Donderdag 28/10/2021

Greenpeace

Aangezien ik tot voor kort ook nogal radicaal tegen ggo’s (genetisch gewijzigde organismen) was, maar ondertussen door het lezen van allerhande artikels over deze materie mijn mening toch enigszins ben beginnen herzien, heb ik de bijdrage van zowel Dirk Inzé van het VIB (DM 9/4) als deze van Michel Genet van Greenpeace België (DM 10/4) met meer dan gewone aandacht gelezen. Het valt me op dat beide heren in het vuur van de discussie het spel niet helemaal correct spelen. Dirk Inzé geeft de indruk dat hij bezorgd is over de geloofwaardigheid van Greenpeace, maar hoopt vermoedelijk in stilte (zoals Michel Genet terecht opmerkt) dat het ledenaantal door zijn bijdrage misschien wat achteruit zal gaan. Langs de andere kant scheert Michel Genet het VIB en Monsanto vlotjes over dezelfde kam, terwijl hij zelf toch ook wel zal moeten toegeven dat de belangen van een multinational als Monsanto van een heel andere orde zijn dan de belangen van wetenschappers. Had Dirk Inzé gezegd dat hij zijn artikel schreef omdat hij bang is dat door ongefundeerde rapporten (zoals deze afgeleverd aan het Oostenrijks ministerie van Volksgezondheid) conclusies getrokken worden waardoor we ongelooflijk mooie kansen laten liggen, dan zou dat waarschijnlijk een stuk eerlijker geweest zijn. Meer nog, deze stellingname zou vermoedelijk bij heel wat mensen op begrip kunnen rekenen, misschien zelfs binnen de milieubeweging.

Solden

De nieuwe wet op de marktpraktijken en consumentenbescherming is eindelijk verschenen in het Belgisch Staatsblad. Een goede zaak: zo kan de nieuwe verkorte sperperiode nog net tijdig van kracht gaan. Sommigen in dit land wilden de sperperiode en de solden volledig afschaffen. Zover is het gelukkig niet gekomen. En dit zowel in het belang van de handelaar als de consument. Want de consument die denkt dat een afschaffing van de sperperiode en de solden impliceert dat er dan het hele jaar door koopjes zullen zijn, heeft het grondig mis. Met de beperkte winstmarges kunnen handelaars het zich niet veroorloven om steeds iets in promo te zetten. Bovendien zullen handelaars op veilig spelen. Waarom zou een handelaar nog kledij aankopen die maar één seizoen in de winkel kan hangen indien hij op het einde van het seizoen geen seizoenopruiming kan doen? Liberalisering van de solden zou een verschraling van het aanbod inhouden. Voor ons is de nieuwe wet dus een goede zaak.

Christine Mattheeuws,

Voorzitter NSZ

De koers

Nu de Vlaamse koersen zo stilaan ‘op’ zijn, voelen velen zich geroepen om te spreken van historische dieptepunten en zware ontgoochelingen. Reden? Geen enkele van de koersen werd gewonnen door een Belg. Laten we vooral niet overdrijven: winst en verlies liggen vaak héél dicht bij mekaar en in een sterk gemondialiseerde sport is het geen evidentie om jaar na jaar vette prijzen te pakken. En dan was er nog het (ik citeer) “buitenaardse wezen Cancellara”…

Is het trouwens echt zo slecht geweest? Neen, Tom Boonen stapelde de ereplaatsen op, Bjorn Leukemans was steevast op het voorplan te vinden en van Gilbert moeten we het beste hopelijk nog zien. De rest van zijn Lottoploeg stelde teleur, ja, en iemand als Stijn Devolder heeft al vaak terechte kritiek gekregen. Dat is voor hem natuurlijk het risico van zijn aanpak: focussen op twee koersen, die steeds kunnen tegenvallen. Daar moet je dan maar de gevolgen van dragen. Langs de andere kant hebben we met Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire, Stijn Vandenbergh, Maarten Wynants, Romain Zingle of Kris Boeckmans wel behoorlijk wat nieuwe gezichten op het voorplan (of toch op het tweede plan) gekregen. En laten we niet vergeten: in de UCI-ranking staat België netjes tweede, na Spanje, dat met Flecha en Freire welgeteld twee ‘voorjaarscoureurs’ heeft. Dan hebben we het dit voorjaar toch zo slecht nog niet gedaan, toch?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234