Woensdag 23/09/2020

Goudkoorts laait weer hevig op in Californië

Prijzen goud en edelmetaal bereiken nieuwe records

Het is ondertussen bijna 160 jaar geleden dat Californië zijn eerste goldrush beleefde, maar nu de prijzen van goud en ander edelmetaal nieuwe records bereiken, laait de goudkoorts opnieuw op en reppen goudzoekers zich weer in groten getale naar de Amerikaanse kuststaat.

Johan Corthouts

BRUSSEL l Ze trekken vooral naar een gebied in de Sierra Nevada in het noorden van Californië, langs de Route 49. Die snelweg verwijst naar 1849, het jaar van de eerste goldrush, waarin zo'n 300.000 avonturiers naar Californië trokken.

De goudzoekers van vandaag zijn nog nauwelijks te vergelijken met het ruwe volkje dat in het midden van de negentiende eeuw zijn geluk ging beproeven in het westen van Amerika. De nieuwe generatie goudzoekers arriveert in het weekend, beschikt over degelijk materiaal en slaapt in een minivan.

Niet alleen Californië beleeft zijn nieuwe goudkoorts. Ook Arizona is in de greep van de goudzoekers. In de Mojavewoestijn worden zelfs speciale trips georganiseerd voor de liefhebbers van goudzeefjes.

"Heel wat mensen zijn op zoek naar een hobby. Nu de prijs van het goud dicht in de buurt van de 1.000 dollar per ounce zit, is de belangstelling voor het delven van goud bijzonder groot", zegt Al Adams, de voorzitter van een Amerikaanse goudzoekersvereniging, in The Independent.

Het aantal leden van zijn vereniging is in zeer korte tijd verdrievoudigd. De nieuwe goudkoorts is niet alleen een aangelegenheid van hobbyisten. Het aantal commerciële bedrijven dat naar goud zoekt, is eveneens spectaculair gestegen.

Eigenaars van goudmijnen onderzoeken momenteel of de heropening van de mijnen rendabel kan zijn. De goudprijs is in drie jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Vorige vrijdag was de prijs 926 dollar per ounce. Eerder deze maand piekte hij boven de 1.000 dollar.

"Dit is de tweede grootste goldrush in Californië. Heel wat mensen geven zelfs hun job op en maken van goud zoeken een voltijdse bezigheid", zegt Harrigan McGregor in de Financial Times. Hij verkoopt metaaldectectoren en ander materiaal voor goudzoekers. De omzet van zijn bedrijf verviervoudigde het afgelopen kwartaal.

De kans dat de goudzoekers succes boeken, is vrij groot. Hoewel de 320 kilometer lange strook langs de Route 49 destijds flink werd omgespit, ligt er volgens kenners nog heel wat edelmetaal onder de grond. Slechts 5 à 10 procent van het aanwezige goud werd gedolven. "Voor wie goed zoekt, is er nog heel veel goud te vinden", zegt een kenner.

Voor wie geen zin heeft om uren met een metaaldetector rond te hossen, is er nog een andere manier om te profiteren van de sterk gestegen goudprijs: door de verkoop van juwelen en andere gouden voorwerpen. Juweliers en pandjeshuizen in Amerika kregen de voorbije jaren zelden zoveel mensen over de vloer die goud voor een hoge prijs willen verkopen.

De crisis op de huizenmarkt en de duurdere olie- en voedselprijzen zetten de Amerikanen ertoe aan om hun goud te verkopen. Op die manier kunnen ze het verlies aan koopkracht enigszins milderen. In de States worden zelfs Tupperwareachtige avondjes georganiseerd waar mensen hun gouden voorwerpen kunnen ruilen voor een vette cheque.

Maar volgens McGregor is er met ruw goud het meeste geld te verdienen. Met een beetje geluk kun je al snel enkele honderden dollars per dag verdienen. "En als je een klompje vindt dat groter is dan je kleinste vinger, dan kan de verkoop ervan tot 30 procent meer opleveren dan de marktprijs."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234