Vrijdag 14/05/2021

'Greg is een beetje gek'

Kevin De Weert, bondscoach en kanshebber om morgen 'Coach van het Jaar' te worden op het Kristallen Fiets-gala, blikt met voorganger José De Cauwer terug op het voorbije seizoen. 'We hebben de nieuwe Greg Van Avermaet zien opstaan.'

Het parcours van de olympische wegrit was voor klimmers. Het wereldkampioenschap was voor sprinters. Jouw carrière als Belgische bondscoach leek niet onder een goed gesternte te beginnen, Kevin.

Kevin De Weert: "Het was geen ideaal jaar, daar zag het echt niet naar uit. Toen ik in februari bondscoach werd, kende ik het parcours van Rio enkel van horen zeggen. Maar als Sagan afmeldt voor de Spelen, begin je achter je oor te krabben. Wat gaan wij, Belgen, daar doen? Toen ben ik zelf naar Rio gegaan en kreeg ik een ander idee. Ik heb met de renners gesproken. Die waren erg gemotiveerd. Als je dan op de Spelen, het WK en het EK met een medaille naar huis gaat, ben ik een gelukkig man."

Wat is het aandeel van de bondscoach in die successen?

De Weert: "Een bondscoach moet zorgen dat de renners een voorbereiding zonder stress hebben. Het gaat vaak om simpele dingen. En dan de grote lijnen uitzetten, natuurlijk. Wie is de kopman en hoe wordt er gekoerst? Ik probeer veel te communiceren."

José De Cauwer: "In de titel van bondscoach is vooral het woord coach belangrijk. Je kunt ploegleider zijn, dat is niet hetzelfde als coach. Een coach moet motiveren, organiseren komt op de tweede plaats."

Is dat te vergelijken met een bondscoach in het voetbal?

De Cauwer: "Toch wel. Je krijgt de renners maar kort ter beschikking en je moet daar toch iets van maken. Al is voetbal geen koers, natuurlijk.

"Elke koers is anders. In Rio was Van Avermaet misschien de enige die geloofde dat hij olympisch kampioen kon worden."

De Weert: "Ik ben twee keer bij hem thuis geweest. Greg was superambitieus."

De Cauwer: "De olympische wegrit, dat was als een puzzel van duizend stukken. Van Avermaet heeft die in één keer goed gelegd. Alles wat de vorige maanden, jaren, niet lukte, lukte daar in één keer wel. In de belangrijkste koers in vier jaar dan nog. Greg was er volledig klaar voor."

De Weert: "Greg gaat niet kapot."

De Cauwer: "En dan hier van boven (tikt op zijn schedel): Greg wil zich bewijzen. Hij is een klein beetje gek wat dat betreft. Een fantastisch voorbeeld voor de jongeren: je moet de lat niet te laag leggen."

Dat was toch ook nieuw voor Greg, dat hij de lat zo hoog legde?

De Weert: "In de Omloop heb ik voor het eerst de nieuwe Van Avermaet gezien. Hij schatte die koers perfect in, nam zijn beslissingen met zelfvertrouwen. En het lukte."

De Cauwer: "Nog straffer vond ik hem in de Tirreno-Adriatico. Wachten, níét rijden, en toch de rit winnen tegen Sagan. Ik zie nu geen twijfel meer. Wel zelfvertrouwen, zonder arrogantie."

Toch heeft hij op het WK de rol van kopman niet opgeëist. Boonen was dé kopman.

De Weert: "Niet waar. Greg heeft een vrije rol gevraagd en gekregen. Maar het parcours leende zich niet tot de manier waarop hij wou koersen. Greg heeft nooit het moment gevonden waarop hij zijn aanval kon plaatsen. Het beste was eraf in Qatar. Dat is geen schande na zo'n jaar."

Boonen was erg ontgoocheld.

De Cauwer: "Ik heb Boonen toen gezegd: vandaag ben je ontgoocheld, maar wanneer je over drie dagen de foto van jou ziet met Sagan en Cavendish, ga je blij zijn. Tien jaar geleden had hij die sprint gewonnen. Nu niet meer."

De Weert: "Ik was tevreden dat Boonen derde werd."

De Cauwer: "Achteraf is het makkelijk praten. Maar misschien hadden de Belgen vroeger moeten stoppen met koersen."

De Weert: "De afspraak was dat er zou gekoerst worden tot de kopgroep twee minuten voorsprong had. Dan kun je zeggen: stop. Maar dan weet je dat de drie renners die je daarvoor aan het werk hebt gezet, niet meer in gang te krijgen zijn. Als je dan demarrages krijgt, en Greg is niet mee, waar sta je dan?"

De Cauwer: "Dan heb je nog twee renners, Keisse en Debusschere. Die hebben niks moeten doen."

De Weert: "Greg had gezegd dat hij op drie ronden voor het einde de koers hard zou maken. Het gebeurde niet. Niet op drie ronden voor het einde, ook niet op twee ronden voor het einde. Er was geen mogelijkheid om iets te proberen."

De Cauwer: "Jullie reden ook te rap. Als je ziet dat Tom Leezer op het einde nog kan aanvallen, dan wil dat toch zeggen dat die van een hele dag niet getrapt heeft."

De Weert: "Laat alles terugkomen, dan krijg je een sprint met vijftig en worden wij vijftiende. Ik blijf achter onze manier van koersen staan."

De Cauwer: "Ik heb het gezegd voor het WK: koers maken en winnen gaan zelden samen. (...)

"En op het EK in Plumelec: daar reden jullie ook al met Sagan naar de finish. Je gaat toch niet zeggen dat dat goed was, hé?"

De Weert: "Ben Hermans reed op kop. Maar al die druk om het af te maken, dat is niks voor hem. Ik blijf bij mijn visie: Gilbert zei dat hij goed was. Als Gilbert dat zegt, dan rijden we voor hem. Ik heb me achteraf wel verontschuldigd bij Ben."

De Cauwer: "Gilbert heeft jou daar geflikt."

De Weert: "Gilbert was mijn kopman. Wat moest ik doen?"

De Cauwer: "Hem niet geloven. Op basis van zijn palmares moet je hem geloven. Maar op basis van wat hij dit jaar heeft getoond, kon je hem niet geloven."

De Weert: "Hij is wel Belgisch kampioen geworden."

De Cauwer: "Met één slimme zet.

"Ik ben 100 jaar ouder dan jij, Kevin. Over enkele jaren kijk je daar helemaal anders tegenaan. Dan gaan ze jou niet meer liggen hebben."

De Weert: "Het zou straf zijn als ik niks meer zou leren."

En de toekomst: hoe ziet 2017 eruit?

De Weert: "Over het EK is nog niets bekend. Het WK in Noorwegen is weer een parcours voor Greg. Ik moet nog gaan kijken. Het schijnt op de limiet te zijn voor Alexander Kristoff. Een klassiek parcours, is mij verteld."

De Cauwer: "Benoot zal goed zijn. En Tim Wellens."

Wordt het anders werken nadat Boonen en Gilbert hebben afgehaakt?

De Cauwer: "Het zal volgend jaar al anders zijn. In principe ben je als bondscoach je leeftijdgenoten voorbij. Ze mogen je nog kennen als coureur, het is hoe je jezelf opstelt."

De Weert: "Ik kreeg een leuk compliment van Jan Bakelants. Die wist dat het niet makkelijk was om het compromis te vinden tussen kameraad en bondscoach. Maar hij vond dat ik het goed had gedaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234