Zaterdag 28/03/2020

Graskoningin Williams neemt revanche op Kerber en heeft nummer 22 eindelijk beet

Beeld AP

Derde keer, goede keer! Serena Williams heeft op Wimbledon eindelijk haar 22ste grandslamtitel - en een evenaring van het record van Steffi Graf in de Open Era - in de wacht gesleept. In de finale was het verschil met Angelique Kerber niet heel groot, maar op de belangrijke momenten was de nummer één van de wereld telkens een tikkeltje beter, 7-5 6-3. Het is voor de 34-jarige Williams haar zevende triomf op het heilige gras, Kerber kan zich troosten als nieuwe nummer twee van de wereld.

Serena Williams kreeg vandaag een derde kans om haar 22ste grandslamtitel binnen te rijven. Op de Australian Open liet ze zich verrassen door jawel Angelique Kerber (6-4 3-6 6-4) en op Roland Garros beet ze in het zand tegen Garbine Muguruza (7-5 6-4). Op Wimbledon, waar de Amerikaanse al zes keer triomfeerde, moest het dan eindelijk gebeuren. De nummer één van de wereld flirtte in de tweede ronde tegen haar landgenote McHale al met de uitschakeling (6-7 6-2 6-4), maar zette in haar halve finale tegen Vesnina een ongeziene prestatie neer. Met bijna foutloos tennis gunde ze de Russin amper twee spelletjes (6-2 6-0). Hetzelfde gold voor Kerber die nog geen set verloor op het Londense gras. Vooral tegen Halep (WTA 5) en Venus Williams (WTA 8) maakte de Duitse weer indruk. Het deed het beste vermoeden voor een zinderende finale. En dat werd het bij momenten.

Beeld AP

Kerber kraakt in het slot
Kerber, die voor het eerst in haar carrière in de finale van Wimbledon stond, had in het begin toch wat last van de zenuwen. Williams kreeg meteen drie breakkansen, maar kon die niet benutten. De Duitse overleefde en kwam alsmaar beter in haar spel. Tot 6-5 gaven beide dames elkaar geen duimbreed toe en dan kraakte het vierde reekshoofd. De tweede setbal was het goede en met een stevige backhandklap maakte de Amerikaanse een einde aan de eerste set, 7-5.

Één klein dipje
Hetzelfde spelbeeld in het tweede bedrijf. Williams, die liefst 13 aces afvuurde, en Kerber bleven bijzonder solide op hun eigen service. Het was wachten op een eerste kansje en dat kwam er in het achste spelletje. 's Werelds nummer één maakte handig gebruik van enkele foutjes van de Duitse en liep uit naar 5-3. Williams liet haar prooi niet meer los en maakte het 'op love' af. Eindelijk is grandslamzege nummer 22 een feit, de zevende triomf op Wimbledon voor de Amerikaanse. Straffe kost!

Beeld EPA
Beeld EPA

Kerber: "Ik heb twee schitterende weken achter de rug"

"Het is heel moeilijk geweest om niet aan het record te denken", gaf Williams na haar zege tegen Kerber toe. "Ik heb het dit jaar al een paar keer geprobeerd maar verloor toen van heel sterke tegenstanders, onder wie Angelique. Deze zege smaakt des te zoeter omdat ik besef hoe hard ik ervoor heb moeten knokken." Voor haar Duitse tegenstander had Williams niets dan lovende woorden. "Ze is zo'n fantastische opponente. Ze verplicht mij echt mijn beste tennis boven te halen."

"Ik heb twee schitterende weken achter de rug", stelde de Duitse, die haar tegenstander "een prachtig persoon en een groot kampioene" noemde. "Het is voor mij steeds een eer om in een finale tegen jou te mogen spelen. Proficiat. Hier op Centre Court mogen staan geeft mij een supergevoel." Kerber richtte zich in haar dankwoord ook tot haar begeleiders. "Ik wil dankjewel zeggen tegen my box. Jullie zijn het beste team en steunen mij steeds. Soms ben ik niet altijd even gemakkelijk maar jullie blijven in mij geloven."

Met 22 grandslamzeges evenaart Williams de Duitse legende Steffi Graf, die haar triomfen op het circuit boekte tussen 1987 en 1999. De Australische Margaret Smith-Court heeft 24 grandslamtitels op haar erelijst (veroverd tussen 1960 en 1973), maar won er daarvan slechts elf in het Open Era. In totaal heeft Serena Williams nu 71 toernooizeges op haar erelijst. Angelique Kerber, die haar tweede grandslamfinale speelde, blijft steken op negen titels.

Beeld Photo News
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Laatste tien vrouwenfinales

2016: Serena Williams (VSt) - Angelique Kerber (Dui) 7-5, 6-3

2015: Serena Williams (VSt) - Garbiñe Muguruza (Spa) 6-4, 6-4

2014: Petra Kvitova (Tsj) - Eugenie Bouchard (Can) 6-3, 6-0

2013: Marion Bartoli (Fra) - Sabine Lisicki (Dui) 6-1, 6-4

2012: Serena Williams (VSt) - Agnieszka Radwanska (Pol) 6-1, 5-7, 6-2

2011: Petra Kvitova (Tsj) - Maria Sharapova (Rus) 6-3, 6-4

2010: Serena Williams (VSt) - Vera Zvonareva (Rus) 6-3, 6-2

2009: Serena Williams (VSt) - Venus Williams (VSt) 7-6 (7/3), 6-2

2008: Venus Williams (VSt) - Serena Williams (VSt) 7-5, 6-4

2007: Venus Williams (VSt) - Marion Bartoli (Fra) 6-4, 6-1

Beeld Photo News

Portret

Naam: Williams

Voornaam: Serena

Geboortedatum: 26/09/1981

Geboorteplaats: Saginaw (VSt/Michigan)

Nationaliteit: Amerikaanse

Woont in Palm Beach Gardens (Florida)

Lengte: 1,75 m

Gewicht: 70 kg

Rechtshandig, tweehandige backhand

Prof sinds 1995

Huidige WTA-ranking: 1e

Palmares in enkel: 71 titels

Grandslamzeges: 22 titels

Australian Open: 6 zeges (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015), 1 finale (2016)

Roland Garros: 3 zeges (2002, 2013, 2015), 1 finale (2016)

Wimbledon: 7 zeges (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016), 2 finales (2004, 2008)

US Open: 6 zeges (1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014), 2 finales (2001, 2011)

Masters: 5 zeges (2001, 2009, 2012, 2013, 2014), 2 finales (2001, 2002)

Fed Cup: 1 zeges (1999)

Olympische Spelen: 1 titel in enkel (2012), 3 titels in dubbel vrouwen (2000, 2008, 2012)

Trainer: Patrick Mouratoglou (Fra)

Beeld REUTERS
Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234