Maandag 20/01/2020

Graven in de voortuintjes van verdachten

Het Franse gerecht is gisteren met graafwerken begonnen in een volkswijk van Boulogne-sur-Mer, in het noorden van Frankrijk. Daar werd begin vorig jaar een pedofilienetwerk opgerold met vertakkingen tot in België. Twee verdachten hebben nu onafhankelijk van elkaar bevestigd dat ze eind 1999 aanwezig waren bij de verkrachting en de moord van een Belgisch meisje. De gruwelijke taferelen zouden op video zijn vastgelegd.

Brussel / Boulogne-sur-Mer

Belga / Eigen berichtgeving

Sue Somers

Daniël Legrand is de zoon van de gelijknamige Franse uitbater van een seksshop in Oostende. In november vorig jaar werd hij samen met zijn vader en nog vier andere verdachten, onder wie een priester, opgepakt. De vader en zijn zoon zouden geregeld deelgenomen hebben aan kinderverkrachtingen en die op video opgenomen en verspreid hebben. In een brief die hij op 4 januari naar het televisiestation France 3 stuurde, schrijft zoon Legrand dat hij eind 1999, tijdens een van die verkrachtingen, ervan getuige was hoe twee personen een Belgisch meisje van vijf of zes jaar "doodsloegen". Nadien, zo schrijft Legrand nog, zou hij niets meer van het meisje vernomen hebben.

Onderzoeksrechter Fabrice Burgaud, die belast is met het onderzoek naar het pedofilienetwerk, verhoorde de jonge briefschrijver. Tijdens dat verhoor bevestigde Legrand wat hij in zijn brief geschreven had. Maar hij is onschuldig, zo benadrukte Legrand tijdens zijn verhoor. Ook een vrouw die in het kader van hetzelfde pedofiliedossier opgesloten zit, bevestigde de woorden van Legrand. Ze verklaarde tevens getuige te zijn geweest van de moordpartij, die bovendien op video zou zijn vastgelegd. Het tweetal werd door de daders nadien zwaar onder druk gezet om de moord stil te houden.

Op basis van getuigenverklaringen begon de politie gisteren met graafwerken in de voortuintjes van verdachten in Boulogne-sur-Mer. Laat in de namiddag kwam er nog een graafmachine aan te pas om dieper te kunnen graven. De Morgen nam gisteren contact op met het parket van Boulogne-sur-Mer, maar dat weigerde de zaak verder te becommentariëren.

De pedofiliezaak in Outreau, een volkswijk in Boulogne-sur-Mer, barstte begin vorig jaar los toen een in een instelling geplaatst kind plots over zijn verleden begon te praten. Vijf families zouden hun kinderen geregeld aan elkaar en aan handelaars in de stad 'uitgeleend' hebben om schulden te regelen. Later bracht een taxichauffeur de kinderen naar afgelegen plekken, waaronder een leegstaande hoeve in de streek rond Ieper. Daar vonden dan verkrachtingssessies plaats die door Daniël Legrand en zijn zoon werden vastgelegd. Na afloop bracht de taxichauffeur de kinderen netjes naar huis.

Het Franse gerecht liet op basis van de verklaringen van de kinderen tien personen aanhouden, wellicht de ouders. Negen van hen zitten nog altijd in voorarrest. In november kwamen daar nog eens zes verdachten bij, onder wie een priester, de in Oostende wonende Fransman Daniël Legrand, zijn zoon, een gerechtsdeurwaarder, diens vrouw en een negentienjarig meisje. Volgens gegevens waarover de Franse regionale krant La Voix du Nord beschikt, zouden in totaal 24 kinderen in het netwerk betrokken zijn.

Het parket van Ieper bevestigt dat er in november vanuit Frankrijk een rogatoire opdracht is gekomen om de leegstaande hoeve in Ieper, waar verkrachtingssessies zouden hebben plaatsgevonden, te inspecteren. "Wij hebben dat gedaan, maar hebben niets gevonden", aldus de parketwoordvoerster gisteren. De Ieperse connectie lijkt overigens de enige onderzochte Belgische link met het Franse netwerk te zijn. Het Franse gerecht heeft noch het parket van Brugge noch Child Focus ooit op de hoogte gebracht van de praktijken van vader en zoon Legrand of van een verdwenen Belgisch meisje van vijf of zes jaar.

Verkrachting en moord op Belgisch meisje zouden op video zijn opgenomen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234