Maandag 08/03/2021

Greenpeace voert actie tegen grootste Europese schrijnwerkbedrijf

Brussel

Van onze medewerker

Greenpeace voerde gisterochtend actie bij de Belgische hoofdzetel van het Franse schrijnwerkbedrijf Lapeyre. De grootste Europese schrijnwerkerij gebruikt volgens de milieuorganisatie grote hoeveelheden hout afkomstig uit bedreigde oerbossen, vooral uit het Amazonegebied. Greenpeace verwijt het bedrijf de klanten onvoldoende informatie te geven over de herkomst van het hout. Bovendien is Lapeyre eigenaar van het belangrijke Braziliaanse houtexportbedrijf Eldorado. Greenpeace ontdekte dat ruim de helft van de houtleveranciers van Eldorado illegaal werken en boetes hebben gekregen voor het illegaal exploiteren, vervoeren of opslaan van hout.

Oerbossen zijn bossen die zich op een natuurlijke manier, gespreid over duizenden jaren, hebben ontwikkeld. Van de oorspronkelijke oerbossen blijft vandaag amper 20 procent over, waarvan de helft bedreigd wordt door houtkap. "Met onze actie willen we duidelijk maken dat de grote schrijnwerkbedrijven dringend de roofbouw op de laatste oerbossen moeten stopzetten", zegt Filip Verbelen, verantwoordelijke voor de bossencampagne bij Greenpeace Belgium. "We hebben Lapeyre uitgekozen omdat het bedrijf het grootste in zijn soort is in Europa. Lapeyre doet ook geen moeite om de klanten informatie te geven over de herkomst van de houtsoorten waaruit ze hun ramen, trappen, deuren en parket vervaardigen. De bedrijfsleiding had zich er in april '99 nochtans toe verbonden om vanaf januari 2000 etiketten aan te brengen die duidelijkheid zouden verschaffen over de herkomst van het hout. Omdat dat in de voorjaarscatalogus niet gebeurde, hebben wij het op ons genomen om de consumenten in te lichten."

Daarom bevestigden activisten gisterochtend een groot spandoek met daarop 'Lapeyre - Amazon destroyer' op het dak van het bedrijf en plakten ze stickers met de boodschap 'Voor dit product werd Amazonewoud vernietigd' op meubels vervaardigd uit de houtsoorten tauari en curupixa afkomstig uit het Amazonegebied.

"We overleggen al geruime tijd met Greenpeace", zegt Christian Villebrun, directeur-generaal van de Belgische afdeling van Lapeyre. "We hebben gisteren nog een fax gestuurd waarin we bevestigen dat in de nieuwe catalogi de nodige informatie zal staan. De actie van vandaag verbaast me dan ook. Ik begrijp dat de milieuorganisatie voor een goed doel strijdt, maar wij verkiezen overleg."

Correcte informatie is niet het einddoel voor Greenpeace. "Op lange termijn willen we het bedrijf ertoe aanzetten hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen. Het is perfect mogelijk om de roofbouw in het Amazonewoud te stoppen. Als grootste Europees schrijnwerkbedrijf zou Lapeyre het voorbeeld kunnen geven en de houtleveranciers onder druk kunnen zetten door enkel hout te aanvaarden afkomstig uit deze duurzaam beheerde bossen."

Volgens Greenpeace doet Lapeyre vandaag precies het tegenovergestelde door via haar eigen houtexportbedrijf Eldorado, gelegen in de Braziliaanse staat Para, samen te werken met houtleveranciers waarvan de helft al boetes heeft gekregen voor het illegaal exploiteren, vervoeren of opslaan van hout. "Greenpeace heeft bovendien ontdekt dat minstens veertien leveranciers niet eens zijn ingeschreven bij Ibama, het milieuagentschap van de Braziliaanse regering", zegt Filip Verbelen.

Christian Villebrun reageert verbaasd op de aantijgingen van de milieuorganisatie. "Al het hout dat we uit Brazilië binnenkrijgen, is voorzien van de nodige attesten. Omdat Greenpeace onregelmatigheden zou hebben vastgesteld, zullen we een bijkomend onderzoek uitvoeren om eventuele problemen in de toekomst uit te sluiten." (ToC)

Bedrijf verbaasd over actie tegen 'massale roofbouw op laatste oerbossen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234