Woensdag 21/08/2019

Gratis ringtones blijken duur abonnement te zijn

Bij de ombudsman voor de telecomsector lopen de jongste maanden tientallen klachten per week binnen over het gratis downloaden van ringtones voor de gsm. Wie een deuntje donwloadt, haalt zich nietsvermoedend een duur abonnement op de hals.

Door Cathy Galle

Brussel l Het was het Radio 1-programma Peeters & Pichal dat de kat de bel aanbond met getuigenissen over nogal vreemde praktijken van ringtoneverstrekkers. Die maken daarvoor reclame via jongerenbladen en -zenders en internet.

Een meisje van dertien had in Joepie een advertentie gezien over een gratis ringtone van een nummer van Fixkes. "We hebben het muziekje gedownload, maar het lukte niet om het op haar gsm te plaatsen", vertelde de vader in het radioprogramma. "Toen besloten we het zo te laten."

De daaropvolgende dagen kreeg het meisje evenwel tal van sms'jes van de ringtoneverstrekker. Ze besloot die te negeren. Na een tijd merkten haar ouders echter dat er een groot bedrag van hun rekening was gegaan. "Het kostte onze enige tijd om uit te zoeken wat er gaande was", zei de vader. "Maar blijkbaar had het downloaden van die ene ringtone tot gevolg dat mijn dochter een abonnement had. Elke sms die ze ongevraagd kreeg met daarin een nieuwe ringtone kostte ons 2 euro. Ze kreeg er in totaal 42."

Het verhaal van het meisje is volgens Luc Tuerlinckx, ombudsman voor de telecommunicatiesector, geen alleenstaand geval. "We kregen hierover de voorbije maanden tientallen klachten per week binnen", stelt hij. "Telkens hetzelfde stramien. Afhankelijk van de verstrekker worden mensen aangezet een gratis of zeer goedkope ringtone te downloaden, maar vaak weten ze niet dat ze zich daarmee ook bereid verklaren een abonnement te nemen."

Volgens de ombudsman zijn de praktijken op zich niet onwettig. "In die advertentie staat meestal de nodige info. Er staat bijvoorbeeld dat een sms-bericht met de vermelding 'stop' voldoende is om het abonnement ongedaan te maken. Het probleem is dat die info vaak in kleine lettertjes staat of bij televisiereclame slechts enkele seconden in beeld is. De gedupeerden zien meestal pas later wat er aan de hand is. Als het beltegoed op hun kaart plots op is of bij de eerstvolgende gsm-factuur. Als het al te laat is dus. Het zijn ook vaak jonge tieners die erin lopen."

Open Vld'er Patrik Vankrunkelsven, wiens zonen ook gedupeerd zijn, heeft al een wetsvoorstel klaar om de zaak aan te pakken. "Het probleem is vooral dat je per sms een product, de ringtone dus, en tegelijkertijd ook een abonnement koopt. Ik denk dat de enige oplossing erin bestaat die twee zaken uit elkaar te halen. Wie een ringtone wil, kan die per sms kopen. De verstrekker kan dan die persoon per brief contacteren met de vraag of die ook een abonnement wil. Pas als hij daar ja op antwoordt, kan het abonnement in werking treden."

Ombudsman Tuerlinckx ziet niet meteen heil in een wetsvoorstel. "Je kunt veel regelen met wetten, maar het probleem ligt hem vooral in het afdwingen van die wet", stelt hij. "De sector zelf heeft al zelfregulerende afspraken gemaakt, maar toch zijn er nog altijd bedrijfjes waar dergelijke praktijken voorkomen. Bovendien vervellen zullen bedrijfjes nogal snel als ze aangevallen worden. Er is niet alleen het probleem van de ringtones, hoewel die het grootste deel uitmaken van de klachten. Er is de hele problematiek van de betalende sms'jes in het algemeen. Mensen die bijvoorbeeld plots ongevraagd een sms krijgen met het verzoek deel te nemen aan een eenvoudig quizje en vervolgens overstelpt worden met sms'en waarvoor ze telkens moeten betalen. Met andere woorden, ze vinden altijd wel een nieuwe manier om mensen te verleiden. Vorig jaar kwamen op mijn dienst meer dan 600 klachten binnen over betalende sms'en."

Bovendien moet elke gsm-gebruiker de hand in eigen boezem steken, vindt de ombudsman. "Misschien een zware uitdrukking, maar het is ergens een gedeelde verantwoordelijkheid en een opvoedingsproces. Gebruikers moeten zich meer bewust worden van de gevaren en zich vooral vragen stellen als ze een 'gratis' aanbieding zien. Want gratis bestaat niet."

Elke sms die mijn dochter ongevraagd kreeg met daarin een nieuwe ringtone kostte ons 2 euro. Ze kreeg er 42

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden