Dinsdag 24/11/2020

Gouden Gala

Veel schoon volk tijdens Knack's Gala van de Gouden Garde (25/11) in Hilton Antwerp. Voor de avond werden vijf topchefs in stelling gebracht die samen twaalf sterren rijk zijn. De 530 beschikbare zitjes op dit diner, ten voordele van een aids-project in Kenia, waren dan ook in een mum van tijd en weken vooraf uitverkocht. Ondergetekende kon zich aan het fornuis een staanplaats tussen de chefs versieren. Het lot had vooraf bepaald waarover ieder van hen zich zou ontfermen.

Danny Horseele ('t Molentje) beet de spits af met 2.500 hapjes bij het aperitief. Net zoals zijn collega's had ook hij het meeste werk al in eigen restaurant voorbereid. Met de hulp van zijn meegebrachte brigade en de andere meesterchefs werden ter plaatse de laatste toetsen eraan toegevoegd. "Voor zo'n gelegenheid mag het toch altijd iets meer zijn en daarom brachten we ondanks de omvangrijke groep gasten, ook onder meer een espuma van olijfolie en cacaobonen", aldus Horseele.

Na het koude voorgerecht op basis van Noorse kreeft waarvoor Patricia Desmedt ('t Oud Konijntje) tekende, mocht Yves Mattagne van de Brusselse Seagrill zijn kunnen tonen. Een telefoontje vanuit het thuisfront maakte hem heel even humeurig. "Paul Bocuse en Alain Ducasse komen vanavond bij me eten. Voor die keer dat ik niet thuis ben. Het is altijd hetzelfde. Ik ben in dertien jaar tijd één keer ziek thuis gebleven en jawel toen kwam de grote baas van Michelin onaangekondigd eten." Aangemoedigd door Pierre Wynants vloog Mattagne als een gek naar Brussel om de twee culinaire koningen persoonlijk te begroeten. In alle rust zorgden zijn collega's ondertussen voor een feilloze afwerking van sint-jakobsnootjes met eekhoorntjesbrood en eendenlever.

De hele avond stond overigens ook Hilton-chef Gert-Jan Raven mee in de keuken voor advies en coördinatie. Als geen ander is hij immers bedreven in het organiseren van grote gastronomische banketten.

Pierre Wynants kreeg de zware taak om het hoofdgerecht te bereiden. Net zoals topgymnasten koos hij op dit grootse gala voor de hoogste moeilijkheidsgraad en bracht hij magistrale reenootjes gelakt met kardemom en acaciahoning op het bord. "Op verplaatsing werken is niet evident maar we hebben een mooi, evenwichtig menu gebracht", aldus monsieur Pierre. Tegen dat Yves Mattagne weer present gaf, mochten de leerlingen van Hotelschool Ter Duinen als orgelpunt een subtiele creatie rond praliné en passievruchtensorbet van Geert Van Hecke (De Karmeliet) opdienen. Hijzelf mocht even tevoren het podium op om de Gouden Garde van beste chef 2002 in ontvangst te nemen.

Andere laureaten waren Patricia Desmedt als beste vrouwelijke chef, Julien Burlat (Dôme) in de categorie beste jong talent en Laurent Folmer (Couvert Couvert) als meest inventieve kok. Constant Erinkoglou (Notos) viel ten slotte in de prijzen in de categorie beste uitheemse restaurants. In de keuken werd rond middernacht de avond amicaal afgesloten met een paar fris getapte pilsjes. Mijn thuis is waar de chefs staan. (WA)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234