Dinsdag 28/09/2021

Opinie

Graag ook de waarheid over de loge, mijnheer Termont

Gents burgemeester Termont. Beeld BELGA
Gents burgemeester Termont.Beeld BELGA

Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen.

Beste Daniël Termont,

U hebt het al niet onder de markt, maar ik ga er nog een schepje bovenop doen. Vandaag vraagt iedereen zich af wat u allemaal hebt uitgespookt met Optima-stichter Jeroen Piqueur. Vrijdagavond verklaarde u dat u niets strafbaars hebt gedaan, maar af en toe een beetje "onvoorzichtig" bent geweest. De pers zal er een flinke kluif aan hebben om dat de komende maanden grondig uit te zoeken. Mocht u de Rolls van de heer Piqueur ieder jaar lenen om met vakantie te gaan naar het zuiden? Hebt u ooit een partijtje strippoker gespeeld op zijn jacht? Vloog u weleens samen met hem in de privéjet naar Moskou om kaviaar te proeven? Het zijn vragen die mensen zich stellen. Wat heeft zich in het diepste geheim afgespeeld tussen Termont en Piqueur?

Ik zou daar nog een vraag aan willen toevoegen: hoe zit het met die ándere geheime ontmoetingen waar u al jaren aan deelneemt? Die vrijmetselaarsloge van u, wat gebeurt daar precies? Wie is daar lid van? Wat wordt daar bekokstoofd? Als u er geen bezwaar tegen hebt dat er duidelijkheid komt over uw banden met Piqueur, waarom zou u daar dan nog langer over zwijgen?

Joël De Ceulaer. Beeld Karel Duerinckx
Joël De Ceulaer.Beeld Karel Duerinckx

Ik heb u de vraag ooit gesteld, of u vrijmetselaar bent. Tijdens een dubbelinterview met Siegfried Bracke was dat, uw N-VA-opponent in Gent. Er zijn allicht ook dingen waar de heer Bracke niet voor uitkomt, maar dat hij lid is van de loge, mag iedereen weten. Ook tijdens dat gesprek maakte hij daar geen geheim van. U, daarentegen, wilde daar niet op ingaan. "Dat gaat niemand aan", blafte u mij toe.

U bent niet de enige socialistische politicus die ongaarne over zijn lidmaatschap van het geheime genootschap praat. Toen een goede collega van mij ooit als eerste journalist wilde schrijven dat Steve Stevaert ook bij de loge was, werd hij door wijlen uw Hasseltse collega niet alleen afgeblaft, maar regelrecht afgedreigd - met succes. Toen ik Stevaert wat later de vraag opnieuw stelde, on the record, liep hij rood aan van woede en antwoordde hij wat u mij antwoordde. Dat het mijn zaken niet waren. Punt.

Sommige socialisten komen er wel voor uit. Luc Van den Bossche, bijvoorbeeld, die zich nu eenmaal nergens voor geneert. Maar uw partij telt nog veel mandatarissen, ook aan de top, die niet willen dat het publiek hun geheimpje kent. Tom Balthazar, uw opvolger als lijsttrekker in Gent, om maar iemand te noemen. Toen diens broer Nic Balthazar (zelf geen vrijmetselaar) een film maakte over Mario Verstraete, de MS-patiënt die als eerste Belg gebruikmaakte van de euthanasiewet, viel daarin geen woord over de loge. Terwijl die cruciaal is om het verhaal te begrijpen: Verstraete was - net als u en Tom Balthazar - lid van werkplaats Bevrijding. Het waren dus niet gewoon vrienden, maar broeders en zusters die hem tot het einde hebben verzorgd. Sommige vrijmetselaars, dat is bekend, gaan voor elkaar door een vuur. Ze spelen elkaar weleens baantjes en ander lekkers toe, trouwens - die positieve discriminatie hebben ze aan elkaar beloofd.

De vraag is nu: wie is in dat Optima-moeras nog lid van de loge? Van uw liberale broeder Geert Versnick weten we het. Maar wat met de vastgoedboys die overal opduiken? Wat met Jeroen Piqueur? Het zullen niet allemaal broeders zijn, want finaal gaat Optima over geld - en geld gaat boven broederschap. Maar de vraag is pertinent. Ik vind dat iedereen die behoort tot een van de vier machten - politici, magistraten en journalisten - zijn lidmaatschap van de loge moet bekendmaken. Wat u, mijnheer de burgemeester? Ik zou zeggen, nu u toch bezig bent: ga voor de korte pijn en vertel ons álles.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234