Donderdag 20/01/2022

Graafwerken in dossier Bende van Nijvel leggen skeletten uit negende eeuw bloot

Geen doorbraak Bendedossier

De opgravingen die momenteel plaatsvinden in Elouges, in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel, hebben nog eens drie skeletten opgeleverd. Het gaat evenwel niet om restanten die iets met het Bende-onderzoek te maken hebben.

DOOR SUE SOMERS

Brussel l De drie skeletten dateren volgens archeologen uit de Merovingische tijd in de vroege middeleeuwen. Dat doet meteen vragen rijzen over de herkomst van de botten die eerst werden opgegraven.

De skeletten bevonden zich wel op hetzelfde terrein. Archeologen vonden ze in twee tombes, opeenhopingen van stenen eigenlijk. Een derde skelet was gewoon begraven. De eerste twee skeletten lagen in een identieke positie met het gezicht naar het westen. Onderzoek moet nu uitmaken of de drie geraamtes iets te maken met de botten die twee weken gelden op het terrein werden aangetroffen.

Volgens Eddy Vos, speurder van de Cel Waals-Brabant die het Bende-onderzoek leidt, is dat eerste geraamte goed bewaard gebleven. Het zou toebehoren aan een man van rond de veertig jaar die tussen 1,73 en 1,75 meter groot was. Momenteel wordt het DNA van het geraamte vergeleken met het erfelijk materiaal dat in het Bende-dossier zit. De resultaten daarvan zullen pas over drie weken bekend zijn.

Speculaties over een mogelijk negenentwintigste slachtoffer van de Bende van Nijvel zijn met de vondst van de drie andere skeletten wel heel voorbarig geworden. Hoop op een doorbraak heeft Eddy Vos dan ook niet. "Daar moeten we voorzichtig mee zijn. In 1996 zijn in een kanaal voorwerpen gevonden die hebben toebehoord aan de Bendeleden. Toen was er ook sprake van een doorbraak, maar vandaag staan we nog altijd geen stap verder."

De graafwerken op een voormalig autokerkhof in Elouges, een deelgemeente van Dour, zijn er gekomen op aanwijzingen van een bejaarde crimineel die op sterven ligt, maar die zelf niets te maken zou hebben met de Bende van Nijvel. Zijn naam is niet zo bekend bij het grote publiek, maar des te meer in speurderskringen, waar voldoende geloof wordt gehecht aan zijn verklaringen om "niet te aarzelen".

De man zou vooral meer weten over hoe de Bende te werk ging bij het stockeren en 'prepareren' van gestolen auto's in de regio rond Bergen, vooral in de beginjaren van de Bende. De bejaarde gangster gaf de speurders evenwel niet meer aanwijzingen dan op het terrein in Elouges "eens te gaan graven".

De Bende van Nijvel was tussen 1982 en 1985 verantwoordelijk voor 28 lijken in ons land. Ze pleegde zware overvallen, vooral op grootwarenhuizen, waarbij ze veeleer uit was op een zo groot mogelijk aantal doden dan op een buit. Er is dan ook altijd druk gespeculeerd over andere dan louter criminele motieven.

Tot op vandaag is het nog altijd een raadsel wie er achter de Bende zat. Twee parlementaire onderzoekscommissies beten hun tanden stuk op het dossier, dat jarenlang gold als de absolute topprioriteit bij politie en gerecht. Wel staat vast dat de Bende destijds in Henegouwen of Waals-Brabant een uitvalsbasis had waar wapens werden gestockeerd en gestolen wagens werden verbouwd tot 'moordmobielen' waarmee de Bende kon toeslaan.

Eén locatie waar in 1983 maandenlang wagens verborgen gehouden werden, was een terrein in Boussu, vijf kilometer verwijderd van de plek waar speurders nu al bijna twee weken aan het graven zijn. De graafwerken gaan vandaag voort.

Op sterven liggende crimineel raadde aan om 'eens in Elouges te gaan graven', maar voorlopig zonder succes

n De speurders zetten hun zoektocht naar aanwijzingen in verband met de Bende van Nijvel voort. Er werden onder meer wrakstukken verplaatst om dieper te kunnen graven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234