Vrijdag 17/01/2020

Video

Graaiende politici en Trump domineren Aalst Carnaval

Beeld Facebook/Mozkito

Aalst is vanmiddag officieel aan het hoogtepunt van het jaar begonnen. 80 carnavalsverenigingen en meer dan 200 losse groepen wandelen mee in de stoet, een record. De carnavalisten steken dit jaar onder meer de draak met de graaicultuur bij politici, de gokcultuur bij voetballers en de frisuur van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Aalsterse Gilles trokken om 13 uur de zondagsstoet op gang aan het Statieplein in Aalst. De 80 officiële carnavalsverenigingen met 15 tot 100 deelnemers worden afgewisseld met 208 losse groepen van maximaal 14 leden. Kort voor 15 uur worden de eerste groepen verwacht aan de Grote Markt, waar de prominenten plaatsnemen op de zittribunes. De stoet zal een traject van zeven kilometer afleggen en het einde is rond 21 uur voorzien.

Extra beveiliging

Tijdens de carnavalsdriedaagse wordt er dit jaar meer politie ingezet en patrouilleren meer agenten in burger. Na het incident gisteren in het Duitse Heidelberg kwamen er extra betonblokken langs de feestzone en is er bijzondere waakzaamheid voor voertuigen die in de buurt van het publiek kunnen komen.

Beeld Bart Leye

De helikopter van de federale politie zorgt voor bijstand en er worden politiehonden ingezet. Vandaag zet de Aalsterse lokale politie 297 politiemensen in.

Beeld Mozkito

Terreurplan

Bovenop de verplichte noodplanning beschikt Aalst Carnaval voor het eerst ook over een "medisch interventieplan terreur". De operatiecapaciteit in Aalsterse ziekenhuizen is verdubbeld en ook met ziekenhuizen in een straal van 30 kilometer werden afspraken gemaakt.

Beeld Mozkito
Beeld Bart Leye

Prominente carnavalisten

Zoals gewoonlijk wonen prominenten de carnavalsstoet bij. Voor Open Vld zijn Gwendolyn Rutten (verkleed als Maleficent), Alexander en Herman De Croo vertegenwoordigd. Ook de familie De Gucht zakte naar carnaval af.

Beeld Bart Leye
Beeld Bart Leye
Jean-Jacques De Gucht zit met zijn gezin op de tribune. Beeld Bart Leye
Beeld Bart Leye
Beeld Bart Leye

Voorlopig verloopt alles volgens plan, zegt de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "We hebben deze morgen nog overlegd met de veiligheidscel. Na de incidenten van Heidelberg en New Orleans hebben we naast de betonblokken ook nog verhoogd politietoezicht geplaatst aan 22 kritische punten. We volgen ook alles op via de 35 camera's, ook vanuit de lucht. De helikopter van de federale politie stuurt de beelden rechtstreeks naar onze veiligheidskamer, zodat we een overzicht hebben van de feestzone."

Aalst verwacht vandaag 80.000 tot 100.000 bezoekers, maar er is momenteel nog geen schatting van de opkomst langs het parcours. "Er zijn heel veel bezoekers naar Aalst afgezakt. Dat zie je mooi aan het begin van de stoet. Er is een enorme drukte, ook in de straten daarrond. We zijn goed vertrokken", zegt burgemeester D'Haese. De stad Aalst raadt alle bezoekers aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Carnaval moet volgens de burgemeester de "hoogmis van spot en ironie" blijven, waarin "alles kan en alles mag". Naast nationale onderwerpen als het uitwijzingsbeleid van Theo Francken (Theo Airlines) of het alcoholverbruik in de kamer (Café Siegfried Bracke), passeren ook verschillende lokale politici en actualiteitsthema's de revue. Morgen weten de groepen welk deel ze krijgen van de totale prijzenpot van 120.000 euro.

Burgemeester Christoph D'Haese gaat op de foto met onder anderen Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten. Beeld BELGA
Prins Carnaval Raf en burgemeester Christoph D'Haese Beeld Mozkito

Geen incidenten

Carnaval verloopt nog altijd zonder incidenten. Het Rode Kruis moet wel geregeld vermoeide mensen helpen. Ook een kindje dat op een onaangename manier met het asfalt kennis maakte, werd door verpleegkundigen en een dokter verzorgd.

Beeld Mozkito
Beeld Mozkito
Beeld Jan Aelberts
Beeld BELGA
Beeld Jan Aelberts
Beeld Jan Aelberts
Beeld Jan Aelberts
Beeld BELGA
Beeld Jan Aelberts
Beeld BELGA
Beeld Jan Aelberts
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234