Woensdag 25/05/2022

Defensie

Gorbatsjov haalt fors uit op NAVO-top: "Het Westen bereidt een hete oorlog voor"

Oud-sovjetleider Michaël Gorbatsjov:
Oud-sovjetleider Michaël Gorbatsjov: "We staan aan de rand van een nieuwe Koude Oorlog"Beeld getty

Michaël Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, heeft vandaag forse kritiek geuit op de NAVO. Volgens Gorbatsjov is het Westen gestart met "het voorbereiden van de escalatie van de Koude Oorlog naar een hete oorlog".

Op de NAVO-top in Warschau werd gisteren de installatie beklonken van vier nieuwe multinationale bataljons in de Baltische staten en Polen. Samen met een reeks eerdere ingrepen moeten die Oost-Europa geruststellen en een duidelijk signaal uitsturen naar Moskou, na de annexatie van de Krim en de Russische steun aan de separatisten in Oekraïne.

Het Kremlin verwijt de NAVO echter dat zij zelf de confrontatie zoekt. En ook Gorbatsjov zit op die lijn. "Alle retoriek in Warschau ademt volop het verlangen om Rusland haast de oorlog te verklaren", oordeelt hij. "Ze spreken enkel over defensie, maar bereiden zich eigenlijk voor op offensieve operaties."

Geen anti-Ruslandtop

De NAVO-top staat inderdaad grotendeels in het kader van Rusland en de militaire versterkingen op de oostflank. Maar telkens weer herhaalt topman Jens Stoltenberg dat het westen geen confrontatie zoekt. "We zien geen enkele directe dreiging tegen een bondgenoot van de NAVO. Maar Rusland is ook geen strategische partner", klonk het.

"Niemand wil hier een anti-Ruslandtop van maken", verzekerde ook premier Charles Michel. Volgens hem bestaat binnen de NAVO grote eensgezindheid over de dubbele houding ten aanzien van Rusland, met een forsere militaire houding om vanuit een sterke positie de dialoog te kunnen aangaan.

NAVO-topman Jens Stoltenberg. Beeld EPA
NAVO-topman Jens Stoltenberg.Beeld EPA

Activiteiten in Afghanistan

De NAVO en haar partners blijven ook na 2016 actief in Afghanistan. Dat ligt al een hele tijd vast, maar werd nu ook bekrachtigd door de staats-en regeringsleiders op een NAVO-top in Warschau. België heeft een zestigtal militairen ter plaatse en wil ook volgend jaar actief blijven deelnemen aan de operatie 'Resolute Support'.

Een nieuwe NAVO-top, een nieuw verlengstuk voor de missie in Afghanistan. "We zijn vastberaden om de Afghanen te steunen bij het beveiligen van hun land en te verzekeren dat het nooit nog een uitvalsbasis kan worden voor internationaal terrorisme", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-landen en hun partners zullen de Afghaanse veiligheidsdiensten ook minstens nog tot 2020 financieel blijven steunen.

De Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama. Beeld AP
De Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama.Beeld AP

Taliban is sterker dan ooit

Heel wat bondgenoten waren van plan hun aanwezigheid in Afghanistan af te bouwen. Het geweld van de taliban blijft echter voortduren, wat opnieuw tot bijsturingen heeft geleid. Barack Obama hoopte het Witte Huis te verlaten met nog 5.500 troepen in Afghanistan, maar dat zullen er 8.400 zijn. De taliban haalde alvast de schouders op. "We zijn sterker dan ooit, 8.400 troepen kunnen ons niet tegenhouden", zei woordvoerder Zabihullah Mujahid aan Al Jazeera.

Van een NAVO-gevechtsmissie in Afghanistan is geen sprake meer sinds eind 2014, toen ISAF vervelde tot de veel kleinere missie Resolute Support. Die telt op dit moment nog 12.000 manschappen uit een veertigtal landen en focust louter op vorming, training en advies voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. Denk aan militaire planning, logistiek en de uitbouw van civiele controle op het legerapparaat. Het westen legt ook geld op tafel voor geletterdheid en de absolute basistraining van Afghaanse militairen en politiemensen.

België levert in Afghanistan onder Duits bevel expertise op vlak van ontmijning en de aanpak van bermbommen. "Samen uit, samen thuis. Dat is het principe dat we hebben afgesproken met Duitsland", verduidelijkte Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). "We zullen binnen de regering dus de gesprekken starten over een verblijf tot eind 2017."

De Afghaanse president Ashraf Ghani en de Afghaanse executieve Abdullah Abdullah. Beeld REUTERS
De Afghaanse president Ashraf Ghani en de Afghaanse executieve Abdullah Abdullah.Beeld REUTERS

Volgende NAVO-top in België

Of het nu Hilary Clinton wordt dan wel Donald Trump, de volgende Amerikaanse president zal volgend jaar meteen in België passeren. De volgende NAVO-top zal immers plaatsvinden in Brussel, zo heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd in Warschau.

België ijverde achter de schermen volop voor de organisatie van een NAVO-top in Brussel in 2017. De reden is dubbel. Enerzijds zal de alliantie volgend jaar haar intrek nemen in het splinternieuwe hoofdkwartier in Evere, anderzijds wil de traditie dat de NAVO-leiders kort na het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president verzamelen blazen.

De Belgische diplomatie heeft haar slag ook thuis gehaald. De volgende NAVO-top is voor Brussel, bevestigde Stoltenberg op de NAVO-top. Eerder op de dag had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan de Belgische pers al laten weten dat België het engagement van Stoltenberg op zak had. Het was echter nog even wachten op formeel groen licht van alle bondgenoten.

Een precieze datum is er nog niet, maar het zal in elk geval in 2017 zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234