Donderdag 01/12/2022

Goose

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

"Goose is een personage uit de film Top Gun, de eighties-klassieker met Tom Cruise. De F-14's, de oranje-roze zonsopgang, de soundtrack, de bloedmooie Kelly McGillis en het wat kleffe verhaal spraken als kind flink tot onze verbeelding."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"Zwart en wit."

3. Wat is de line-up van jullie ideale festival?

"Hoe groot ons respect ook is voor Bri- an Johnson, aan de stem en het cha- risma van Bon Scott (overleden in 1980 aan een alcoholvergiftiging) kan niks tippen. AC/DC was in zijntijd pure soul.

"'Wendy? Yes Lisa. Shall we begin? Yes Lisa!' Prince and The Revolution is onze favoriete Prince-bezetting. Omwille van de superplaten en de gelijknamige films Purple Rain en Under the Cherry Moon. De liveoptredens in Purple Rain: onwezenlijk muzikaal, cool, sexy en feestelijk!

"Les Rythmes Digitales is het beste wat Stuart Price ooit deed. Mickael (frontman van Goose, GVA) is de enige die ze ooit live aan het werk zag, in 1999 op het eindejaarsfeest van de AB. Van tijd tot tijd vragen we hem nog uit over die show. En dan krijgen we steevast te horen wat een ongelofelijke avond we gemist hebben... Aarghhh! Les Rythmes Digitales heeft ons heel sterk beïnvloed als band en is - met Daft Punk - de reden waarom we meer de electrorichting uitgingen.

"Waarom The Fucking Champs? Omdat ze gewoon de beste zijn!

"De song 'Euroshima (Wardance)' van Snowy Red kenden we al, maar onlangs ontdekten we ook het prachtige album The Right to Die van deze onderschatte Belgi- sche band. Frontman Micky Mike stierf in 2009, maar hij mag niet ontbreken op onze affiche." (GVA)

GOOSE: 27/6, Rock for Specials, Doornzele; 6/7, Rock Werchter; 17/8, Pukkelpop, Hasselt

Balthazar

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

"Uit het Grote boek van kindernamen, editie 2004."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"Bruin. Alle kleuren in één, dus."

3. Wat is de line-up van jullie ideale festival?

"De onovertroffen Serge Gains- bourg, mét orkest en band. En liefst ook met Brigitte Bardot en Jane Birkin.

"De begeleidingsgroep van Frank Zappa is ongetwijfeld een waar spektakel om live mee te maken. Zappa was op z'n best met zijn Mothers.

"Frusciante solo. Tijdens de set jaagt hij er zijn twaalf soloplaten integraal door. Al wordt dat misschien wat lang voor een festival.

"Pink Floyd, maar dan wel de groep uit de beginperiode, toen Syd Barrett er nog bij was. Toen maakten ze nog songs in plaats van gitaarsolo's.

"Alle hits van Will Smith op een rij. En DJ Jazzy Jeff moet ook van de partij zijn. Ambiance verzekerd!

"Aerosmith mag desnoods de affiche aanvoeren, maar ze mogen enkel 'I Don't Wanna Miss a Thing' spelen, terwijl de beelden van de film Armageddon achter hen geprojecteerd worden. Daarmee win je weer wat tijd terug die Frusciante nodig gehad heeft om zijn twaalf platen af te haspelen."

(GVA)

Balthazar: 23/6, Fête de la Musique, Izel; 26/6 Rock for Specials, Doornzele; 4/7, Rock Werchter; 12/7, Les Ardentes, Luik; 13/7, TW Classic; 14/7, Cactus, Brugge; 10/8, Lokerse Feesten; 7/9, Laundry Day, Antwerpen

SX

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

"De 'S' komt uit onze buik, de 'X' uit ons brein. De oerstof van SX? Spanning! Soms is die van sensuele aard, maar het kan ook dreigend zijn. Zelfs in de vorm van onze groepsnaam vind je dreiging en sensualiteit terug: de S heeft een heel suggestieve, zachte, vrouwelijke vorm die geborgenheid uitstraalt. De X is dan weer veel strakker, en straalt iets avontuurlijks en mysterieus uit: het Grote Onbekende. Tussen die twee uitersten heerst er een magnetische spanning, en daar spelen we mee in al onze muziek."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"Overdag ivoor, 's avonds diep-blauw."

3. Wat is de line-up van jullie ideale festival?

"Michael Jacksons creaties zullen tot in de oneindigheid blijven nazinderen. Hij mag voor eeuwig en altijd plaatsnemen op de poptroon.

"Waarom we The Doors programmeren? We citeren: 'Er zijn dingen die we vatten, en dingen die we niet vatten. Hiertussen heb je The Doors.'

"Nina Simone is een van de rauwste artiesten aller tijden. Niet alleen in haar muzikale prestaties, maar ook in haar manier van mens-zijn. Wij buigen het hoofd voor deze uiterst getalenteerde en ambitieuze vrouw.

"We zijn altijd al intoNirvana geweest. Kurt Cobain was een echte artiest met een echt hart.

"Pure Franse klasse, Serge Gainsbourg. Met meer dan zestig platen in zijn repertoire is hij een meester in het weergeven van intensiteit in verhalen." (GVA)

SX: 5/7, Rock Werchter; 12/7, Rock Herk, Herk-De-Stad; 14/7, Cactus, Brugge; 3/8, Ronquieres Festival; 10/8, Lokerse Feesten; 24/8 OLT Rivierenhof, Deurne

Soldier's Heart

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

Sylvie 'Billie' Kreusch: "Door de stress van de oorlog kregen kerngezonde soldaten tijdens hun rust het gevoel van een hartaanval, inclusief alle symptomen. Dat is het Syndroom van Da Costa genoemd, maar werd in de volksmond 'Soldier's Heart'. We kwamen op die naam omdat Laurens (Mariën, bandlid, GVA) aan die aandoening leed."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"Appelblauwzeegroen! Mijn lievelingskleur. De combinatie van hemel en zee valt samen in één mooie opvallende kleur."

3. Wat is de line-up van jullie ideale festival?

"Wat een supergroep: Jimi Hendrix op gitaar! Miles Davis op trompet! Jeff Buckley als zanger! En backing vocals door Janis Joplin! Plots komt ook Otis Redding het podium op, voor een klein verrassingsoptreden, liefst samen met Michael Jackson.

"En David Bowie? Gewoon omdat hij Bowie is.

"Wat zouden we graag samen met Connan Mockasin op het podium staan.Hij inspireert ons, en zorgt voor de perfecte sfeer.

"Straffe madam op het podium, die Lykke Li. Daar wil ik backstage wel eens even mee babbelen.

"The Knife is een van de legendarische groepen van deze tijd. De hele mythevorming rond de band intrigeert me ook. Dat gebeurt niet zo vaak meer bij hedendaagse acts." (GVA)

Soldier's Heart: 6/7, Beau Soleil, Serskamp; 20/7, Polderfest, Bentils; 5/7, Boomtown, Gent; 2/8, Vama Veche, Brugge; 11/8, Jourtibour, Nijlen; 17/8, Pukkelpop; 23/8, Vrijstaat O., Oostende; 21/9, One, Haacht

Channel Zero

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

"Die werd geïnspireerd door een song van Public Enemy: 'She Watch Channel Zero?!'. Daarin gaat het refrein: 'I don't think I can handle / she goes channel to channel / Cold lookin' for that hero / She watch channel zero'."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"Die zouden allicht zwart zijn: metalvlinder."

3. Wat is de line-up van jullie ideale festival?

"Queen, maar in de oorspronkelijke vorm, met Freddie Mercury. En het festival moet in Wembley Arena plaatsvinden. Al is het maar omdat de sfeer op die live-dvd onwaarschijnlijk was. De gezangen van die duizenden Engelsen: daar wil je toch tussen staan?

"Goed, ik heb Metallica al ettelijke keren gezien, maar het herbeleven van de vroegere concerten, met Cliff Burton als bassist, zou fantastisch zijn. Zeker als ze alle nummers uit Kill 'Em All en Ride the Lightning spelen.

"Alice in Chains, met wijlen Layne Stayley in de rangen. Al vind ik hun nieuwe zanger echt heel goed. Maar aan de sadness die Layne uitstraalde, kan niemand tippen. Ik zie hem nog steeds op zijn hurken zitten, tijdens de eerste vier songs in De Vooruit. Die zang... Een onwaarschijnlijk talent was dat. Zonde dat hij er niet meer is.

"Live heeft Jeff Buckley me ooit enorm verrast. Die energie, die impact. Hij was vooral bekend om zijn trage songs, maar op het podium klonk hij explosief. Zijn concert op Werchter '95 vergeet ik nooit.

"In 1988 zag ik Pink Floyd voor het eerst. Na hun concert in het Sta- dium Nord van Lille was ik verkocht. Ze legden in de open lucht de ultieme soundscapes aan - geen groep die hen dat nadeed." (GVA)

Channel Zero: 3/8, XBeach Festival, De Panne; 10/8, Alcatraz Metal Festival, Kortrijk; 14/8, Brussels Summer Festival; 24/8, Boerenrock, Kortenaken

Daan

1. Waar komt je artiestennaam vandaan?

Daan Stuyven: "Er werd mij in 1999 aangeraden om een naam te kiezen, waardoor ik vóór Dylan, dEUS, Dana International en vooral DAAU in de platenbakken zou belanden. Daar, Daafalgan, Daagelijks en Daaws leken me Dwaas, dus heb ik het maar gehouden bij mijn voornaam."

2. Welke kleur zou je hebben als je een vlinder was?

"Stroomstootwit met wachtlijnblauwe stipjes."

3. Wat is de line-up van je ideale festival?

"Mooi hè, die o's. Maar ik hoop wel dat Ono tegen dietijd opgezet is."

(GVA)

DAAN: 23/6 Fiesta du Rock, Flémalle; 30/6 Genk on Stage; 7/7, Cactus, Brugge; 18/7, Francofolies, Spa; 2/8, Dranouter; 3/8, Linkerwoofer, Antwerpen; 10/8, Lokerse Feesten; 7/9, Crammerock, Stekene; 13/9, Leffingeleuren

Lady Linn

1. Waar komt je artiestennaam vandaan?

Lien De Greef: "Oorspronkelijk was het een grapje van mijn vrienden, die me aankondigden met 'The lovely lady Lien'. Toen ik met groot orkest ging spelen, is die 'Lady' blijven hangen. Vooral omdat het de aristocratische sfeer van jazzroyalty uit- ademde, zoals Duke Ellington, Count Basie of Lady Ella Fitzgerald."

2. Welke kleur zou je hebben als je een vlinder was?

"Ik zou een zwarte vlinder met fluokleurige vlekjes zijn. Streepjes zijn me sowieso te saai, en dat contrast tussen zwart en fluo lijkt me toepasselijk: stijlvol sober én fel tegelijk."

3. Wat is de line-up van je ideale festival?

"De Stones moeten zéker 'Satisfaction' en 'Paint it Black' spelen. En nee, ik zou nooit tot zeshonderd euro neertellen voor een ticket. Hoeft ook niet, want ik organiseer dit festival natuurlijk zelf.

"Zo jammer dat ik Nina Simone nooit live kon zien - ze stierf net voor ik twaalf jaar oud werd. Maar wanneer ik nu concertbeelden van haar bekijk, raak ik telkens in een trance. Die echtheid, die rauwheid: die blijft aan je ribben plakken.

"Het idee van drie coole zusjes is na- tuurlijk al wree wijs, maar toch ben ik meer geïnteresseerd in de muziek van Haim. Ze schrijven heel originele songs, die qua sound wat schatplichtig zijn aan Fleetwood Mac. Heel benieuwd hoe die straks live zullen klinken op Rock Werchter.

"De Braziliaanse zangeres Marisa Monte leerde ik kennen dankzij mijn vriend. Ik ben vooral gek op haar ene nummer 'Dança da Solidão', maar met die prachtige stem mag ze een hele avond voor me zingen." (GVA)

Lady Linn: 20/7, Outsiders, Opwijk; 26/7, Tomorrowland, Boom; 3/8, Beach Party Qw1ni, Lennik; 6/8, Lokerse Feesten; 31/8, Nok Out Festival, Vosselaar; 14/9 Woodstock, Baarle

Raving George

1. Waar komt je artiestennaam vandaan?

Charlotte De Witte: "Drie jaar geleden wilde ik een artiestennaam die niet te clichématig klonk. En hij mocht vooral niks uitstralen wat me de stempel kon geven van 'vrouwelijke dj die commerciële plaatjes draait in bikini'. Het verrassingseffect blijft spelen, maar ik krijg ook vaak mails van andere artiesten die me aanspreken als 'bro' of 'dude'. Grappig, maar had ik vroeger geweten dat deze naam aan me zou blijven kleven, had ik misschien een andere gekozen. In elk geval is het beter dan 'Charlectric' of 'Charlectronic'."

2. Welke kleur zou je hebben als je een vlinder was?

"Iets met paars en groene bollen. Aan één kant zou ik hoekige vleugels hebben, aan de andere ronde. Ik zou ook een giftige stof willen verspreiden die de mensen verlamt. Ik kan dan de wereld domineren. Een bad ass-vlinder!"

3. Wat is de line-up van je ideale festival?

"The Beatles zijn een van de vele bands van vroeger waar ik graag naar blijf luisteren. Vooral hun nummers uit de sixties vind ik fantastisch, zoals 'Eleanor Rigby'.

"Daft Punk heeft geen verdere uitleg nodig, toch?

"Jammer dat ik Squarepusher nog nooit live heb kunnen zien. De combinatie van zijn lichtshow en experimentele muziek moet echt fascinerend zijn.

"Al een paar keer zien optreden, de Duitser Paul Kalkbrenner. Blijft geweldig. Wat een held.

"Sinds het Replay Festival ben ik verliefd op Len Faki. Draagt het hart op de juiste plaats en doet alles om de goede redenen. Ook enorm vriendelijk en down to earth. Een groot voorbeeld voor mij." (GVA)

Raving George: 22/6, Garden, Namen; 28/6, Grensrock, Menen; 13/7, SB Shelter, Oostende; 13/7, Les Ardentes, Luik; 20/7, Francofolies, Spa; 25/7, TBA, Boom; 2/8, Lokerse Feesten; 10/8, Zeverrock, Zevergem; 17/8, Frontline DJ, Ieper; 24/8, Boerenrock, Kortenaken

Amatorski

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

"Die verwijst naar Amator, een film van Krzysztof Kieslowski. Onlangs zagen we dat er ook een link met Poolse seks bestaat: Amatorski.com stuurt je door naar een sekssite, waar je kunt clicken op webcamseks, erotische artikelen en beloften op alternatieve en amazing seks (lacht)."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"Een doorschijnende kleur. Amatorski zou een vlinder zijn met vleugels van kalkpapier, die door warme lucht naar de zomer wordt gedragen."

3. Hoe ziet de line-up van jullie ideale festival eruit?

"Als kind werd ik naar verluidt zot wanneer de muziek van Roy Orbison speelde. Onlangs zat ik in een restaurant, en daar draaiden ze een greatest hits van hem. Iédereen kende die songs. The Big O maakt deel uit van het collectief geheugen.

"Nick Cave heeft een indrukwekkend palmares, maar toch wil ik dat hij gewoon zijn laatste plaat integraal speelt. Push the Sky Away is zo ontzettend goed.

"Nauwelijks een week voor de dood van frontvrouw Trish Keenan heb ik de muziek van Broadcast ontdekt. Raar hoor, om eerst helemaal overrompeld te worden door een groep, er een sterke band mee te smeden en dan zo'n verschrikkelijk nieuws te horen.

"Als we op dit festival toch niet gehinderd worden door de dood, mag Sparklehorse alias Mark Lin- kous er zeker bij. Met zijn songs creëerde hij telkens een heel aparte sfeer, een eigen wereld.

"Het intrigerende buitenbeentje Lau- rel Halo mag twéé keer optreden. Eén keer wil ik haar live zien, met piano en effecten. En net voor Roy Orbison er aan begint, moet ze nog even een dj-set spelen." (GVA)

Amatorski: 30/6, Genk On Stage; 3/8, Dranouter Festival

Dimitri Vegas & Like Mike

1. Waar komt jullie groepsnaam vandaan?

"Verwacht geen diepgaand verhaal. Onze achternaam Thivaios (Dimitri en Michael zijn broers, GVA) werd altijd verkeerd geschreven, dus daar konden we niets mee aanvangen. We zochten iets dat goed klonk, en dat is Dimitri Vegas & Like Mike geworden."

2. Welke kleur zouden jullie hebben als jullie vlinders waren?

"We zouden een vlinder zijn, die zich net als een kameleon aanpast aan de omgeving. Op die manier kunnen we alles zien en beleven, zonder zelf opgemerkt te worden."

3. Wat is de line-up van jullie ideale festival?

"2Pac staat bovenaan ons lijstje om eens live te zien. Met zijn muziek zijn we opgegroeid. En sinds we zijn hologramperformance zagen op het Coachella-festival, is een plaats in onze line-up niet eens meer ondenkbaar.

"Dr. Dre! Eminem! Snoop Dogg! Ice Cube! D12! Nate Dogg! De Up in Smoke Tour was waarschijnlijk de meest waanzinnige hiphopshow ooit. Spijtig genoeg hebben ze die tour de force nooit meer herhaald na het jaar 2000.

"King of Pop Michael Jackson, al was het maar omdat ons festival in één seconde uitverkocht zou zijn.

"De god van de reggae mag zeker niet ontbreken. We hebben álle Bob Marley- platen grijs gedraaid. Dus mag hij op ons festival een nieuwe live-cd opnemen."

"Weinig groepen waren zo ver vooruit op hun tijd als Queen. Niemand klonk ook zo verscheiden. Al hun tijdloze hits hebben een totaal andere stijl." (GVA)

Dimitri Vegas & Like Mike: 7/7, Rock Werchter; 26/7 & 28/7 Tomorrowland, Boom

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234