Woensdag 28/07/2021

Greenpeace neemt Belgisch noodplan kernramp onder vuur

Eén jaar na de kernramp in Fukushima belicht Greenpeace de zwaktes in het noodplan voor kernrampen bij ons. Hieronder staan de belangrijkste probleem-punten die de milieu-organisatie onderscheidt. Willy De Roovere van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle en Benoit Ramacker van het crisiscentrum bij Binnenlandse Zaken reageren.

"Zowel in Tsjernobyl als in Fukushima is gebleken dat dat veel te weinig is. De Japanners verplichtten de evacuatie in een straal van 20 kilometer. Amerikaanse experts adviseren 80 kilometer", zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. "In België plannen we een nog beperkter evacuatiegebied, terwijl absoluut niet te voorzien is hoe een radioactieve wolk zich verspreidt."

"Dat is een planningszone. Afhankelijk van de soort ramp en de richting van de radioactieve wolk kan dat zeer snel aangepast worden. We hebben toepassingen die voorspellen waar de nucleaire neerslag komt."

Glorieux: "Het noodplan vraagt burgers buiten de evacuatiezone hun huis niet te verlaten, maar wel hun jodiumpillen te gaan halen. Er wordt gevraagd hun kinderen niet van school te halen. Leerkrachten worden verondersteld precies te weten wat ze moeten doen. Dit is niet geloofwaardig. Mocht dan toch ruimer geëvacueerd worden, dan betekent dat dat in de Antwerpse regio 1,5 miljoen mensen zouden moeten vertrekken. In Antwerpen-stad moeten 500.000 mensen door één tunnel onder de Schelde. In een straal van 75 kilometer rond Doel wonen negen miljoen mensen. Rond Tihange wonen in een straal van 30 kilometer 840.000 mensen. Kunnen we die snel in veiligheid brengen? In Japan is de voorbereiding veel sterker en zelfs daar was het chaos. Uit Fukushima leren we dat vooral zieken en bejaarden de dupe waren. Heel wat medisch personeel nam ontslag en bedlegerige patiënten werden aan hun lot overgelaten. Rond Doel moeten bijna tienduizend ziekenhuisbedden verhuisd worden."

"Natuurlijk is niet alles perfect klaar, omdat je niet weet wat voor ramp er zou kunnen gebeuren. Maar iedereen binnen de 20kilometer heeft een verplicht noodplan en er zijn regelmatig oefeningen. Bovendien werken we eraan om de burgers meer de 'Japanse' reflex bij te brengen en zich ervan te vergewissen wat ze zelf kunnen doen."

Glorieux: "De Antwerpse haven, met haar omzet van 143 miljard euro in 2010, is de tweede grootste haven in Europa en het tweede grootste petrochemische complex ter wereld met reuzen als BASF en Monsanto. Na een kernramp wordt dit economische hart van Vlaanderen een nucleaire opofferingszone en is de economische schade niet te overzien. In de nabijheid van Tihange liggen de steden Hoei, Luik en Namen. Een nucleair ongeval bedreigt daar 10.000 banen in de metaalindustrie."

"Dat geldt niet alleen voor kerncentrales. Geen enkel risico, dat bestaat niet. Zeker niet met zo'n haven. Er ligt daar ook een groot chemisch reservoir dat eveneens zware impact kan hebben. En ja, in het ergste geval moet je inderdaad met verlies rekening houden."

"Er zijn nauwelijks pilonen rond de centrales om vliegtuigen af te weren. Er is een veiligheidscultuur bij onze overheid. Daar wordt veel moeite in gestopt. Maar de gevolgen van een kernongeval zijn zo enorm dat je je daar niet kunt tegen beschermen. Zelfs bij Belgoproces, dat nucleair afval verwerkt, zijn nu zware mankementen ontdekt. En dan gaat het nog niet eens om de beveiliging van de centrales zelf", zegt Glorieux.

"Er zijn wel pilonen. Wij hebben geadviseerd om op de plekken waar er nog niet voldoende zijn, er bij te zetten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234