Donderdag 27/02/2020

'Greg is onze enige kopman'

Een jaar ouder, een jaar sterker. Maar vooral is in Greg Van Avermaet (30) een echte leider opgestaan, vinden ze bij BMC. Hij wordt naar voor geschoven als de speerpunt voor de komende eendagswedstrijden. De kaarten liggen dus duidelijk. Wat nu, Philippe Gilbert?

Communicatie, assertiviteit, verantwoordelijkheidszin. Dat waren de werkpuntjes bij Van Avermaet, vond ploegleider Valerio Piva. "'Laat je horen tijdens de koers, Greg', zei ik hem. 'Jij en Gilbert moeten de ploeg leiden, sturen. Een echte kopman zegt wat hij wilt en waar het op staat.'" Dat hij zich wat dat betreft gerust aan Tom Boonen mocht spiegelen, voegde Piva er nog aan toe. Van Avermaet pikte de boodschap op. Zaterdag weerklonk zijn stem meermaals in de 'oortjes', met perfect teamwork tot gevolg.

"Ik ben de leider, mijn ploegmaats moeten naar me luisteren", zegt Van Avermaet daar zelf over. "Ze willen dat ik meer vooraan rijd. Maar dat is niet hoe ik koers. Ik kan niet de hele wedstrijd gefocust zijn. Ik blijf rustig, spaar me zoveel mogelijk, vecht niet constant voor mijn positie. Om dan op het juiste moment te zitten waar ik moet zitten. Dat moeten ze leren."Zelfs Gilbert plooide zich naar zijn directieven. "Defensief koersen en de vlucht met Greg beschermen, zo moest het."

Een nieuwe Van Avermaet dus. Autoritair. Anders dan de versie die Marc Sergeant in 2007 bij Lotto zag debuteren. "Greg kwam uit het voetbal en miste daardoor een deeltje van zijn leerproces bij de jeugd. Hij onderscheidde zich door zijn gretigheid en fysieke présence, waardoor hij meteen respect afdwong in de ploeg en het peloton. Maar de tactische kneepjes van het vak kreeg hij pas later onder de knie", herinnert hij zich.

Autoritaire Van Avermaet

Een heel verschil met Gilbert, die vanaf 2009 direct zijn stempel drukte op het team. "Phil profileerde zich wel als kopman, Greg onderging." En vertrok uiteindelijk, op zoek naar meer respect en vertrouwen. Naar BMC. Sergeant: "Waar 'het probleem' hem bleef achtervolgen."

Maar waar het duo Peiper-Piva ook ingreep. Ze bombardeerden Van Avermaet tot exclusieve kopman voor het Vlaamse werk en omringden hem met vaste pionnen. "Een investering die na drie jaar begint te renderen", stelt Allan Peiper met veel genoegen vast.

"Een stille opbouw", noemt Peiper het. "Beetje bij beetje won hij aan vertrouwen. In zichzelf, de ploeg en zijn omgeving. En opvallend: zonder te winnen." En toch. Die ereplaatsen deden het hem, volgens Belgisch kampioen Preben Van Hecke, Van Avermaets trouwe trainingsmaat. "Leiderschap dwing je af door resultaten. Precies wat Greg deed. Een logisch proces. Hij is nu de man met de meeste ervaring in het team."

De podia in de Ronde en Parijs-Roubaix in 2015 gaven extra duwtjes in de rug, weet Peiper. "Maar de springplank naar meer was zijn etappezege van vorig jaar in de Tour." Van Hecke, afgelopen week nog op pad met zijn vriend: "Hij praat niet meer over tweede of derde worden, hoor. Winnen, dat wil hij. In die zin is er zaterdag een last van zijn schouders gevallen, denk ik."

Van Avermaet is klaar voor de volgende stap, bedoelt Van Hecke. "Een grote klassieker. Dat is wat nog ontbreekt", begrijpen ook Peiper en Piva. "Misschien is de tijd rijp om te oogsten. Maar als het hem in 2016 niet lukt, dan zeker een van de volgende jaren."

Bij BMC hebben ze een langetermijnvisie met Van Avermaet, wiens contract eind dit jaar afloopt. "Voor de goede orde: we blijven in hem geloven. Dat vertrouwen opblazen zou het slechtste zijn wat we nu kunnen doen. Greg is en blijft onze enige kopman voor de Vlaamse klassiekers. Die status verdient hij. Natuurlijk willen we met de sterkst mogelijke ploeg naar de Ronde. De kans dat Gilbert daar bij is, blijft intact. Maar het zal altijd in een dienende rol zijn."

Reken maar dat het Gilbert zal raken in het diepste van zijn ziel, ook hij is straks einde contract. In kortzinnen drukt hij zich tegenwoordig uit over zijn Vlaamse tegenpool. Met frisse tegenzin, maar wel waardig. "Mooie spurtzege. Niet evident, tegen Sagan. Chapeau. Het is goed voor hem. Zeer belangrijk."

Sergeant: "'Greg is toch wel heel sterk geworden, hé Marc', fluisterde Gilbert me in. Dat getuigt van veel respect, vind ik. Uiteraard moet je met Van Avermaet als speerpunt naar de Ronde. Maar zeg het Phil maar eens: 'jij in dienst'. Geen simpele opdracht."

Niet simpel inderdaad, om zoiets te zeggen tegen een man met Monumentendrang, die in de laatste rechte lijn van zijn carrière een doel wil maken van de Vlaamse klassiekers. Een toekomst voor BMC in de huidige constellatie, met Van Avermaet en Gilbert, lijkt onwaarschijnlijk.

Uitslag Omloop

1. Greg Van Avermaet 4u54:12

2. Peter Sagan (Slk) z.t.

3. Tiesj Benoot

4. Luke Rowe (GBR)

5. Alexis Gougeard (Fra) 0:05

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234