleem. Hij is na de declassering van Joaquin Rojas nu officieel de groene trui, een kleinood dat hij de komende dagen met hand en tand wil verdedigen. Dat is alvast de hineininterpretierung van het officiële communiqué dat de Lottoploeg gisteren doorstuurde: "Philippe blijft de komende dagen op dezelfde manier meedoen voor het groen. Hij probeert zich verder te mengen in de tussen- en eindspurt, om zoveel mogelijk punten te sprokkelen voor dit prestigieuze klassement." De boodschap droeg de signatuur van Marc Sergeant, en wordt dus gedragen door de ploegleiding. Geen goed nieuws voor Greipel.

Het nieuwe incident komt er amper een dag nadat Gilbert op Mûr-de-Bretagne ploegmaat Jurgen Van den Broeck counterde. De ploeg had meteen na afloop getracht om dat voorval te bagatelliseren, maar opiniemakers en kranten waren daarin niet meegegaan. Daarom paste Omega Pharma-Lotto de crisiscommunicatie aan. Marc Sergeant voerde het woord: "Gilbert is een panter, die springt naar zijn prooi. Maar hij had het niet moeten doen. Dat heeft Gilbert ook toegegeven. Jurgen en Philippe tillen er niet zo zwaar aan." Daarmee moest de kous maar af zijn, discussie gesloten.

Gilbert groen

En toch: de nieuwe eigengereide actie van Gilbert dwingt tot verdere stellingname. De keuze van Gilbert boven Greipel in de komende (tussen)sprints geeft alvast de geldende machtsverhoudingen binnen het team weer. Gilbert is de baas. En daar valt tot nader order weinig tegen in de brengen. Gilbert wint, en heeft dus recht van spreken/aanvallen. Tweedracht maakt voorlopig ook macht: Gilbert heeft het groen, Lotto won in Cap Fréhel het ploegenklassement en Jurgen Van den Broeck behoudt alle kansen op een uitstekend klassement.

Toch dringt een pertinente vraag zich op: tekenen zich in de verschillende incidenten, of alvast in de reacties daarop, niet de contouren af van wat de toekomst straks voor eenieder brengt? Marc Coucke, die zich met Omega Pharma losscheurt van de Loterij, koos alvast duidelijk partij. "Jurgen Van den Broeck had nooit kunnen winnen." Hij had het ook over een voorsprong van "amper vijf meter". Daarmee zat hij nadrukkelijk niet op dezelfde lijn als bijvoorbeeld Herman Frison die dacht dat Van den Broeck "had kunnen winnen" en hij sprak over "veertig meter voorsprong". Van den Broeck geldt als deel uitmakend van het Lottoproject. De toekomst van Greipel is tot nader order onduidelijk. In de afgelopen Ronde van Zwitserland vond een gesprek plaats tussen hem en het kamp Omega Pharma. De uitkomst daarvan is niet bekend.

Officieel communiceren Omega Pharma en Lotto voor het einde van de Tour niet over hun respectievelijke toekomst, een strategie bedoeld om de sereniteit te bewaren. Voor afgelopen zaterdag noemde manager Geert Coeman eventuele tweespalt nog "een verhaal van de pers." André Greipel had het over "profrenners die boven dergelijke verhalen staan." Maar als de overwinning wenkt, of integendeel buiten bereik blijft, staan profrenners nergens boven. Dan staan ze namelijk onder druk. Niet het minst van hun nog niet geheel zekere toekomst volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234