Zaterdag 03/06/2023

Greipel breekt de ban voor Lotto-Belisol, VdB onderuit

De Duitse sprinter André Greipel (Lotto-Belisol) beleefde enkele frustrerende dagen maar sprintte in Reims alle twijfels van zich af. Beeld PHOTO_NEWS
De Duitse sprinter André Greipel (Lotto-Belisol) beleefde enkele frustrerende dagen maar sprintte in Reims alle twijfels van zich af.Beeld PHOTO_NEWS

André Greipel (Lotto-Belisol) heeft in Reims zijn gram gehaald. De Duitse sprintbom was in de zesde rit in de Ronde van Frankrijk sneller dan Alexander Kristoff (Katusha) en Samuel Dumoulin (AG2R). Onder impuls van Omega Pharma-Quick.Step werd het peloton in de laatste tien kilometer aan flarden gereden. Gele trui Vincenzo Nibali (Astana) overleefde de waaiervorming zonder problemen. Drievoudig ritwinnaar Marcel Kittel (Giant-Shimano) kon het razende tempo in het slot niet meer aan. Onze klassementstroef Jurgen Van den Broeck kon zich na een val toch nog voorin handhaven. Hij liep schaafwonden aan zijn rechterflank op.

Glenn Bogaert en Dimitri Eeckhaut

Eén dag na de intense en beklijvende kasseienrit naar Arenberg keken de 192 renners - Richeze gaf verstek na een handvol valpartijen - uit naar een relatief rustige dag in de 194 kilometer tussen het Noord-Franse Arras en de champagnehoofdstad Reims. Het profiel van de etappe kon alvast op de goedkeuring rekenen van de sprinters want op twee te verwaarlozen klimmetjes van vierde categorie na waren er geen hindernissen die een vierde massaspurt onmogelijk konden maken. Of het moest de wind zijn, die kon een bepalende rol spelen. Opletten geblazen dus. Saillant detail: de vorige drie winnaars in Reims pakten later ook de groene trui, leuk statistiekje. Groene man Sagan zal het ook gelezen hebben.

Kwartet vanaf de start
Het zal u niet meer verbazen als we zeggen dat het startschot van koersdirecteur Christian Prudhomme alweer de aanleiding gaf tot het eerste aanvalswerk. Dit keer waren het de Fransen Jérôme Pineau (IAM Cycling), Arnaud Gérard (Bretagne-Séché), de Spanjaard Luis Angel Mate (Cofidis) en de Nederlander Tom Leezer (Belkin) die elkaar vonden voor een mooi avontuurtje. Een leuk kwartet overigens met een ervaren rot als Pineau en de aanvalslustige Mate die ook eergisteren al op pad was met 'Titi' Voeckler. De vier fietsten snel een mooie voorsprong van 4'15" bij elkaar, maar dat was meteen ook de maximale voorsprong. Ook dat zijn we intussen gewend, de sprintersploegen die al snel het heft in handen nemen en de boel angstvallig controleren. Een succesformule, waarom die dan wijzigen?

Daar liggen ze weer
Wat ook als een rode draad door deze Tour loopt: valpartijen. Het regende vandaag opnieuw en dat zorgde voor de nodige calamiteiten en consternatie. Op minder dan 80 km van de meet en in de aanloop naar de tussenspurt in Pinon kletste een omvangrijk pakketje tegen de grond. Voornaamste slachtoffers: de Franse kampioen en sprinter Arnaud Démare (FDJ.Fr), de Spaanse klassementsrenner Daniel Navarro (Cofidis) en de Australiër Heinrich Haussler (IAM Cycling). Nauwelijks een minuut later was het alweer prijs, dit keer was onze landgenoot Johan Vansummeren van de partij. Ook zijn Garmin-makkers Slagter en Bauer lagen erbij. Eveneens gevallen: Dempster en Huzarski (Team NetApp-Endura), Burghardt (BMC), Zandio (Team Sky) en Silin (Katusha). De laatste twee waren stevig geraakt en gaven er de brui aan, Team Sky zag zijn tweede pion in evenveel dagen afhaken.

Poging tot waaiervorming
De tussenspurt leverde weinig spektakel op, Renshaw bleef Sagan voor met het oog op de resterende punten. De groene trui van Cannondale smakte vervolgens zelf tegen de grond en moest zijn gehavende linkerflank laten verzorgen. En nog was het niet gedaan, ook Taaramäe (Cofidis) en Hernandez (Tinkoff-Saxo) kusten het asfalt. Voor die laatste was het ook einde verhaal, pech voor Alberto Contador ergo. Intusen moest Sagan alias 'De Hulk' terugknokken met behulp van zijn groene brigade. Dat verliep niet van een leien dakje want Omega Pharma - Quick-Step voelde de wind en dacht aan een waaiertje. Ze beukten even, maar veel leverde het niet op. Dan toch net iets te weinig wind. De vluchters vonden dat prima want hun voorgift was in geen tijd geslonken naar een halve minuut. Alarmfase rood dus bij Pineau, Leezer, Gérard en Mate. Team Giant-Shimano schakelde opnieuw over op controlemodus. De vier kregen weer een lijvige minuut, en of ze blij waren met die speelruimte.

OPQS maakt oorlog
Taaie brokken die vluchters, toen hun liedje op 20 km van de streep en met nog 10 secondjes ten einde liep, deelde Gérard nog een prikje uit. Bikkelen om de strijdlust, weet je wel. Mate glipte mee, maar de counter van Pineau was steviger. Gérard en Leezer werden opgepeuzeld, Mate en Pineau zetten nog even door. De laatste die overbleef was de dekselse Mate, hij zong het nog uit tot op 12 kilometer van de meet en graaide oververdiend de prijs voor de strijdlust mee. Qua entertainment kon het tellen, al was hun verhaal finaal slechts een mooie voetnoot. Het peloton stond nu onder de deskundige leiding van Omega Pharma - Quick-Step en in concreto Tony Martin, Matteo Trentin en Michal Kwiatkowski. Dat leverde wat op, een pakketje van 30 met Démare werd los uit de wielen gereden. Gele trui Vincenzo Nibali en zijn Astana-armada lieten zich niet verrassen. Ze hadden niet voor niks de kasseien vlot overleefd.

Kittel kraakt, Greipel viert
Het ging er nerveus aan toe met veel handgebaren en manoeuvres en treintjes die knokten voor de plaatsjes. Eén trein ontbrak, die van Kittel. De Duitse spurtbom zat in de staart van de meute en moest zowaar lossen. Een gouden kans dus voor Sagan, Coquard, Renshaw en Greipel. Laastgenoemde laadde dan ook zijn kanon en schoot vervolgens krachtig en met veel dash naar de bloemen. Al moest hij wel nog even het venijnige duiveltje Kwiatkowski tot de orde roepen, die probeerde het onder de rode vod immers op kousenvoeten. De Noor Kristoff en de kleine Fransman Dumoulin hadden geen verhaal, eindelijk raak voor 'De Gorilla', eindelijk raak voor Lotto-Belisol. In dat kamp hielden ze wel nog even hun hart vast na een val van Jurgen Van den Broeck, zonder veel erg echter. De Belgische klassementshoop keerde vlot terug in de hoofdmacht en liep slechts wat schaafwonden op aan zijn rechterflank.

Voor de 31-jarige Greipel is het al de dertiende zege van het seizoen. De Duitsers zitten al aan vier ritzeges in deze Tour. Eerder scoorde Marcel Kittel immers al een hattrick.

De 29-jarige Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) behield met gemak zijn gele leiderstrui.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Sky-renner Xabier Zandio kwam zwaar ten val en moest noodgedwongen opgeven. Beeld AFP
Sky-renner Xabier Zandio kwam zwaar ten val en moest noodgedwongen opgeven.Beeld AFP
Alberto Contador zag letterlijk en figuurlijk zijn landgenoot en helper Jesus Hernandez uitvallen. Beeld AFP
Alberto Contador zag letterlijk en figuurlijk zijn landgenoot en helper Jesus Hernandez uitvallen.Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Luis Angel Mate (Cofidis) reed 182(!) kilometer in de aanval en graaide verdiend de strijdlust mee. Beeld EPA
Luis Angel Mate (Cofidis) reed 182(!) kilometer in de aanval en graaide verdiend de strijdlust mee.Beeld EPA
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Uitslag 6de etappe

1. André Greipel (Dui/LTB) de 194 km in 4u11:39

(gem. 46.25 km/u)

2. Alexander Kristoff (Noo/KAT)

3. Samuel Dumoulin (Fra/ALM)

4. Mark Renshaw (Aus/OPQ)

5. Peter Sagan (Slk/CAN)

6. Romain Feillu (Fra/BSE)

7. Tom Veelers (Ned/GIA)

8. Bryan Coquard (Fra/EUC)

9. Sep Vanmarcke (Bel/BEL)

10. Sylvain Chavanel (Fra/IAM)

Stand na 6de rit

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) de 1056,5 km in 24u38:25

(gem. 42.87 km/u)

2. Jakob Fuglsang (Den/AST) op 0:02

3. Peter Sagan (Slk/CAN) 0:44

4. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) 0:50

5. Fabian Cancellara (Zwi/TFR) 1:17

6. Jurgen Van den Broeck (Bel/LTB) 1:45

7. Tony Gallopin (Fra/LTB) 1:45

8. Richie Porte (Aus/SKY) 1:54

9. Andrew Talansky (VSt/GRS) 2:05

10. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 2:11

Nevenklassementen

Punten:

1. Peter Sagan (Slk/CAN) 217 ptn

2. Bryan Coquard (Fra/EUC) 137

3. Marcel Kittel (Dui/GIA) 135

4. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 117

5. André Greipel (Dui/LTB) 91

6. Mark Renshaw (Aus/OPQ) 87

7. Samuel Dumoulin (Fra/ALM) 55

8. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 53

9. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 48

10. Arnaud Démare (Fra/FDJ) 44

Berg:

1. Cyril Lemoine (Fra/COF) 6 ptn

2. Blel Kadri (Fra/ALM) 5

3. Jens Voigt (Dui/TRE) 4

4. Nicolas Edet (Fra/COF) 4

5. Luis Angel Maté (Spa/COF) 3

6. Thomas Voeckler (Fra/EUC) 3

7. Pierre Rolland (Fra/EUC) 2

8. Tom Slagter (Ned/GRM) 2

9. Perrig Quemeneur (Fra/EUC) 2

10. David De la Cruz (Spa/APP) 2

Teams (etappe):

1. BMC (VSt) in 12u34:57

2. Lotto-Belisol (Bel)

3. Belkin (Ned)

4. AG2R La Mondiale (Fra)

5. Giant-Shimano (Ned)

Teams (algemeen):

1. Astana (Kaz) in 73u56:23

2. Belkin (Ned) op 4:18

3. BMC (VSt) 6:05

4. Sky (GBr) 6:17

5. Trek (VSt) 7:22

6. Cannondale (Ita) 9:03

7. Katusha (Rus) 9:26

8. Garmin-Sharp (VSt) 10:15

9. Orica-GreenEdge (Aus) 10:31

10. NetApp (Dui) 10:36

11. IAM (Zwi) 11:50

12. Omega Pharma-Quick.Step (Bel) 13:33

13. Lotto-Belisol (Bel) 14:42

14. Lampre (Ita) 15:25

15. AG2R La Mondiale (Fra) 15:34

16. Tinkoff-Saxo (Rus) 17:40

17. Europcar (Fra) 20:10

18. Movistar (Spa) 22:10

19. FDJ.fr (Fra) 23:53

20. Giant-Shimano (Ned) 34:53

21. Cofidis (Fra) 38:58

22. Bretagne-Séché (Fra) 50:26

Jongeren (etappe):

1. Peter Sagan (Slk/CAN) in 4u11:39

2. Bryan Coquard (Fra/EUC)

3. Tom Dumoulin (Ned/GIA)

4. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ)

5. Romain Bardet (Fra/ALM)

Jongeren (algemeen):

1. Peter Sagan (Slk/CAN) in 24u39:09

2. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) op 0:06

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 1:27

4. Tom Dumoulin (Ned/GIA) 1:41

5. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 2:40

6. Matteo Trentin (Ita/OPQ) 11:39

7. Nélson Oliveira (Por/LAM) 18:37

8. Jesus Herrada Lopez (Spa/MOV) 18:46

9. Jon Izagirre (Spa/MOV) 22:52

10. Bryan Coquard (Fra/EUC) 24:50

Strijdlust (etappe):

Luis Angel Maté (Spa/COF)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234