Donderdag 01/12/2022

Greenpeace krijgt bankier als baas

'Een bankier' aan het hoofd van een milieuorganisatie? Ja, Vincent De Brouwer heeft een bancaire achtergrond, maar dan toch vooral uit het alternatieve circuit.

Vanaf 15 maart 2016 komt Vincent De Brouwer als directeur aan het hoofd van de Belgische tak van milieuorganisatie Greenpeace. De Brouwer, geboren in Kortrijk, is een 56-jarige burgerlijk ingenieur van opleiding. Hij werkte eerder bij non- profitorganisaties als Terre en Iles de Paix (Vredeseilanden).

Maar hij was vooral actief in de bankensector, zowel in België als in het buitenland. Zo is hij momenteel ook actief als bestuurslid en voorzitter van het externe kredietcomité bij Alterfin, dat investeert in microfinanciering en fair trade in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Ook is hij regionaal bestuurder bij Bank of Africa. In het verleden werkte hij onder meer bij Bank Nagelmackers en de vroegere Generale Bank, en was hij regionaal directeur bij Belgolaise.

"Mijn carrière, hoe lelijk ik dat woord ook vind, ben ik inderdaad begonnen in de bankwereld. Ik wilde vooral leren begrijpen hoe die werkt." Als pas afgestudeerde burgerlijk ingenieur trok hij echter eerst naar Afrika, waar hij drie jaar bleef voor ngo-projecten. "Zoals zovelen ben ik toen gebeten door het Afrika-virus, waardoor ik nog maar moeilijk loskom van dat fantastische continent."

De Brouwer is perfect drietalig, vader van vier kinderen, en reeds een tiental jaar lid van de algemene vergadering van Greenpeace. "Sinds het begin was ik ook al actief bij Greenpeace Leuven."

Tussen dit en maart zal hij dubbele shifts draaien, want zijn opzegtermijn wil hij wel netjes afwerken. "Ik wil op een deftige manier afscheid nemen van Bank of Africa."

Hij wil de komende jaren nauwer samenwerken met andere middenveldorganisaties. "Je kunt verandering vergelijken met trillingen. Elke golf afzonderlijk heeft een beperkt effect. Maar wanneer steeds meer golven samenwerken, kan een enorme kracht worden uitgeoefend waardoor het volledige systeem wel moet veranderen."

Oorlog duurt voort

Dat het moet veranderen is zijn overtuiging. Uit noodzaak. "Het milieu is er niet veel op verbeterd de voorbije drie decennia. We hebben als Greenpeace belangrijke veldslagen op ons actief kunnen schrijven, maar de oorlog is nog niet gewonnen. Er is geen reden tot pessimisme. Maar er is nog veel te doen."

Hij ziet daarin een sleutelrol voor Greenpeace weggelegd. "De specifieke acties zijn handig als ze deel uitmaken van een breder dynamisch geheel. Als we nadenken met iedereen, ngo's, bedrijven, het publiek. Een organisatie als Hart boven Hard, dat is een voorbeeld van hoe verandering groeit vanuit de mensen zelf."

De eerstkomende maanden zegt De Brouwer zich te willen focussen op de werking en de structuur van Greenpeace zelf. "Om te begrijpen en te verbeteren waar het kan en moet. Daarnaast wil ik ook zorgen dat de Belgische tak op dezelfde golflengte blijft zitten met de internationale organisatie. Ook daar wil ik de nodige contacten leggen."

Greenpeace België heeft stilaan een traditie om haar kaderleden te halen in de visvijver van de alternatieve financiering. Voorganger Michel Genet kwam uit dezelfde wereld. Hij leidde Crédal, een alternatieve kredietmaatschappij. In september verhuisde hij naar Etopia, de denktank van Ecolo.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234