Zaterdag 16/10/2021

Update

Greenpeace blokkeert toegang tot federale onderhandelingen

Milieuorganisatie Greenpeace voert vandaag actie op de stoep van het Kamervoorzitterschap, waar de federale onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open Vld samenkomen om te beslissen over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2. De organisatie eist andere ingrepen, zoals energiebesparing en een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie. Politici onderstreepten bij het binnengaan dat er nog niets beslist is.

De regeringsonderhandelaars overwegen Doel 1 en Doel 2 langer op te houden dan 2015, maar dat is totaal onverantwoord, zegt Greenpeace. Activisten van de organisatie, waaronder directeur Michel Genet, blokkeren daarom de toegang tot de formatiegesprekken.

Stroomstoring
"MR, Open VLD, N-VA en CD&V sluiten op dit moment een cruciaal akkoord voor de energietoekomst van ons land. En het gaat de verkeerde richting uit. We snappen deze plannen absoluut niet", stelde Genet voor de deur van de formateurs. "Doel 1 en 2 zijn intussen veertig jaar oud en hen langer openhouden zal veel tijd, energie en geld kosten. Bovendien wordt de vrees voor een black-out deze winter zo niet opgelost."

'Bricolage'-oplossing
Greenpeace hekelt dat ook de nieuwe coalitie meteen met 'bricolage'-oplossingen op de proppen komt. "Zo geraken we er nooit. De volgende regering zal dan in 2022 opnieuw zeggen dat er helaas niets gebeurd is, en dat we met kernenergie moeten blijven verdergaan", aldus Genet. "We hebben een echt energiepact nodig, dat focust op efficiëntie en hernieuwbare bronnen."

Onderhandelingen
Bij hun aankomst zeiden de onderhandelaars stuk voor stuk dat er nog niets beslist is. Niettemin onderstreepte formateur Charles Michel het belang van de bevoorradingszekerheid voor de Belgische gezinnen en bedrijven. "We luisteren aandachtig naar alle opmerkingen, maar we moeten zien wat realistisch en haalbaar is", aldus de liberaal. "Iedereen snapt dat dit een complex debat is, waarbij de jongste weken en maanden nog nieuwe elementen zijn opgedoken."

"Totaalvisie nodig"
Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten pleitte voor een "totaalvisie" op energie. "Je hebt het debat op lange termijn over het nucleaire, maar je hebt ook het debat over de dreigende blackout en de bevoorradingszekerheid", argumenteerde ze.

Formateur Kris Peeters (CD&V) hield het er dan weer op dat gezocht wordt "naar oplossingen die zeker rekening houden met de veiligheid".

Scheurtjes en sabotage
Doel 1 en 2 draaien net als Tihange 1 al sinds 1975 en zijn daarmee de oudste kerncentrales van het land. Volgens de huidige wet op de kernuitstap moeten ze respectievelijk in februari en december van 2015 de deuren sluiten. Onder meer door scheurtjes en sabotage blijkt de Belgische bevoorradingszekerheid echter niet waterdicht.

Aan de onderhandelingstafel is de knoop formeel nog niet doorgehakt, maar volgens een welingelichte bron zouden de federale onderhandelaars overwegen om Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden, tot 2025. Beide centrales zouden dan vijftig jaar oud zijn. Concreet zouden vijf van de zeven reactoren daardoor blijven draaien tot 2025. Doel 3 en Tihange 2 moeten volgens de huidige regels in 2022 en 2023 sluiten.

Stresstests
In 2011, nadat Doel 1 en Doel 2 de befaamde stresstests hadden ondergaan, deed het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een reeks belangrijke aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren. Maar uit een recent rapport van datzelfde agentschap blijkt dat een groot deel van deze maatregelen nooit genomen zijn, omdat de twee kernreactoren zouden sluiten in 2015.

Om de aanbevelingen nu nog te implementeren zou twee tot drie jaar nodig zijn, met een kostenplaatje van minstens 600 miljoen euro per reactor, zegt Greenpeace.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234