Vrijdag 09/12/2022

Kilometerheffing

Gouverneur Henegouwen zegt dat blokkades zijn opgeheven

Al sinds 1 april protesteren vrachtwagenchauffeurs tegen de kilometerheffing. Beeld Photo News
Al sinds 1 april protesteren vrachtwagenchauffeurs tegen de kilometerheffing.Beeld Photo News

Tommy Leclercq, gouverneur van de provincie Henegouwen, heeft bekendgemaakt dat de vrachtwagenblokkades op vier strategische plaatsen in de provincie zijn opgeheven.

Leclercq liet weten dat er vanaf 16 uur streng werd opgetreden tegen wie nog blokkades zou veroorzaken. "Ik kon niet lager aanvaarden dat een kleine groep niet-gemandateerde actievoerders belangrijke assen van onze economie verlamden", zegt de gouverneur.

Het Waalse verkeerscentrum Perex meldde van zijn kant dat er nog filterblokkades waren kort voor 20 uur op de N53 in Beaumont en op de N59 aan de rotonde van Lobbes.

In Erquelinnes was er in de vooravond nog een incident aan de filterblokkade op de N90, toen een Franse vrachtwagenchauffeur op roekeloze wijze de filterblokkade passeerde en zelfs de voetgangers in de buurt in gevaar bracht door zijn wilde manoeuvre. Niemand raakte gewond. De politie kon de gemoederen bedaren en omstreeks 19 uur werd in Erquelinnes de blokkade in alle rust opgeheven.

Eerder vandaag heeft binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) aan de politie het bevel gegeven om de blokkades op te heffen. "Gaan ze daar niet op in, dan zal de politie onmiddellijk tussenkomen. Dat zal gebeuren met maatregelen in verhouding met de problemen die zich voordoen", zei Jambon.

Al sinds vorige week vrijdag voeren de chauffeurs actie op Waalse autosnelwegen en nationale wegen, maar ook aan industriezones. Woensdag werd ook actie gevoerd op de E40 in Vlaams-Brabant. "De voorbije dagen onderhandelde de politie met de actievoerders", zegt politiewoordvoerder Peter De Waele. "Er werden ook al pv's opgesteld voor verschillende inbreuken. We hopen dat de bestuurders nu de bevelen opvolgen. Als er nieuwe blokkades opduiken, dan komt de politie onmiddellijk tussen. Uiteindelijk gaat het per blokkade slechts om 5 à 10 chauffeurs die een hele snelweg blokkeren. Bovendien is er ook alsmaar meer protest van hun collega's die vast zitten in de file." Voor de actie werkt de federale politie samen met de lokale politie "omdat de actie snel op het getouw gezet moest worden", aldus nog De Waele.

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) Beeld BELGA
Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA)Beeld BELGA

14 april nieuw onderhoud

De politieacties worden, door de afkondiging van de federale fase van het crisisplan, gecoördineerd vanop het crisiscentrum. Daar was woensdagvoormiddag op vraag van de vijf Waalse gouverneurs een vergadering. "We hebben die federale fase samen met hen en de Waalse regering afgekondigd. Ook de premier is op de hoogte", zei Jambon. "Er waren al een aantal maatregelen genomen, maar er was nood aan een gemeenschappelijke strategie", voegde de Naamse gouverneur Denis Mathen toe.

Op 14 april staat een nieuw onderhoud gepland tussen de sector en de Waalse regering. "Tot dan heeft de sector beloofd geen acties te voeren", aldus Jambon. "De acties die we nu zien, zijn wilde acties en zijn onaanvaardbaar. Ze leidden tot problemen die een impact hebben op de hele samenleving: voor de hulpdiensten, maar ook de bevoorrading van winkels en benzinestations."

Jambon betreurde tot slot nog dat er zoveel politieinzet nodig is om die acties te beëindigen. "We mogen niet vergeten dat we nog in fase 3 zitten", zei Jambon. "Het is een gevoelige operatie voor de agenten, en hopelijk kan het kalm verlopen."

Comeos, de federatie voor handel en diensten, is tevreden dat de federale overheid gaat optreden tegen de blokkades van vrachtwagenchauffeurs.

"Het is aan de lokale overheden om in te grijpen wanneer de openbare orde verstoord wordt", aldus Dominique Michel, CEO van Comeos. "We hebben talloze contacten gehad, onder meer met burgemeesters en gouverneurs, en er alles aan gedaan om hen te overtuigen om de blokkades te verbreken - zonder resultaat. Enkel waar de handelaar een bevelschrift had van de rechtbank, hebben burgemeesters de politie ingeschakeld. Dit is onbegrijpelijk: de blokkades waren immers een manifeste wetsovertreding", luidt het in een persbericht.

De verliezen voor de handel lopen op in de tientallen miljoenen. "De voedselverspilling is enorm: honderden tonnen vers voedsel zijn niet meer consumeerbaar. Uit dit conflict moeten lessen getrokken worden: het is onaanvaardbaar dat eender welk economisch geschil een heel gewest dagenlang kan platleggen", aldus Dominique Michel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234