Zaterdag 28/01/2023

Gouden Spike voor Nsenga en Renders

Zelden was het makkelijker om de hoogste atletiekbekroning van ons land toe te kennen. Gisteravond namen hordenspurter Jonathan Nsenga en marathonloopster Marleen Renders de Gouden Spike '98 in ontvangst. En daar hoorde niet alleen champagne bij, maar ook een kersverse voorzitter van de atletiekbond: gewezen sprinter Jacques Vanhee. Met de nodige sier zegende ook burgemeester François de Donnéa het Huis van de Atletiek in. Voorlopig is het huis echter een piramide. Want het atletiekjaar 1998 kende wel veel zeer behoorlijke prestaties, maar echte topprestaties op wereldniveau kon men op één hand tellen. Dat is niets om zich over te schamen, alleen had de top zonder blessures breder kunnen zijn.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Zelfs voor Paul Thijs, technisch directeur van de Vlaamse atletiekliga, komt Jacques Vanhee uit de lucht vallen als nieuwe voorzitter van de Belgische atletiekbond. Vanhee is een gewezen sprinter, een zeer degelijke sprinter. De raad van bestuur van de KBAB coöpteerde Vanhee, hij komt in de plaats van de twee voormalige covoorzitters William Kevers (voorzitter Waalse liga) en Rudy Verlaeckt, die onlangs noodgedwongen ontslag nam als voorzitter van de Vlaamse atletiekliga. Vanhee leidt een grote verzekeringsmaatschappij. Het is niet onwaarschijnlijk dat hij binnenkort toetreedt tot de sponsors van de atletiekbond. Volgens Thijs kan hij echter geen stemrecht hebben. "Dat kan niet volgens de statuten. Hij is gecoöpteerd en niet verkozen." Wordt vervolgd.

Gisteren kwam al wie te maken heeft met atletiek niet in de eerste plaats voor Vanhee, wel voor de uitreiking van de Gouden Spike. De einduitslag bevat geen verrassingen. Jonathan Nsenga volgt Mohamed Mourhit op, Marleen Renders volgt zichzelf op.

Nsenga zal nog altijd zijn fabuleus EK pisteatletiek in Budapest herinneren, toen hij in de halve finales 13.25 op het bord zag staan. In een klap behoorde hij tot Europese top, ja zelfs op wereldniveau mag de tijd er best zijn. Op de wereldranglijst staat hij als twaalfde, met die tijd kan hij binnenraken in 's werelds belangrijkste meetings. "Maar vooral mijn hele seizoen schenkt me voldoening", zegt Nsenga. "1999 moet het jaar van de bevestiging worden. Ik wil bewijzen dat dit jaar geen uitschieter is." Niet 1999 is echter superbelangrijk, wel de Spelen van Sydney 2000. Nsenga maakt zich sterk: als hij blijft groeien, moet hij in staat zijn om een olympische finale te behalen. Een gewaagde uitspraak, maar wie Nsenga kent, weet dat hij als geen ander zijn eigen mogelijkheden kan inschatten. "Ik heb vooral één eigenschap die me van pas komt. Op zeer grote gelegenheden kan ik mezelf overtreffen en door de druk beter presteren. Dat sterkt me in mijn doel."

Ook Marleen Renders, zonder twijfel de beste marathonloopster in België, vindt van zichzelf dat ze nog vooruitgang kan boeken. Dit jaar won ze voor het eerst een zeer prestigieuze marathon: die van Berlijn. Eerder dit jaar was ze al als vierde in Londen geëindigd en had ze op de Europese kampioenschappen al een vijfde plaats veroverd. "Als ik door veel pistewerk mijn basissnelheid kan verhogen, moet ik nog beter uit de verf komen", zegt ze. "Met mijn uithouding zit het wel snor." Het verschil tussen haar en de wereldtop uit zich ook in volledig kommerloos kunnen trainen, zegt ze. "Ik heb nog steeds een huishouden, waar ik voltijds mee bezig ben, en een dochtertje. Maar ik zou mijn gezin voor geen geld ter wereld kunnen missen. Dat calculeer ik graag in in mijn loopcarrière."

Betekenen de onderscheidingen van Marleen Renders en Jonathan Nsenga dat de rest van het nationale atletiekgild helemaal niets heeft uitgevreten? Helemaal niet. Het jaar '98 zal eveneens geboekstaafd blijven als dé doorbraak van de youngsters Sandra Stals en Kim Gevaert. Vooral Stals liep zich tijdens de Nacht van Hechtel in de geschiedenis: in één ruk liep ze op de 800 meter 1:58.31, niet alleen goed voor een Belgisch record maar een wereldtijd. Op de wereldjaarlijst ziet ze haar naam op de twaalfde plaats. Ze kreeg de Zilveren Spike. Als derde eindigde spurtster Kim Gevaert, die op het EK pisteatletiek de halve finales bereikte. Dit jaar verbeterde ze tevens het 'oeroude' record op de 100 meter van Lea Alaerts.

Anderzijds is er jong geweld dat in '97 de neus aan het venster stak, maar in '98 door allerlei omstandigheden niet volledig die lijn verderzetten: Kjell Provost, Tim Rogge,...

En dan zijn er nog de spijtige lotgevallen van atleten, die op topniveau kunnen wedijveren met de wereldtop: spurter Patrick Stevens en langeafstandsloper Mohamed Mourhit. Patrick Stevens en Mohamed Mourhit deden het bijlange niet slecht - herinner u vooral de achtste plaats die Mourhit op het WK cross in Marrakech behaalde - maar behaalden niet dezelfde triomfen als de voorbije jaren. Dat was grotendeels te wijten aan blessures. Zo bleven ze beiden verstoken van wat voor hen één van de belangrijkste competities van '98 had moeten worden: het EK in Budapest. Stevens blesseerde zich tijdens de Belgische kampioenschappen in het Koning Boudewijnstadion, ook Mourhit zegde op de valreep af voor het EK. Zijn achtste plaats op het WK cross levert Mourhit wel de Zilveren Spike op. Ook vermeldenswaardig: de knappe tweede plaats die Mohamed Mourhit dit weekeinde behaalde op het EK cross in het Italiaanse Ferrara wordt niet in rekening gebracht voor deze editie van de Gouden Spike. Hij kreeg er wel een bloementuil voor.

Zowel bij Stevens als bij Mourhit klinkt hetzelfde liedje: dit jaar tijdens de WK in Sevilla zullen ze er staan. Als alles goed gaat, kan de top van piramide niet anders dan breder worden.

Hans Jacobs

Mannen: 1. Jonathan Nsenga 237; 2. Mohamed Mourhit 154; 3. Nathan Kahan 31. Revelatie: Johan Kloeck Vrouwen: 1. Marleen Renders 251; 2. Sandra Stals 116; 3. Kim Gevaert 72; Revelatie: Cathérine Lallemand

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234