Donderdag 28/05/2020

Gratis lenen

Men vraagt me wel eens of de rente onder nul kan zakken. Mijn antwoord is altijd 'neen' maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Het is al voorgevallen dat nakende devaluaties aanleiding gaven tot een vlucht naar kwaliteit. Beleggers die dan hun geld een tijdje parkeren op een rekening in Zwitserse frank hebben er geen probleem mee dat ze er niet voor vergoed worden of er zelfs wat voor moeten betalen om hun geld in veiligheid te brengen. Iets recenter was er ook al een stormloop op Amerikaans schatkistpapier, waardoor de Amerikaanse overheid een tijdje betaald werd om te lenen in plaats van er zelf voor te moeten betalen. Berkshire Hathaway, het beursvehikel van dollarmiljardair Warren Buffett, gaf zelfs ooit een converteerbare obligatie uit waarbij de terugbetalingsprijs lager was dan de uitgifteprijs.

Particulieren zijn er voorlopig nog niet in geslaagd om zich te laten betalen als ze willen lenen maar deze maand zijn er wel 1.500 Britse gezinnen die de rente op hun hypotheeklening hebben zien zakken tot 0 procent. Het geluk van die Britten is het gevolg van een onfortuinlijke beslissing van Cheltenham & Gloucester, een Britse hypotheekbank die in 2007 het idee had om een lening met variabele rente aan te bieden met een intrest die 1,01 procent onder de referentierente van de Bank of England ligt. Twee jaar geleden bedroeg de kortetermijnrente in pond nog 5,25 procent maar door de recessie zag de Britse centrale bank zich onlangs verplicht om de rente te verlagen tot 1 procent. Voor 1.500 klanten van Cheltenham & Gloucester werd de hypotheekrente daardoor onmiddellijk verlaagd tot 0 procent. Bij de bank leidt de situatie niet alleen tot minder inkomsten maar ook tot technische problemen. Het computersysteem is niet voorzien op een nulrente, zodat er in eerste instantie toch nog 0,001 procent wordt aangerekend. De bank betaalt de klant die rente vervolgens terug. De rente daalt niet onder nul omdat in de voorwaarden van de lening werd opgenomen dat nul het minimum was.

Ook andere banken hebben zich in de hitte van de concurrentiestrijd bezondigd aan te grote kortingen op hypotheekleningen. Zo bood Halifax, de grootste Britse hypotheekbank, een tijdje een formule aan met een intrest die 0,51 procent onder de kortetermijnrente ligt. De kans is groot dat de rente in pond nog wordt verlaagd, waardoor opnieuw heel wat gezinnen de rente op hun hypotheeklening zien dalen tot 0 procent. Toch zijn de kredietnemers die kunnen profiteren van de nulrente niet zo talrijk. De meeste banken voorzagen een hogere minimumrente. Voor 300.000 Britten is die contractuele minimumrente al bereikt. Zij zien hun hypotheekkost dus niet meer dalen.

Waarom leent een bank zijn klanten geld aan 0 procent? Omdat de bankier er verkeerdelijk van uitging dat de rente nooit zo fors zou dalen. Let op dat u niet dezelfde fout maakt! De rente kan dalen maar ook stijgen. Het zou me niet verwonderen dat er weldra beleggingsproducten op de markt komen die een intrest aanbieden van bijvoorbeeld 8 procent min 2x de kortetermijnrente in euro. Aan de huidige rente brengt zo'n belegging 4 procent op. Daalt de rente in euro tot 1 procent dan ontvangt u zelfs 6 procent. En wat als de rente weer stijgt tot 4 procent? Het zal niet meteen gebeuren in het huidige klimaat, maar de massale geldcreatie kan op termijn wel leiden tot een oplopende inflatie en rente. U bent gewaarschuwd!

1.500 Britse gezinnen moeten geen rente meer betalen op hun lening

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234