Dinsdag 07/12/2021

Greg 'Greg light'

Van Avermaet (31) kan zondag wereldkampioen worden, zegt hij. Hij heeft zelfs een concreet plan, maar meer wil hij niet vertellen. Het enige wat we weten is dat trainingsmaat Oliver Naesen (26) een cruciale rol speelt. Maar ook de handlanger zwijgt als vermoord.

Jullie maken beiden deel uit van de Parelvissers, een groepje renners uit het Waasland en de Denderstreek die samen gaan trainen. Hebben jullie elkaar zo leren kennen?

Van Avermaet: (knikt) "Samen met mijn neven Matthias en Thomas Ongena heb ik de Parelvissers opgericht. Waar die naam vandaan komt, zijn we ondertussen vergeten, maar het is een leuke manier om te trainen. We zijn met zo'n tien man, een leuke bende. Vier jaar geleden vroeg Matthias of Oliver mee mocht op Ardennen-weekend, onze vaste afspraak om het seizoen af te sluiten. Ik kende hem niet, maar ik heb ingestemd."

Naesen: "Ik werd goed ontvangen en het klikte meteen. Ik was toen nog geen prof, maar ik ben blijven meetrainen. Ik sla geen dag meer over."

Moet je goed zijn om mee te mogen met de Parelvissers?

Van Avermaet: "Neen, maar je moet een zeker karakter hebben om bij de 'Parels' te komen. Er zijn er veel die eens meerijden, maar er zijn er weinig die terugkomen: het tempo ligt te hoog. Maar voor 'de Beer van Berlare' is dat geen probleem." (slaat Naesen op de schouder)

Jullie hebben wel heel verschillende karakters, niet? Oliver is de flapuit, terwijl Greg meer introvert is: klopt dat?

Van Avermaet: "Zo veel verschil is er niet, maar Oli is iets socialer dan ik, ja."

Naesen: "Ik ben iets extraverter. Als me iets op de lever ligt, dan moet het eruit."

Zoals na de Eurometropole Tour? Je noemde Dylan Groenewegen crapuleus, achterlijk en debiel na een sprintincident. Greg durft die dingen zelfs niet denken.

Van Avermaet: (droog) "Denken wel. Maar ik zou het inderdaad nooit zeggen. Ik ben iets rustiger. Maar ik zou ook kwaad geweest zijn in zijn plaats. Als je sprint voor de zege en je wordt in de hekken gereden, dan ben je furieus."

Naesen: "Die zege was mijn probleem niet. Het was vooral gevaarlijk. Ik belandde aan 65 per uur in de goot en moest zelfs nog over een betonnen blokje springen. In een truitje van een millimeter dik en met een helmpje van plastic. Ik lees dat ik een slechte verliezer ben, maar dat is niet waar. Ik doe niets anders dan verliezen. Als ik daar crash en ik breek mijn pols, dan kon ik niet naar het WK. Dáár ging het mij om."

Je hebt veel steun gekregen in het peloton. Edward Theuns noemde het het interview van het jaar.

Naesen: "In de Memorial Frank Vandenbroucke (twee dagen na de Eurometropole Tour, BA) kwamen de ploegmaats van Groenewegen één voor één bij mij: 'Wij mogen het niet luidop zeggen, maar jij hebt gelijk', zeiden ze."

Wie is jullie topfavoriet voor zondag?

Naesen: "Voor mij is dat Greg. De wind kun je niet voorspellen, maar ik ga uit van een zware koers."

Van Avermaet: "De temperatuur zal geen probleem zijn, vermoed ik, maar ik vrees dat de sprinters toch in het voordeel zullen zijn. Maar wie? Ik zeg Cavendish."

Naesen: "Die heeft wel lang niet meer gekoerst."

Van Avermaet: "Hij heeft nog in Italië gereden. Cavendish kan in waaiers rijden en is zeer snel, maar na een lastige koers weet je het niet. Dan zijn er kansen. Na een zware koers kan ik iedereen kloppen. Zelfs Cavendish."

Dat heb je nog nooit gedaan.

Van Avermaet: "Hij is er ook nooit meer bij na 250 kilometer."

Je speelt zelden verstoppertje. Als je zegt dat je wat moe bent, dan is dat echt zo, niet?

Van Avermaet: "Ja. Daar is ondertussen veel over te doen geweest, maar wat moet ik antwoorden als het me wordt gevraagd? Moet ik liegen?"

Maakt een vermoeide Van Avermaet kans op winst op het WK?

Naesen: "De Van Avermaet van Rio was ook moe."

Van Avermaet: "Klopt. Ik had de Tour gereden, ik had San Sebastián gereden, ik moest die reis naar Brazilië maken: ik was niet superfris, maar ik was wel klaar. Waarom dan nu die twijfel? Bekijk mijn resultaten. Eerste in Montreal, tweede in Quebec, vierde in de Eneco Tour, vierde in Binche. Probeer eens iemand te vinden die betere uitslagen heeft neergezet de voorbije maand."

Is Oliver de man die je zondag een hele dag uit de wind moet houden, zoals Nikolas Maes voor Boonen gaat doen?

Van Avermaet: "Dat is met de bondscoach besproken: Iljo Keisse zal bij me blijven. Ik denk dat Oli dieper in de koers kan geraken. Hij moet verder denken. Hij is te goed om zich al zo vroeg op te offeren. Als ik hem bij mij kan hebben in de finale, in dat laatste rondje, dan is er veel mogelijk."

Vertel.

Van Avermaet: "Ik heb iets in gedachten, maar ik ga dat nu nog niet vertellen."

Ken jij zijn plan?

Naesen: (schiet in de lach) "Ik zwijg."

Oliver, voor jou is dit je eerste WK: het valt op hoe enthousiast je bent.

Naesen: "Ik vind dit echt een eer. We hebben een zotte ploeg om hier te rijden. Kijk naar de namen: Boonen is de koning van Qatar, Greg is samen met Sagan de beste renner van de wereld, en alle knechten hebben zelf ook koersen gewonnen dit jaar. Zo'n WK, we zouden dat vaker moeten doen."

Je hebt geen probleem met een bijrol?

Naesen: "Een mens moet zijn plaats kennen. De beste Naesen komt nog maar aan de hielen van de slechtste Van Avermaet."

Je hebt jezelf ooit de lightversie van Van Avermaet genoemd.

Naesen: "Greg light, superlight zelfs. Ik probeer hem na te volgen qua stijl, maar ik ben lang zo goed niet."

Greg, hoe leuk is het om iemand naast je te hebben op wie je voor 100 procent kunt rekenen?

Van Avermaet: "Dat is heel belangrijk. Een goede maat in steun is iets helemaal anders dan een passant die even voor je komt rijden. Oli geeft me rust. Ik heb graag een ploeg die voor 100 procent achter mij staat. Dan presteer ik het best."

Naesen: "Voor mij zijn de verhoudingen anders. Greg inspireert me. Dat ik met de olympische kampioen kan trainen, trekt me vooruit."

Van Avermaet: "Dat werkt ook omgekeerd: Oli maakt me ook beter. Hij pusht me op training. Toen hij de eerste keer meeging naar de Ardennen, wist ik meteen: die kan meer. Normaal volgt er niemand als ik echt doortrek, maar hij zat nog in mijn wiel. Ik weet nog dat ik dacht: 'Jawadde,den dienen hier kan wel iets.'"

Wij hadden gedacht dat je bij BMC zou hebben gepleit om hem binnen te halen.

Van Avermaet: "Ik heb voor hem gepleit. Na de klassiekers heb ik gezegd dat ik Oli erbij wilde. 'Het is goed', zeiden ze. 'Maar je moet nog even wachten'. Voor het BK heb ik mijn vraag herhaald, maar ze hebben te lang gewacht (Naesen tekende in juli bij AG2R, BA). Nu vragen ze: 'Hoe dom zijn wij geweest?' Het is het domste wat ze konden doen en dat heb ik hen gezegd ook. Ze zijn dan nog met een paar andere namen afgekomen, maar ik wil er niet zomaar iemand bijnemen. Ik heb Oliver aangeprezen omdat ik voor 100 procent zeker was dat hij een meerwaarde zou zijn. Hij kan meer dan degenen die er nu zijn."

Heb je niet te snel bij AG2R getekend, Oliver?

Naesen: "Ik wilde heel graag naar BMC, maar het leek niet te lukken. AG2R bood twee jaar en sportieve vrijheid: dan moet je niet te lang twijfelen. Als je ziet waar ik twee en drie jaar geleden zat, dan ga je mij niet horen klagen."

Het verhaal gaat dat je ging koersen om de katers uit je lijf te krijgen.

Naesen: "Dat is overdreven. Ik ben student geweest zoals iedereen: ik ging weleens met maten naar het voetbal kijken en ik dronk weleens een pintje. Ik heb mijn studies niet afgemaakt en ben beginnen werken als koerier. Dagen van tien uur. In die periode ben ik al mijn vrije tijd in het teken van de koers gaan zetten. Een zware combinatie, maar ik was wel goed in de kermiskoersen en zo heb ik een contract gekregen bij Topsport Vlaanderen."

Van Avermaet: "Hij is heel goed in lokale rondjes. Pas toch maar op voor hem, zondag."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234