Vrijdag 23/10/2020

Graag overleg over de Vlaamse hospitalisatieverzekering

Op de onderhandelingstafel van Kris Peeters (CD&V) ligt onder meer het N-VA-voorstel van de Vlaamse hospitalisatieverzekering. ‘Het zou me verbazen als de privéverzekeraars dit zouden laten passeren’, zei dinsdag in deze krant een ingewijde (DM 23/6). ‘De lobby van Assuralia zal alles inzetten. Voor DKV, Ethias en Fortis, thans AG, is dit een miljardenbusiness. Kunt u zich inbeelden wat ze dreigen kwijt te spelen? Al die collectieve pakketten die ze met grote bedrijven hebben onderhandeld: hospitalisatieverzekeringen als lekker extra legaal voordeel?’ Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia, reageert.

De onderhandelingen met het oog op de vorming van een regeringscoalitie voor Vlaanderen omvatten onder meer het idee om een Vlaamse hospitalisatieverzekering in te voeren. Artsen en ziekenhuizen moeten betaalbaar en voor iedereen toegankelijk zijn. De voorstellen waar de Vlaamse regeringsonderhandelaars zich over moeten uitspreken en de visie van de verzekeringssector lijken op dit vlak niet ver uiteen te liggen. Al sinds 2007 pleit Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, voor de beste taakverdeling tussen de aanvullende private hospitalisatieverzekering en de wettelijke ziekteverzekering, met het oog op de hoogst mogelijke bescherming voor iedereen.Deze noodzakelijke taakverdeling houdt verband met het fundamentele probleem van de financiering van de ziekteverzekering. De tussenkomst van de sociale zekerheid (RIZIV) in de ziektekosten neemt jaar na jaar af. Tien jaar geleden betaalde het RIZIV nog 78 procent van die kosten terug. Vandaag is de terugbetaling tot 67 procent teruggevallen.Vermits de hospitalisatieverzekering terugbetaalt wat de sociale zekerheid niet ten laste neemt, zijn de uitgaven van de hospitalisatieverzekeraars in acht jaar tijd met 80 procent toegenomen. Het zal niet anders zijn met de Vlaamse hospitalisatieverzekering. Bovendien verplicht de ontoereikende financiering van de ziekenhuizen deze laatsten ertoe supplementen aan te rekenen die wel eens de spuigaten uitlopen en die de hospitalisatieverzekering moet terugbetalen.Ongeveer 7,5 miljoen mensen hebben vandaag een aanvullende hospitalisatieverzekering bij een verzekeringsonderneming of een ziekenfonds. Daarom heeft de overheid het wettelijke kader voor de verzekeringsondernemingen danig strenger gemaakt: voortaan moeten zij levenslange polissen aanbieden, die de verzekeraar niet meer kan opzeggen; voortaan is het hen verboden om de premie of de waarborgen gedurende de looptijd van de polis aan te passen, behalve op grond van een officiële index en in uitzonderlijke omstandigheden van verlies waar de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) op toeziet.

Consument beter beschermd

Die regels gelden enkel voor de verzekeringsondernemingen. In tegenstelling tot de ziekenfondsen heeft de verzekeringssector dit strikte kader aanvaard. Het is verworven voor de consument die nu duidelijk beter beschermd is wanneer hij zijn hospitalisatieverzekering bij een private verzekeraar afsluit.Nu een voorstel voor een Vlaamse hospitalisatieverzekering op de Vlaamse regeringsonderhandelingstafel ligt, is het voor Assuralia essentieel dat alle spelers op de markt deze verzekering kunnen aanbieden. Noch verzekeraars, noch ziekenfondsen mogen daarin bevoordeeld worden. Even belangrijk voor de consument is dat aan zijn rechten niet geraakt wordt, ongeacht wie de Vlaamse hospitalisatieverzekering aanbiedt. De verregaande consumentbeschermende maatregelen die vanaf 1 juli 2009 voor de private hospitalisatieverzekeringen gelden, moeten vanzelfsprekend ook toepasselijk zijn op de Vlaamse hospitalisatieverzekering.Conclusie: de gedachte, die achter het voorstel tot invoering van een Vlaamse hospitalisatieverzekering schuilgaat, is waardevol en spreekt de verzekeraars wel degelijk aan. Daarom zullen zij graag deelnemen aan het nodige overleg terzake.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234