Donderdag 02/02/2023

NieuwsMerksem

Goudhandelaar en extreemrechtse prepper: wie was Yannick V., die om het leven kwam bij vuurgevecht?

Yannick V. met gasmasker Beeld RV
Yannick V. met gasmaskerBeeld RV

Bij een huiszoeking in Merksem is in de vroege ochtend dertiger Yannick V. om het leven gekomen. Zes personen zijn opgepakt, in dit onderzoek naar wapenbezit en de voorbereidingen van een terroristische aanslag. Yannick V., een goudhandelaar, blijkt een extreemrechtse prepper.

Bruno Struys

Onder aansturen van het federaal parket voerde de gerechtelijke politie huiszoekingen uit in zes Antwerpse gemeentes en Gent. “Tijdens een van die interventies vond een vuurgevecht plaats tussen de politie en een van de aanwezigen in een gebouw”, meldt het federaal parket. “Die persoon is overleden.”

Het gerecht bereidde al maandenlang een dossier voor rond de Antwerpenaren Yannick V. en Igor G. Ze stonden bekend als preppers: ze geloven dat de samenleving op instorten staat en dat ze zich moesten voorbereiden op ongeregeldheden.

“België en Europa gaan de dieperik in”, zo schreef Yannick V. eerder dit jaar op sociale media. “Niemand komt ons redden. Red uzelf. Eenieder die niet voor zichzelf kan zorgen, eenieder die geen reserves heeft, eenieder die geen sterk netwerk heeft zal de komende tien jaar extreem hard geraakt worden.”

Voor MacroTrends, een ‘website voor beleggers die het systeem niet meer vertrouwen’, schreef Yannick V. dit jaar een dossier van dertig pagina’s over preppen. “Hyperinflatie, bankencrashes, militaire chaos, noem maar op: Yannick heeft een antwoord”, zo kondigt MacroTrends dat dossier aan.

Het is een manifest waarin Yannick V. zijn apocalyptische toekomstbeeld geeft: de vernietiging van de middenklasse, plunderingen en uiteindelijk enkel nog hongerigen die als verdwaasde en hersenloze ‘zombies’ over de velden zullen dolen. Het is ook een gids die uitlegt hoe preppers het best voedsel en medicijnen kunnen opslaan en hoe ze zich kunnen verdedigen. Ook kompaan Igor G. schreef een bijdrage.

In een lang interview dat tien dagen geleden op YouTube verscheen, gaat Yannick V. daarop verder door. Voor hem is het niet meer de vraag of het systeem zal crashen, maar wanneer.

“Als individu is het onmogelijk om dat systeem te redden”, zegt hij. “We zitten op een zinkende Titanic en het eerste wat je dan moet doen, is zorgen dat je zelf een boot hebt. Je moet een boot bouwen met voldoende voorraden, buffers en reserves.”

Soms noemt hij zich ook ‘soeverein’, een verwijzing naar een beweging van mensen die zo autonoom mogelijk willen leven en die opgang maakte tijdens de coronacrisis. Die groep raakte bekend in ons land toen bleek dat een aantal burgemeesters aangetekende brieven kregen van inwoners die zichzelf ‘staatloos’ verklaarden.

Wapenarsenaal

Yannick V. en Igor G. hielden het niet enkel bij theorie. Ze legden een wapenarsenaal aan, met tientallen legale wapens. Yannick V. was de afgelopen twee jaar voorzitter van de Antwerpse federatie voor karabijn- en pistoolschutters, waarbij een vijftiental schietclubs zijn aangesloten. Zijn medebestuurders willen geen commentaar kwijt.

Het gerecht had zeer concrete aanwijzingen dat de twee dertigers ook illegale of niet-vergunde wapens bezaten. In totaal zijn er meer dan honderd wapens aangetroffen, een hele grote hoeveelheid munitie, maar ook tactische vesten, nachtkijkers en warmtekijkers. In de schuur van een van de ouders van de twee preppers knutselden ze aan die wapens. Ze experimenteerden met walkietalkies en drones. Igor G. is handig met lassen en smeden. De andere, Yannick V. heeft een zaak in edelmetalen in Antwerpen. Het viel het gerecht op dat hij daar ook grote bedragen in het zwart verzette.

Gezien de grote hoeveelheid wapens, wisten parket en politie dat de inval deze ochtend riskant was. De speciale eenheden POSA van de federale politie waren daar dan ook bij aanwezig. Toch ging het nog mis bij de huiszoeking bij Yannick V. in Merksem. Buurtbewoners spreken over meerdere schoten. Het Comité P voert nu in opdracht van het Antwerpse parket een onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden.

Igor G. Beeld RV
Igor G.Beeld RV

Op tijd ingrijpen

De twee dertigers staan niet alleen als preppers en wapenfreaks bekend, maar ook als extreemrechts. Een van de twee is al langer bekend in het extreemrechtse milieu in Vlaanderen. Ze zouden zich keren tegen vrouwen, Joden, vreemdelingen en de overheid.

Op zijn sociale media plaatste Yannick V. een combinatie van foto’s van zijn goud- en zilverwerk, antieke wapens en militaire curiosa, maar ook berichten tegen de coronamaatregelen. De boosterprik is volgens hem een middel van de staat om de bevolking te doen gehoorzamen. “Collectieve gehoorzaamheid afdwingen is het doel”, zo schreef hij. “Ze trainen ons tot slavernij zoals je een hond traint om pootjes te geven op commando. Het is allemaal vrij eenvoudig hoor.”

En hij kantte zich tegen politici. Vlaams minister-president Jan Jambon noemt hij “de vod van Vlaanderen”. “Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar bonapartisme”, zo schrijft Yannick V. in een ander bericht. “Militaire dictatuur gekoppeld aan een terugkeer naar de Code Napoléon (een rechtstaat) en een bimetale goudstandaard.”

Het is niet duidelijk of Yannick V. en Igor G. op dit moment concrete plannen hadden om ergens toe te slaan, of eerder aan het wachten waren op die zogezegde ondergang van de samenleving. Het gerecht wilde alleszins op tijd ingrijpen. Igor G. is oorspronkelijk uit Oost-Vlaanderen afkomstig en verhuisde onlangs naar hetzelfde gebouw aan de Molenlei in Merksem, waar Yannick V. woont. Dat verhoogde de druk om tussenbeide te komen.

Er zijn ook huiszoekingen geweest bij de ouders van Yannick, bij zijn schietclub, in het vorige appartement van Igor G. in Gent en bij een schuilplaats van Yannick V. in Limburg. Zes personen zijn aangehouden, onder wie Igor G.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234