Dinsdag 20/04/2021

KusttoerismeMaatregelen

Gouverneur wil volgend weekend geen extra treinen meer naar de kust

Oostende zet deze zomer extra strandpolitie in. Beeld Photo News
Oostende zet deze zomer extra strandpolitie in.Beeld Photo News

Het is alle hens aan dek aan de kust. Na massale vechtpartijen ontzeggen Blankenberge en Knokke-Heist vandaag dagtoeristen de toegang. De invalswegen naar Bredene en De Haan zijn afgesloten wegens de grote drukte. De provincie West-Vlaanderen neemt maatregelen.

De Veiligheidscel van de stad Oostende kwam in crisisoverleg samen om de verwachte stroom van kusttoeristen naar de stad in goede banen te leiden. De prealarmfase van het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. De veiligheidscel besloot aanvankelijk het station te sluiten vanaf 11 uur, maar keert nu op die beslissing terug. Voorwaarde is wel dat de andere stations aan de kust ook open blijven en dat er niet meer dan 10.000 reizigers per dag worden vervoerd.

Na de chaotische morgen is in de stad beslist om geen bijkomende maatregel meer te nemen. De situatie in de binnenstad wordt, net als de voorbije dagen, van nabij opgevolgd.

Tommelein verzuchtte gisteren al dat het onmogelijk is geworden om alle toeristen op een veilige manier over de stranden van Oostende te spreiden. De burgemeester vroeg spoorwegmaatschappij NMBS met aandrang om de extra treinen naar zee niet te laten vertrekken.

Provincie neemt maatregelen

Tijdens het overleg met de crisiscel werd besloten om de stations zondag niet te sluiten. De lokale politie zal wel versterking krijgen van de federale politie om controles uit te voeren, vooral in de stations. Met die maatregelen wil men nieuwe rellen vermijden.

Concreet zal er vooral een strikte controle gebeuren in Knokke en Blankenberge, waar eerder incidenten waren. “Mensen die naar de kust komen om ruzie te zoeken en zich niet aan de regels houden, zullen streng aangepakt worden. Zij zullen via snelrecht voor een rechter verschijnen. Dat is met het parket afgesproken”, zegt waarnemend gouverneur Anne Martens. Martens raadt mensen die toch nog naar de kust willen komen, aan om de druktebarometer in het oog te houden en voor een plek te kiezen die nog niet overbevolkt is.

De gouverneur vraagt aan de overheid om vanaf het weekend van 14 augustus geen extra treinen naar de kust meer in te leggen. “Voorts wenst men de bezetting van de treinen te beperken in functie van de geldende coronamaatregelen. Eenmaal een kustgemeente vol is, kunnen er geen extra personen meer naar de kust gebracht worden.”

De Panne raadt bezoek af

De Panne raadt af om nog naar de kustgemeente af te zakken. De burgemeester van De Panne, Wim Janssens (ACT!E), vertelde vanmorgen al dat hij het beangstigend vond momenteel aan zee en raadde zijn inwoners aan om drukke plaatsen te vermijden. De gemeente raadt nu ook officieel af om naar de kustgemeente te komen. Het is er al druk sinds deze morgen. “We hopen je op een andere, kalmere dag terug te mogen verwelkomen”, luidt het bij het bestuur.

Blankenberge weigert dagtoeristen

Na de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge heeft de kuststad beslist om vandaag dagtoeristen te weren. Enkel inwoners, mensen met een tweede verblijf en meerdaagse verblijfstoeristen zijn welkom in Blankenberge.

Er ontstond zaterdagnamiddag een knokpartij op het strand van de stad. Tientallen jongeren gedroegen zich opstandig en gingen de confrontatie met de politie aan. Parasols, strandzeilen en piketten werden gebruikt als wapens.

Opstandige strandgangers werden omsingeld en sommigen gearresteerd en meegenomen in combi’s. Intussen was het over de koppen lopen op de zeedijk. Duizenden dagtoeristen volgden er het schouwspel.

In Blankenberge moesten tientallen agenten ingrijpen. Beeld BELGA
In Blankenberge moesten tientallen agenten ingrijpen.Beeld BELGA

Ook Knokke-Heist grijpt in

Ook Knokke-Heist weert tot nader order dagtoeristen. Wie naar Knokke-Heist wil komen, zal een bewijs moeten voorleggen om de reis te verantwoorden. Burgemeester Lippens verwijst daarbij naar incidenten en vechtpartijen de voorbije dagen. Vanaf vandaag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente.

De Haan en Bredene sluiten poorten

De Haan en Bredene vrezen een overrompeling en sluiten inmiddels ook de poorten voor dagjestoeristen. Burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan meldt dat alle parkings volzet zijn. Ook Bredene sluit alle invalswegen af, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) aan onze redactie.

“Het is niet de bedoeling dat wij de dweil gaan spelen voor de collega’s”, klonk het bij burgemeester Vandaele, verwijzend naar de grotere drukte in zijn stad wegens de maatregelen in Knokke en Blankenberge.

Inwoners en tweedeverblijvers van De Haan en Bredene blijven uiteraard wel welkom in hun gemeente. Ook wie kan aantonen dat hij er absoluut moet zijn, wordt nog toegelaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die er werken of die een hotelreservatie kunnen voorleggen.

“Op de stranden was nog wel wat ruimte, maar aangezien het water opkomt tussen 16 uur en 18 uur wordt het strand dus kleiner en gaan mensen dichter op elkaar gepakt zitten. We willen Blankenbergse toestanden, waarbij gasten niet van het strand willen als dat gevraagd wordt, vermijden”, reageert Vandaele.

NMBS laat treinen vertrekken

De NMBS raadt reizigers via Twitter af om naar de kust te sporen. De treinen blijven wel rijden.

“Het is mogelijk dat de toegang naar de kustgemeenten en stranden door de lokale autoriteiten wordt geweigerd. Hoewel de treinen rijden naar de kust, raden we aan om niet naar de kust te sporen”, klinkt het bij de NMBS.

Waarnemend West-Vlaams gouverneur Anne Martens vraagt de NMBS intussen om niet meer mensen dan toegelaten te vervoeren. Gisteren zouden treinen met een bezetting van 115 procent naar de kust gereden zijn en dat is volgens haar “niet verantwoord”.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234