Zondag 01/08/2021

Video

Gratis app toont dichtstbijzijnde toilet

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het overkomt iedereen al eens: buitenshuis dringend op zoek moeten naar een toilet. Vooral voor mensen met een chronische darmaandoening is het zaak om zo snel mogelijk op de pot te zitten. Voortaan is er een app die gebruikers met een behoefte naar het dichtstbijzijnde toilet gidst. WC ASAPP omvat inmiddels meer dan 3.000 toiletten, zo bleek vandaag bij de voorstelling.

De app maakt gebruik van geolocalisatie en laat toe om in slechts enkele kliks het dichtstbijzijnde toilet te vinden. Gebruikers worden voorzien van allerlei info over de beschikbare toiletten, zoals de netheid, het aantal, de openingsuren en de kostprijs. Ze kunnen ook zelf toiletten toevoegen en beoordelen.

De app kan gratis gedownload worden via de App Store of Google Play.

De app is een initiatief van het biofarmaceutische bedrijf AbbVie en van twee patiëntenverenigingen voor personen met een chronische inflammatoire darmziekte. In België leven ongeveer 30.000 patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD). Het gaat meer bepaald om de ziektes van Crohn en colitis ulcerosa, ongeneeslijke en niet-besmettelijke ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel of maagdarmkanaal. Aanhoudende of terugkerende diarree is het bekendste symptoom van beide aandoeningen, naast gewichtsverlies, koorts en vermoeidheid.

De ziektes hebben een grote impact op het dagelijkse leven van de patiënten. Zo moeten zij soms tot 20 keer per dag naar het toilet, wat een serieuze sociale handicap betekent. "Het huis verlaten voor het werk of voor privé-activiteiten is voor hen vaak een enorme uitdaging. Een snelle en makkelijke toegang tot het toilet is dan ook van uiterst belang", legt Frieda Wieme van de Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw) uit.

null Beeld WC ASAPP
Beeld WC ASAPP

Vlaamse toiletten minder toegankelijk, maar netter en hygiënischer

Vlaamse toiletten in publieke plaatsen zijn minder toegankelijk dan wc's in het Franstalige landsgedeelte, maar ze scoren wel beter op netheid en hygiëne. Dat blijkt uit een peiling naar de toegankelijkheid van de Belgische toiletten, in opdracht van het biofarmaceutische bedrijf AbbVie. De resultaten van de peiling werden bekendgemaakt naar aanleiding van de lancering van de nieuwe app die gebruikers de weg wijst naar het dichtstbijzijnde toilet.

De onderzoekers gingen in december op diverse locaties willekeurig op zoek naar een beschikbaar toilet in bijvoorbeeld winkels, restaurants, culturele centra, cafés en kantoren. Ze deden zich daarbij onder andere voor als een patiënt met een chronische inflammatoire darmziekte, voor wie de snelle toegang tot een toilet van groot belang is.

Slechts in 56 procent van de gevallen kreeg de onderzoeker meteen toegang tot het toilet. In 4 procent van de gevallen moesten de enquêteurs eerst uitleggen waarom ze dringend het toilet wilden gebruiken vooraleer ze effectief toegang kregen. In zowat 40 procent van de bezochte locaties botsten ze op een resoluut njet. Opmerkelijk: mannen kregen vaker toegang (65 procent) dan vrouwen (52 procent)

Voorts was het makkelijker om toegang te krijgen tot een toilet in Wallonië dan in Vlaanderen. Oostende (74 procent), Bergen (71 procent), Brussel (70 procent) en Waver (65 procent) bleken de meest toegankelijke steden te zijn. Het slechtst is het gesteld met de toegankelijkheid in Gent (30 procent), Hasselt (36 procent), Antwerpen (36 procent) en Vilvoorde (37 procent).

Daartegenover staat dat 74 procent van de toiletten in het noorden van het land kwalitatief in goede staat verkeerden, terwijl dat percentage in het zuiden op 44 procent ligt. Er werd dan onder andere gekeken naar netheid, hygiëne en de aanwezigheid van toiletpapier en vuilbakjes. Zowat 10 procent van de bezochte toiletten werd als "vuil tot zeer vuil" omschreven, met Waver (23 procent) en Oostende (14 procent) als uitschieters.

Tot slot ondervonden de onderzoekers dat restaurants (93 procent) en cafés (89 procent) opmerkelijk makkelijker toegang verleenden tot het toilet dan winkels (20 procent). Voor de peiling werden in december 2015 537 toiletten bezocht op verschillende locaties verspreid over heel België.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234