Zaterdag 24/08/2019

Greenspan: "Trumps beleid kan economie VS terug naar crisis jaren 70 katapulteren"

Het economische beleid dat president Trump uitstippelde, zal volgens Alan Greenspan voor een oververhitting van de grootste economie ter wereld zorgen. Beeld AFP

Met zijn economisch beleid riskeert president Donald Trump de VS terug te katapulteren naar een periode met weinig groei en een oncontroleerbare inflatie, zoals de zogenaamde 'stagflatie' van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarvoor waarschuwt Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, de nationale bank van de VS. Ook voor de eurozone ziet Greenspan hij geen al te fraaie toekomst.

Volgens Greenspan, die de centrale bank van de VS tussen 1987 en 2006 leidde, zorgt de hoge staatsschuld van de VS ervoor dat beleidsmakers zich geen hoge uitgaven voor infrastructuurwerken of een fiscale versoepeling kunnen veroorloven. Het beleid dat Trump in die zin uitstippelde zal volgens Greenspan zorgen voor een oververhitting van de grootste economie ter wereld.

Greenspan stelt ook dat hij zich "grote zorgen" maakt over de toekomst van de eurozone, waarin noordelijke landen zoals Duitsland "de schulden van het zuiden financieren".

Oncontroleerbare inflatie
"Dat kan niet eindeloos doorgaan", schrijft Greenspan in het februarinummer van Gold Investor, het vakblad van de goudindustrie. "De eurozone werkt niet", zegt Greenspan.

Gevraagd hoe centrale banken wereldwijd volgens hem zullen reageren op Trumps verkiezingsoverwinning, voorspelt Greenspan dat de VS een "periode van destabilisering" tegemoetgaan waarbij de inflatie scherp zal toenemen wanneer werknemers hogere lonen beginnen eisen. Dit zou de VS kunnen terugvoeren naar "wat in de jaren 1970 gebeurde, toen we voor het laatst een stagflatie kenden en er gevreesd werd dat de inflatie oncontroleerbaar zou worden".

Alan Greenspan leidde de Federal Reserve van 1987 tot 2006. Beeld BLOOMBERG NEWS

Recessie, werkloosheid

De Federal Reserve zag zich toen genoodzaakt de rente tot 20 procent op te trekken om de inflatie in te dijken, maar dat zorgde ook voor een economische recessie en deed de werkloosheid toenemen.

"Ik hoop dat we die oefening niet moeten herhalen om het systeem te stabiliseren, maar het blijft een open vraag", aldus Greenspan.

Een explosie van openbare uitgaven destabliseert het financiële systeem, voert Greenspan nog aan, en hij waarschuwt dat Amerikanen veel later met pensioen zullen moeten gaan om wat stabiliteit te brengen.

Greenspan werd ervan beschuldigd de financiële crisis van 2008 te hebben aangestoken en gaf toe dat hij fout was toen hij veronderstelde dat financiële reuzen zichzelf konden reguleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden