Donderdag 21/10/2021

Update

Gordelfestival met spijkers en glas gesaboteerd in Sint-Genesius-Rode

Het TAK protesteert in Sint-Genesius-Rode. Beeld BELGA
Het TAK protesteert in Sint-Genesius-Rode.Beeld BELGA

In de Vlaamse rand rond Brussel is vanochtend om 7 uur het eerste Gordelfestival van start gegaan. Dat is de opvolger van De Gordel, waar vorig jaar na 32 edities een punt werd achter gezet. Het programma bestaat ook dit jaar nog vooral uit wandel- en fietsparcours, aangevuld met muziek, een toeristisch aanbod en andere sportieve activiteiten. Bloso blijft instaan voor het sportieve luik, maar vzw De Rand neemt de globale organisatie op zich. Vanochtend vroeg werden al spijkers op de weg aangetroffen in Sint-Genesius-Rode.

Ondanks het feit dat het Gordelfestival een duidelijk minder politiek karakter heeft dan de vroegere Gordel, blijft ook dit gebeuren niet gespaard van sabotageacties, zij het in veel mindere mate dan vroeger. Rond 09.00 uur vandaag werden in de omgeving van het station van Sint-Genesius-Rode spijkers en stukken glas aangetroffen op de 115 km lange fietsroute rond Brussel.

Volgens Eddy Frans van organisator vzw De Rand konden de spijkers en het glas snel worden verwijderd.

Protest
Een 100-tal militanten van het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging (VVB) hebben dvanmorgen in faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode en Linkebeek betoogd tegen de nieuwe Gordelformule omdat die volgens hen te weinig Vlaamsgezind is. Ook EU-parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) en enkele parlementairen van het Vlaams Belang waren van de partij. De betoging verliep zonder incidenten. De manifestatie startte voor het voormalige Gordelsecretariaat in het centrum van Sint-Genesius-Rode. Omdat de Gordel en de Vlaamse regering dit jaar "hun kat stuurden" naar deze faciliteitengemeente onthulde TAK-voorman Roel De Leener er een opgezette leeuw in de hoop dat er volgend jaar opnieuw een echte Gordel georganiseerd wordt "die bijdraagt tot het Vlaamse zelfbewustzijn en meer weerbaarheid".

Het Gordelfestival gaat volgens TAK en VVB immers volledig voorbij aan de initiële doelstellingen van de Gordel, met name het onderstrepen "van het Vlaamse karakter van de Vlaamse gordel rond Brussel" en de 6 faciliteitengemeenten in het bijzonder. Beide organisaties vinden dit een foutieve keuze omdat "alle taalindicatoren immers op rood staan". Leener verwees hierbij onder meer naar cijfers van Kind en Gezin waaruit blijkt dat de ontvlaamsing in de rand zich alsmaar doorzet.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

50ste verjaardag
Ook het Vlaams Belang heeft vandaag in Sint-Genesius-Rode actie gevoerd naar aanleiding van het feit dat de taalfaciliteitenregeling in ons land precies 50 jaar geleden van kracht werd. Senator Bart Laeremans stelde dat de faciliteiten in de Vlaamse rand misbruikt geweest zijn als 'een verfransingsmachine' en blies samen met de circa 40 aanwezigen een metershoge kaars uit die het oorspronkelijk uitdovend karakter ervan moest symboliseren.

Aan de hand van enkele parlementaire teksten uit die periode wees Laeremans erop dat de faciliteiten indertijd bedoeld waren als een regeling om de integratie van de taalminderheid en sommige inwijkelingen te vergemakkelijken. "In de 6 Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel zijn de faciliteiten in de praktijk echter misbruikt geweest om iedere integratie tegen te gaan, de autochtone Nederlandstalige bevolking eerst in een minderheidspositie te duwen en nadien buiten te pesten", aldus Laeremans.

Toegevingen
Hij haalde ook fel uit tegen de Vlaamse politici die zich gaandeweg akkoord verklaarden om de faciliteiten grondwettelijk te betonneren en vorig jaar in ruil voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nog verder toegevingen deden waardoor Franstaligen uit de 6 bij nationale verkiezingen nog steeds voor Brusselse partijen kunnen stemmen. "De enige manier om deze streek en in het bijzonder deze 6 faciliteitengemeenten te vrijwaren van een noodlottige en complete verBrusseling is buiten dit Belgisch kader te treden en Vlaanderen onafhankelijk te maken", aldus Laeremans die tot slot ook kritiek had op het feit dat de organisatoren van het Gordelfestival 'dit gebeuren heel bewust uit Sint-Genesius-Rode hebben weggehaald'.

Verschillende locaties

Vanaf 7 uur kan enkel worden gestart in de klassieke grote fietstocht rond Brussel, die dit jaar 115 km lang is. Vanaf 8 uur kunnen ook de vijftien andere sportieve parcours worden aangevat. De meeste parcours vertrekken vanuit de trefpunten in het provinciaal domein van Huizingen, het Bloso-domein in Hofstade en 'focusgemeente' Pepingen. Op enkele locaties zoals in Hofstade kan je ook nog andere sporten (golf, hockey, zeilen...) beoefenen. Op een tiental plaatsen langs het parcours zijn optredens en randanimatie voorzien. Vrijdagavond was er al een muzikale opener in Huizingen waarvoor een duizendtal personen kwamen opdagen.

Vlaamse karakter
Volgens de organisatoren blijft het Vlaamse karakter van de streek zoals voorheen een rode draad door het Gordelfestival en wordt iedereen op een positieve manier uitgenodigd om de kwaliteiten van deze regio te ontdekken. Het Vlaams Belang, het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging hekelen echter het feit dat het Vlaamse karakter in het nieuwe Gordelfestival sterk werd afgezwakt en voeren daarom in de loop van de ochtend actie in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Het VB neemt ook de 'nefaste gevolgen' van 50 jaar taalfaciliteiten voor de Vlaamse gemeenschap in de rand op de korrel.

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans. Beeld BELGA
Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Bart Laeremans (Vlaams Belang). Beeld BELGA
Bart Laeremans (Vlaams Belang).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234