Dinsdag 22/06/2021

Update

Gouden Spike voor Kevin Borlée en Svetlana Bolshakova

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Kevin Borlée (400m) en Svetlana Bolshakova (hinkstapspringen) hebben de Gouden Spike gewonnen. Die trofee bekroont de beste Belgische atleet en atlete van het afgelopen jaar. Kevin Borlée verbaasde de atletiekwereld met een sensationele Europese titel in Barcelona. Bolshokova bezorgde ons land op datzelfde EK een bronzen medaille. Bij de beloften gingen de prijzen naar spurter Julien Watrin en hoogspringster Hanne Van Hessche.

De 22-jarige Borlée, die de trofee ook al in 2008 won, volgt op de erelijst zijn broer Jonathan op. Kevin werd eind juli 2010 in Barcelona Europees kampioen op de 400 meter en pakte samen met Jonathan, Arnaud Destatte en Cédric Van Branteghem brons op de 4x400 meter. Op het WK indoor was hij begin maart in Doha samen met broer Jonathan, Nils Duerinck en Antoine Gillet goed voor zilver. In de uitslag van de Gouden Spike haalde hij het voor broer Jonathan en tienkamper Hans Van Alphen, die net als vorig jaar de Bronzen Spike kreeg.

Primeur
Voor de 26-jarige Bolshakova is het de eerste keer dat ze de Gouden Spike in ontvangst mag nemen. De hink-stap-springster van Russische afkomst, die Eline Berings opvolgt, veroverde op het EK in Barcelona brons en verbeterde het Belgisch record (14m55). In de uitslag kreeg ze meer punten dan tweevoudig winnares Tia Hellebaut en Sara Aerts.

Van Branteghem
Vanavond werd ook Cédric Van Branteghem gehuldigd. De Gentenaar, die eind augustus zijn spikes aan de haak hing, was jarenlang de beste Belgische loper op de 400 meter en was tussen 2003 en 2008 Belgisch recordhouder. Met de aflossingsploeg boekte hij ook enkele successen op grote toernooien. Dat team werd overigens verkozen tot Ploeg van het Jaar. (belga/kh)

Uitslagen
Mannen:

1. Kevin Borlée 103 punten
2. Jonathan Borlée 69
3. Hans Van Alphen 33
4. Michael Bultheel 2
. Jeroen D'Hoedt 2
6. Kevin Rans 1

Vrouwen:
1. Svetlana Bolshakova 103
2. Tia Hellebaut 47
3. Sara Aerts 29
4. Elisabeth Davin 18
5. Eline Berings 6
. Olivia Borlée 6
7. Elodie Ouedraogo 1

Beloften mannen:
1. Julien Watrin 18
2. Stef Vanhaeren 12
3. Arnaud Destatte 2
. Dries Peeters 2
5. Mats Lunders 1

Beloften vrouwen:
1. Hanne Van Hessche 31
2. Zenobie Van Gansbeke 3
3. Aurelie De Ryck 1

Palmares
Vrouwen
1989: Véronique Collard
1990: Lieve Slegers
1991: Sylvia Dethier
1992: Lieve Slegers
1993: Sabrina De Leeuw
1994: Lieve Slegers
1995: Lieve Slegers
1996: Ann Mercken
1997: Marleen Renders
1998: Marleen Renders
1999: Marleen Renders
2000: Veerle Dejaeghere
2001: Kim Gevaert
2002: Kim Gevaert
2003: Kim Gevaert
2004: Kim Gevaert
2005: Kim Gevaert
2006: Tia Hellebaut
2007: Kim Gevaert
2008: Tia Hellebaut
2009: Eline Berings
2010: Svetlana Bolshakova

Mannen
1989: Godfried Dejonckheere
1990: Patrick Stevens
1991: Godfried Dejonckheere
1992: William Van Dijck
1993: Vincent Rousseau
1994: Vincent Rousseau
1995: Patrick Stevens
1996: Patrick Stevens
1997: Mohammed Mourhit
1998: Jonathan Nsenga
1999: Mohammed Mourhit
2000: Mohammed Mourhit
2001: Mohammed Mourhit
2002: Cédric Van Branteghem
2003: Cédric Van Branteghem
2004: Joeri Jansen
2005: François Gourmet
2006: Kristof Beyens
2007: Hans Van Alphen
2008: Kevin Borlée
2009: Jonathan Borlée
2010: Kevin Borlée

Beloften
Vrouwen

1989: Anneke Matthijs
1990: Sandrine Hennart
1991: Anja Smolders
1992: Sabrina De Leeuw
1993: Kathleen Van Hove
1994: Annelies Demeester
1995: Kim Gevaert
1996: Cindy Stas
1997: Ludivine Michel
1998: Catherine Lallemand
1999: Veerle Dejaeghere
2000: Mieke Geens
2001: Sigrid Vanden Bempt
2002: Elfje Willemsen
2003: Olivia Borlée
2004: Lien Huyghebaert
2005: Eline Berings
2006: Annelies Peetroons
2007: Anne Zagre
2008: Hannelore Desmet
2009: Lindey De Grande
2010: Hanne Van Hessche

Mannen
1989: Gino Van Geyte
1990: Stefaan Allemeersch
1991: Yassin Guellet
1992: Benjamin Leroy
1993: Nathan Kahan
1994: Erik Nijs
1995: Sven Pieters
1996: Kjell Provost
1997: Ben Quintelier
1998: Johan Kloek
1999: Thibaut Duval en Hans Janssens
2000: Mathieu Van Diest
2001: Kevin Rans
2002: Michael Velter
2003: Xavier Debaerdemaker
2004: Pieter Desmet
2005: Frédéric Xhonneux
2006: Jonathan Borlée
2007: Adrien Deghelt
2008: Kevin Borlée
2009: Thomas Van Der Plaetsen en Jeroen D'Hoedt (ex-aequo)
2010: Julien Watrin

Kort portret Kevin Borlée
-Geboren op 22/02/1988
-Club: White Star Woluwé (WS)
-Lengte: 1m80
-Gewicht: 61 kg
-Trainer: Jacques Borlée
Palmares internationaal:
2007: EK Junioren (Hengelo/Ned) 400m: blessure
2008: Olympische Spelen (Peking/Chn) 400m: 3e in halve finale in 44.88 (9e tijd)
2008: Olympische Spelen (Peking/Chn) 4x400m: 5e in 2:5937 (BR)
2009: NCAA (Fayetteville/VSt) 400m: 4e in 45.43
2009: NCAA (Fayetteville/VSt) 4x400m: 1e in 2:59.99
2009: WK (Berlijn/Dui) 400m: 4e in 45.28
2009: WK (Berlijn/Dui) 4x400m: 4e in 3:01.88
2010: WK-I (Doha/Qat) 4x400m: 2e in 3:06.94
2010: Europees kampioen 400m (Barcelona/Spa) in 45.08
2010: EK Barcelona (Spa): 4x400m: 3e in 3:02.60
Winnaar Gouden Spike (2008 en 2010)

Kort portret van Svetlana Bolshakova
-Geboren op 14/10/1984
-Woonplaats: Zaventem
-Club: Sparta Vilvoorde
-Lengte: 1m78
-Gewicht: 68 kg
-Trainer: Michel Boels, Zoia Polukhina en Valentina Nikiforova
Palmares internationaal:
2001: WK Scholieren (Debrecen/Hon) hink-stap-springen: zilver met 13m32
2003: EK Junioren (Tampere/Fin) hink-stap-springen: brons met 13m37
2005: EKu23 (Erfurt/Ger) hink-stap-springen: zilver met 14m11
2009: WK (Berlijn/Dui) hink-stap-springen: kwalificatie 10e met 13m89
2010: WK-I (Doha/Qat) hink-stap-springen: 8e met 14m02
2010: EK (Barcelona) hink-stap-springen: brons met 14m55 (Belgisch record)
Winnares Gouden Spike 2010

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234